Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A jól megvilágított kirakat már fél siker – 5 tipp az átalakításhoz

Hírek 2013. 12. 17.

A híres francia divattervező Coco Chanel mondása szerint sosincs második lehetőség első benyomást tenni. Ebből adódóan a kirakatok a potenciális vásárlók figyelemfelkeltésének meghatározó eszközévé váltak. Mind művészi mind pedig technikai szempontból egy kirakat sikere 50 százalékban a megvilágításon múlik. A karácsonyi vásárlási lázban egy-két világítási trükkel még egyedibbé és csábítóbbá változtathatjuk a kirakatunkat.

Lisardo Mendo a Vitrina-BCN menedzsereként olyan márkák kirakatrendezésében segédkezett, mint a Burberry, Asics vagy a Tommy Hilfiger. Lisardo szerint meglepővé és izgalmassá kell tennünk a kirakatunkat ahhoz, hogy felkeltsük a vásárlók figyelmét és kiemelkedjünk a versenytársak közül. Íme, néhány ötlet a vonzó kirakat megteremtéséhez.

Rugalmas világítást tervezzünk a kirakathoz

A legtöbb bolt nem veszi számításba a világítást a kirakat kialakításánál. A rögzített világítás nem ad lehetőséget a fényhatásokban rejlő lehetőségek kihasználására, és gyakran a homogén mennyezeti világítás kerül előtérbe. Fontos hogy olyan kirakatot tervezzünk, ahol a spotfények mozgathatóak és mind a fény típusát, mint pedig az irányát tudjuk az igényeink szerint változtatni.

Figyeljük meg az összhatást

A bolti kirakat megtervezése előtt gondosan vizsgáljuk meg a környezetet: az utcai világítást, a szomszédos kirakatokat. Figyeljük meg, hogy mit vesz észre a vásárló szemmagasságban. Mindezek tekintetében tudunk olyan koncepciót kialakítani, ami a vásárlók figyelmét is felkelti. Ha azt látjuk, hogy a konkurencia túl erős világítást használ, érdemes az árnyékokkal és a homállyal játszanunk, ami a meglepetés erejével hat a járókelőkre.

Csak a legjobb termékekre helyezzünk hangsúlyt

Ne árasszuk el a vásárlókat. Ha túl sok terméket akarunk reflektorfénybe állítani, azzal csak összezavarjuk a nézelődőket. Igyekezzünk kizárólag a legjobb termékeinket kiemelni a világítás segítségével. Figyeljünk arra is, hogy a spotlámpák fénye semmiképp se irányuljon a kirakaton kívülre, mert zavaró lehet a vásárlók számára.

Keltsünk drámai hatást a fények segítségével

A kirakatnak izgalomba kell hoznia a járókelőket és érzéseket kell kiváltania belőlük. A világítás tökéletes eszköz a drámai hatás eléréséhez. A vízszintes fény vagy az oldalsó világítás növelni tudja a kirakat nagyság- és mélységérzetét. Lisardo Mendo a japán világítástechnikai dizájnert, Karou Mendét tartja az árnyékok mesterének. Mende szerint a szem nem a fényeket, hanem az árnyékok eltérő intenzitását érzékeli, ezért a világítást úgy kell beállítani, hogy minden anyag és tér más-más érzést közvetítsen. 

Kombináljuk a technológiákat

Manapság szinte bármilyen igénynek megfelelő világítási technológia elérhető. Igaz, hogy a LED világítás fogyasztja a legkevesebb energiát, azonban számos költséghatékony kerámia fémhalogén (CMH) megoldást is találunk. A technológiák ötvözése lehetővé teszi az adott termék kiemeléséhez leginkább illő, hidegebb vagy melegebb fényhatások létrehozását.

“A legfontosabb, hogy olyan világítástechnikai márkát válasszunk, amelyekben megbízunk. A GE Lighting kerámia fémhalogén termékeknél a kiváló minőség hosszú élettartammal párosul.” – magyarázza a Vitrina-BCN menedzsere. “A LED világítás esetében a GE Lighting Infusion modulja forradalmat jelent a kiskereskedelmi világítás számára mivel a fényerő és a színhőmérséklet változtathatósága lehetővé teszi az egyedi megvilágítást és a különféle fényhatások elérését.”

A GE Lighting sokéves tapasztalatra és fejlesztésre építve nyújt testreszabott megoldásokat a különböző terek megvilágításához. A több mint 100 éves világítástechnikai múlttal rendelkező vállalat a legmagasabb minőségi standardoknak megfelelve fejleszti a jövő technológiáit.

Forrás: NOGUCHI PORTER NOVELLI

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?