Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Lemaradásban a vidéki nagyméretű lakások

Ingatlan 2017. 02. 24.

Míg Budapesten az elmúlt két és fél évben szinte minden ingatlantípus esetében megemelkedtek az árak, addig a vidéki nagyvárosok nagyméretű lakásai esetében még nem történt meg a robbanás.

A válság előtti állapothoz képest nagymértékű visszaesés volt tapasztalható Budapesten és vidéken egyaránt, amelynek mélypontja a 2013-as év volt. Az ezután eltelt időszak azonban már nem volt ilyen egységes. A 30-50 négyzetméteres, 2000 előtt épült lakások ára mostanra a fővárosban már lényegesen meghaladja a 2008-as árszintet, míg ebben a méretkategóriában vidéken épphogy néhány százalékos emelkedés zajlott le ezidáig. A belvárosi 50-80 százalékos árnövekedéshez képest a külsőbb kerületekben 20-30 százalékos, a vidéki nagyvárosoknál 2-10 százalékos csak az emelkedés.

A 80-100 négyzetméter közötti, szintén 2000 előtt épült lakásoknál még élesebb a főváros-vidék eltérés. Míg Budapesten erőteljes áremelkedés zajlott és lassabb ütemben jelenleg is tart, addig vidéken még nem érték el a négyzetméter árak a 2008-as szintet. Így ebben a méretsávban például Debrecenben 22 százalékkal, Pécsen 14 százalékkal, Kecskeméten 5 százalékkal alacsonyabbak jelenleg az árak, mint 2008-ban.

Akadnak azonban kivételes esetek, mint például Győr, mely földrajzi és gazdasági helyzetének köszönhetően lépést tud tartani Budapesttel a lakásárak változását illetően. A település ingatlanpiacára a válság kevésbé hatott, így az újra feléledő piacon előnyben indult.

Összességében tehát a kisebb alapterületű lakások esetében országos szinten emelkedtek az ingatlanárak 2008 elejéhez képest, igaz, Budapesten nagyobb mértékben, mint a vidéki településeken. Az igazán nagy hátrányban a nagyobb méretű vidéki lakások vannak jelenleg, melyek még egy-két kivételtől eltekintve nem érték el a válság előtti szintet sem. Ez esetleg megmozgathatja a piacon most is nagy arányban szereplő befektetők fantáziáját is.

Forrás: Duna House Holding Nyrt.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?