Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Ne legyen szauna a házból!

Energia megtakarítás 2015. 07. 20.

A nyári kánikulában kevesebben gondolnak a hőszigetelésre, pedig az épület belső komfortjához elengedhetetlen a megfelelő szigetelés. A jobb hőszigetelés jó lehetőséget nyújt az energia-megtakarításhoz, megakadályozza, hogy az épület nyáron szaunává váljon.

Sokszor találkozunk olyan épülettel – különösen tető alatti helyiséggel –, ahol a nyári hőség elleni védelem nem megfelelő, olyannyira, hogy erős napsugárzáskor szinte már elviselhetetlenül magasra kúszik a hőmérséklet. A megfelelő hőszigetelés – a téli hideg kívül tartásán túl – segít abban is, hogy a hőség ne hatoljon be az épületbe a tetőn vagy a homlokzaton át, és egyben csökkenti a légkondicionálás szükségességét is.

Épületeink hőszigetelésével jelentős mértékben csökkenthető annak hővesztesége, és alacsonyabb energiaköltséggel biztosítható a belső terek állandó melege. Az épületek Európában és az Egyesült Államokban az energiafelhasználás mintegy 40%-ért felelősek, csakúgy, mint a CO2-kibocsátás nagyobb részéért.  A fűtés és hűtés ennek a felhasználásnak mintegy kétharmadáért felelős. Mindeközben Európa fűtésből és hűtésből eredő CO2 szennyezésének 85%-a jövedelmező módon megtakarítható lenne 2050-re. A jól megtervezett és kivitelezett hőszigetelés a nyári forróságot is oly mértékben ki tudja zárni, hogy szükségtelenné válhat a légkondicionáló berendezés alkalmazása. Ez azért is nagyon fontos, mivel egy helyiség hőmérsékletének 1 Celsius fokkal való hűtéséhez háromszor annyi energiára van szükség, mint annak 1 Celsius fokkal történő felfűtéséhez.

A külső épületszerkezeteken alkalmazott hőszigetelő anyagok igen nagy hőmérsékleti szélsőségeknek vannak kitéve, nyáron például a homlokzat 30-40 Celsius fokra, egy magastető pedig akár 60-70 Celsius fokra is felmelegedhet. Ekkora hőingadozást nem minden anyag visel el komolyabb alakváltozás nélkül, de a kőzetgyapot szálas szerkezetének köszönhetően ezt a meglehetősen nagy hőmérsékletkülönbséget alakváltozás nélkül el tudja viselni. A kőzetgyapot alak- és mérettartósságának köszönhetően, a szigetelő lemezek között nem keletkeznek rések, elmozdulások, melyek a hőszigetelő képességet lerontanák. (Ezeken a kis réseken – hőhídakon – keresztül sokkal könnyebben szökik ki/be a hőmérséklet, a probléma méretéhez képest nagyon jelentősen rontva a szigetelési hatékonyságot.)

Hőszigeteléssel nem csak energiát tudunk spórolni a nyári időszakban, de ha megfelelő adottságú az épületünk, például több irányból átszellőztethető, megfelelő árnyékolással rendelkezik, amivel a napsugárzás szoláris hőnyereségét (felmelegítő hatását) ki tudjuk zárni, akkor az épület klimatizálását is megspórolhatjuk, amennyiben gondosan ügyelünk annak üzemeltetésére.

Ne feledjük, még a drága fűtési vagy hűtési rendszerek sem tudják megszüntetni a kellemetlen huzatot, amit a hőmérséklet-különbségek okoznak. Sosem lehet a hőszigetelést túlzásba vinni!

Forrás: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Hőszigetelés, hőszigetelő, hővédő termékek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?