Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

2 év - 2 nívódíj

Hírek 2012. 05. 31.
Zápor szűrőház
Zápor szűrőház

A Colas-Alterra Zrt. másodszor is elnyerte az Építőipari Nívódíjat.

A Ferencvárosi Szivattyútelepen ismét meghozta eredményét a kiváló tervezés és kivitelezés. A Duna védelmében elengedhetetlen, szakmailag pedig jelentős alkotás született.

Több meghatározó szakmai szervezet - így többek között az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata, illetve az Építőipari Mesterdíj Alapítvány – együttesen hozta létre az Építőipari Nívódíjat. Minden évben meghirdetik a pályázatot, mellyel céljuk a színvonalas és mindenekelőtt megbízható munkát végző cégek szakmai jó hírének alátámasztása és a tevékenységük elismerése.

Infrastrukturális kategóriában a 2011 évi pályázat nyertese a Ferencvárosi Szivattyútelep ún. záporoldali létesítménye lett. Az ünnepélyes eredményhirdetésre, illetve a díjak átadására már 2011 decemberében sor került, a múlt hét pénteken azonban a vendégek a díjazott létesítményen elhelyezett - az alkotók megnevezésével ellátott - bronztábla avatásán vehettek részt, ahol lehetőségük volt a beruházás megtekintésére is.

A nívódíj elbírálásakor a Bíráló Bizottság elsősorban a létesítmények létrehozásában szerepet játszó cégek jó együttműködését, a kiváló tervezést, illetve a mesterséget magas fokon megvalósító kivitelezést díjazta.

A beruházás új minőséget hozott Budapestre:

Az infrastrukturális kategóriában díjazott, ún. záporoldali átemelő létesítmény, alapvetően a Duna védelme érdekében épült meg a Ferencvárosi Szivattyútelepen. A mintegy fél Pestet behálózó csatornarendszerből a telephez érkező vizeket a szivattyútelep szennyvízoldali műtárgysorán keresztül az újonnan megépült Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre juttatják. Az ezen felül érkező záporvizek pedig a most épült záporoldali létesítmények segítségével már a Duna sodorvonalába kerülnek, hatásosabb keveredést biztosítva a parti kiömléssel szemben. A záporoldali létesítmények lényeges elemeit tekintve megvalósult egy – a szennyvízoldalihoz hasonló - új átemelő gépház; 6 db csatlakozó műtárgy valamint a meglévő szűrőház teljes rekonstrukciója.  Ez a szűrőház az új, korszerű technológiai mellett visszakapta régi műemléki arculatát.

A zápordali átemelő létesítmény határidőre, számos építészeti, tartószerkezeti és gépészeti megoldásában innovatív tartalommal elkészült. Üzembe helyezése sikeresen megtörtént, a létesítmény - az elvárásoknak megfelelően - azóta is jól működik.

Az ünnepségről:

A rendezvényt nagyszámú érdeklődés övezte. Az alkotókon kívül még eljöttek a Bíráló Bizottság tagjai, valamint megjelent többek között Tolnay Tibor, a díjat alapító egyik jelentős szakmai szervezet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke is.

A közel 50 fős hallgatóságot először a létesítményt üzemeltető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. műszaki vezérigazgató- helyettese Peter Sczepanski üdvözölte és rövid ismertetőt tartott a létesítmény alap funkciójáról és működésének kiemelkedő hasznosságáról.

A létesítményt fővállalkozásban kivitelező COLAS - Alterra Zrt. vezérigazgatója Görbedi László kiemelte a megvalósítás során kialakult alkotó együttműködés fontosságát, melyet elsősorban a feladat bonyolultsága, valamint a rendkívül rövid kivitelezési idő tett szükségessé. Beszédében hangsúlyozta: „Ez a munkastílus ma már a jelenkori fővállalkozói tevékenység sikeres gyakorlásának alapkövetelményévé vált.”

A Bíráló Bizottság nevében Pallay Tibor az ÉVOSZ alelnöke, - aki egyúttal a Mesterdíj Alapítvány elnöke is - ismertette az építőipari nívódíj odaítélésének szempontjait és indokait.

A pályázat alapos és részletes szakmai értékelését dr. Kiss Jenő a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának elnöke osztotta meg a részvevőkkel.

Végül, de nem utolsó sorban - a rendezvény zárásaként- az alapítvány képviselői és az együttműködő társaságok vezetői közösen leplezték le a szűrőház falán elhelyezett, a díjat megtestesítő bronztáblát.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep megépítésével összefüggésben jelen fejlesztéstől is - annak kiegészítésként – a Duna vízminőségének javulását várhatjuk.

Forrás: PResston PR

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Szennyvízkezelés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?