Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Hőszigetelési kiskáté I. rész

Gyártói hírek, cikkek 2007. 08. 13.

A hőszigetelési kiskáté a Baumit Kft.-től érkezett:

Nem minden „drájvit”, ami hőszigetel…

Hőszigetelési kiskáté három fejezetben (I.)

Tudták, hogy a rotring, a xerox, a lézer, de még a fagyasztott termékek megnevezésére használt mirelit szavunk is egy-egy termék tulajdonneveként kezdte? A nyelvészek köznevesülésnek címkézik azt a folyamatot, amikor egy márkanév egy egész fogalomkör jelévé válik. A hazánkban elsőként megjelenő polisztirolhabos hőszigetelő rendszert mára a köznyelvben a homlokzati hőszigetelő rendszerek megnevezésére széles körben használják. Anélkül, hogy a nyelv természetes folyamataival szembe kezdenék haladni, azt azért érdemes tisztázni, hogy a hőszigetelő rendszerek fogalma pontosan mit is foglal magában. A témát fejtegető sorozatunkban - a hőszigetelési rendszereket gyártó Baumit Kft. szakmai anyagai alapján - szót ejtünk arról, hogy napjainkban milyen anyagok és rendszerek azok, amelyekkel energiatakarékosan, azaz olcsón és komfortosan biztosíthatjuk lakóterünk, munkahelyünk egyenletes hőmérsékletét.

Miért is kell hőszigetelni?

Alapvető elvárás egy épülettel szemben, hogy a belső térben nagyjából állandó hőmérsékletet tartson, legyen kint akár csikorgó fagy, vagy rekkenő hőség. Ha egy épületszerkezetnek nincsen semmiféle hőszigetelő képessége (pld. egy sátor), akkor ott a belső hőmérséklet szinte azonnal követi a kinti környezet változásait.

Egy jól kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszer alkalmazásával kellemes lakóteret biztosítunk, energiát, és ezzel pénzt takarítunk meg, védjük környezetünket a kisebb energiafelhasználással és - károsanyag kibocsátással. Hőszigetelt házban komfortérzetünk javul azáltal, hogy csökken a fal és a belső helyiségek levegőjének hőmérsékletkülönbsége. Ez kellemesebb hőérzetet biztosít, nem szenvedjük a falak hideg sugárzását, és alacsonyabb levegő hőmérsékletnél is kellemesen érezzük magunkat.

A környezetbarát és energiatudatos gondolkodás egyéb jelentős előnyökkel is jár. Védjük az épület teherhordó szerkezetét az esetleges külső hatásokkal szemben, csökkentjük azt a hőingadozási intervallumot, amit a tartószerkezetnek el kell viselni. Megfelelő vastagságú hőszigetelés alkalmazása esetén elkerülhetjük az épületszerkezet külső oldalának fagypont alá hűlését, így is növelve épületeink élettartamát, és javítva az épület hőtároló képességét. Elkerülhetjük a hőhidak, és ezzel együtt a penészfoltok kialakulását.

A hőszigeteléssel nem csupán a falazat épületfizikai tulajdonságait (hőszigetelő és hőtároló képesség) javítjuk nagymértékben, de egyben elvégezzük új építésnél a teljes homlokzati kialakítást, felújítás esetén pedig a teljes homlokzat felújítását.

Forrás: Baumit Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?