Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Másfél milliárdért épített gyárat a Mediterrán Bólyban

Gyártói hírek, cikkek 2012. 03. 27.
A 1,5 milliárdos üzem 450 milliós uniós támogatással épült, 3500 m2-en
A 1,5 milliárdos üzem 450 milliós uniós támogatással épült, 3500 m2-en

Az új gyár a kelet-európai régió leghatékonyabb üzeme lesz

Bóly, Farkasd és Kunszentmiklós után ismét Bólyban ruházott be hazánk egyetlen, 100%-os magyar tulajdonban lévő építőipari nagyvállalata. A 1,5 milliárdos üzem 450 milliós uniós támogatással épült, 3500 m²-en. A Mediterrán új gyára Európa első olyan üzeme, amely a tömegtermelés mellett alkalmas az egyedi vevői igényeknek megfelelő kisszériás gyártásra is. A bólyi telephely 2012 márciusában kezdte meg működését.

„A beruházás elsősorban technológiai fejlesztéseket jelent a gyártási folyamatainkban – nyilatkozta Harmincz Péter, a vállalat fejlesztésekkel foglalkozó igazgatója. – Minden ponton számítógépes vezérléssel, érintőképernyők segítségével irányítjuk a termelést. Kizárólag a legkeményebb vídia szerszámokat használjuk, fejlesztettük a felületi bevonatainkat, illetve a különböző automatizmusok is (érzékelők, fotocella, stb.) mind-mind tökéletesen azonos, kiváló minőségű végtermékeket eredményeznek.”

A hatékonyságot és az üzembiztonságot tartja a piaci verseny legfontosabb ismérvének a tulajdonos család tagja, Gódi Attila ügyvezető is. – „Évente átlagosan 500 millió forintot fordítunk fejlesztésre, amely stratégia sokkal inkább sikerre vezetett bennünket, mint egy esetleges kivárás az építőipart kifejezetten sújtó váltságos időszakban. Piaci részesedésünk hazánkban évről-évre 3-5%-kal növekszik, és a külföldi terjeszkedésnek köszönhetően – 8 országban vagyunk jelen – exportpiacaink is növekednek. Büszkék vagyunk arra, hogy létszámunkat sikerült megőrizni az elmúlt 3 év során, bár a tetőcserép-piac a negyedére zsugorodott az utóbbi években.”

A Mediterrán Kft. – a betoncserép szegmensben egyedüli beruházóként a kelet-európai régióban – az utóbbi 15 évben 3 gyárat is létesített. A technológiai piacvezető szerepnek tulajdonítják azt is, hogy az új, korszerű megoldások alkalmassá tették a gyárat a kisszériás gyártásra.

Innovatív megoldások jellemzik az új telephely energiafelhasználását, környezetkímélő megoldásait is. Fűtését jelentős részben a betonkötésnél keletkező hidratációs hővel váltják ki, így a csarnok hőigénye nem több mint 2-3 családi ház éves energiafelhasználása. Korszerűsödött a csomagolástechnika is, amely során a korábbi pántolásos technika helyett már speciálisan fóliázzák a raklapokat, ezzel jelentősen megnövelve a termékek állékonyságát, szállíthatóságát. Valamint megoldott a raklap nélküli csomagolás is, amely kiszállítási formát külföldön már előszeretettel igénylik, itthon még nem annyira elterjedt. Az üzem és a gyártósor kialakítása során figyelembe vették, hogy a majdani fejlesztéseket könnyűszerrel kapcsolhassák a jelenlegei megoldásokhoz.

Forrás: Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?