Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Az energiaközösségek alakíthatják a környezettudatos jövőt

Energia megtakarítás 2011. 12. 02.

„EnergiaKözösségek” címmel nemzetközi megtakarítási program és verseny első évadja indul több háztartásból álló közösségek számára a GreenDependent Intézet szervezésében. A kampány két legfontosabb célja, hogy a versenyző közösségek megtanulják, miként érhetnek el jelentős energiamegtakarítást beruházás nélkül, illetve hogy jó példaként elöl járva maguk is utat mutassanak a társközösségek számára. A program szervezői és támogatói szerint ez lehet az energiatudatos jövő mozgatórugója.

Magyarországon először indult útjára az EnergiaKözösségek program: 2011. november 25-én délután három órakor a gödöllői Művészetek Házában családi és szakmai programokkal, jókedvvel, zenével nyitották meg a kampányt, illetve az annak keretében indított versenyt. Az előzetes szervezésnek köszönhetően 2011. december 1-jén több mint száz család kezdi el hétköznapi és kevésbé hétköznapi trükkökkel lefaragni energiafogyasztását és széndioxid-kibocsátását, valamint ezekkel együtt rezsijét is. A program célja nemcsak az, hogy a résztvevők befektetés nélkül érjenek el a rendelkezésre álló négy hónap alatt 9%-os energiamegtakarítást, hanem az is, hogy motiválja a családokat, háztartásokat a klímatudatos életstílus kialakítására, és a helyi kisközösségek megerősítésére.

A programot Vadovics Edina, a GreenDependent Intézet projektvezetője mutatta be a nyitórendezvényen. A program fővédnökének, Dr. Fülöp Sándornak képviseletében megszólalt Czippán Katalin, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának főosztályvezető-helyettese, aki a jövő nemzedékek szempontjából hangsúlyozta az egyének és a háztartások felelősségét az energiamegtakarítás tekintetében. Házigazdaként értékes gondolatokat osztott meg Dr. Fábián Zsolt, Gödöllő város alpolgármestere, valamint Antal Z. László is, aki a Klímabarát Települések Szövetségének elnökeként ajánlja a kezdeményezést minden önkormányzat és közösség figyelmébe.

Nemcsak előadásokon hallhattak információkat az energiatudatosságról a megjelentek, hanem a szekció utáni gyakorlati blokkban is, hiszen a szervezők arról is gondoskodtak, hogy ne csak száraznak tűnő tényeket, hanem gyakorlati, mindennapi életünkben is hasznosítható tippeket kapjunk a klímabarát élet megvalósításához. Így ismerkedtek a résztvevők klímabarát konyhai praktikákkal, fair trade- és biotermékekkel, kiállítással, saját kezűleg kivitelezhető szigetelési eljárással. A gyerekeket külön programok várták, a rendezvény zárásaként pedig együtt tanulhattak néptáncot szülők, gyermekek, koordinátorok és szervezők a Bivaly együttes táncházában.

A programra idén főként budapesti és Pest megyei közösségek jelentkeztek, de a klíma-koordinátoroknak köszönhetően az ország különböző területei is bekapcsolódnak a versenybe, úgymint Pécs, Siklós, Mezőkövesd vagy Kecskemét. 2012-ben a verseny tovább folytatódik, melyre az idén indulókat és új versenyzőket egyaránt várnak a szervezők.

Az EnergiaKözösségek programról

Mára általános egyetértés alakult ki abban, hogy széndioxid-kibocsátásunkat csökkenteni kell nemcsak környezetvédelmi, de – sokak által talán még jobban megfogható – anyagi okokból is. Az energiaárak folyamatos növekedése következtében sok háztartás és közösség jutott el a felismerésig, hogy változtatniuk kell hozzáállásukon, de sokszor nincsenek tisztában azzal, pontosan mit is tehetnének, vagy azt gondolják, hogy pénz hiányában nem tudják csökkenteni fogyasztásukat, ezzel együtt kibocsátásukat sem.

Az EnergiaKözösségek program célja energia megtakarítása úgy, hogy közben az élet minősége nem csökken. Segít abban, hogy a program résztvevői információt és útmutatást kapjanak arra nézve, hogy mit tehetnek saját otthonukban, hogyan takaríthatnak meg energiát befektetés nélkül, így szakértői támogatás és tanácsok mellett más családokkal is együttműködhetnek, erősíthetik egymást. A kétéves program átfogó célja a családok klíma- és energiatudatosságának növelése azért, hogy megmutathassuk: csupán egyszerű, viselkedésbeli változásokkal is óriási eredmények érhetők el mind az energia-, mind a pénzmegtakarítás terén.

Az EnergiaKözösségek programban 16 Európai Uniós tagország vesz részt. A projektben 5-10 háztartás által alakított kisközösségek, azaz EnergiaKözösségek, minimum 9%-os energia-megtakarítási és 2000 tonna széndioxidkibocsátás-csökkentési célt tűznek ki (összhangban az EU vállalásaival).

Az EnergiaKözösségek program újfajta együttműködésre ad lehetőséget az önkormányzatok, a lakosság és az ott működő közösségek között, hiszen az alapkoncepció szerint a megtakarítási versenyre a helyi önkormányzat „hívja ki" a lakosságot. Mivel Magyarország most csatlakozik a programhoz, remek lehetőség ez arra, hogy az önkormányzatok az elsők között vegyenek részt támogatóként, annak minden szakmai és kommunikációs előnyével együtt. Az önkormányzat szerepe ezen felül, hogy erkölcsi és lehetőségei szerint infrastrukturális vagy egyéb támogatást nyújtson a településén működő EnergiaKözösségeknek és klíma-koordinátoroknak.

A programban először egy 2011. december 1-től 2012. március 31-ig tartó, az interneten lebonyolításra kerülő versenyt indítanak a szervezők, melynek során a közösségek közüzemi fogyasztásukat mérik, és közös, kreatív ötletek kidolgozásával energiát takarítanak meg. Az ötletelésben önkéntes klíma-koordinátorok és a GreenDependent munkatársai nyújtanak szakmai segítséget.

A verseny első fordulójának végén értékes klímabarát ajándékok várják a legtöbbet megtakarító közösségeket. A verseny fődíja: részvétel a kétéves program végén Brüsszelben megrendezésre kerülő európai díjkiosztó gálán 2013 májusában, az EU zöld hete keretében.

Forrás: GreenDependent Egyesület

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

SpaceLogic-kal lehetnek zöldek és intelligensek a jövő épületei

Gyártói hírek, cikkek 2021. 04. 29.

Egyszerűség, megbízhatóság, rugalmasság, jövőálló kialakítás, gyártófüggetlenség, növekvő hatékonyság és fenntarthatóság – többek között ezeket az előnyöket kínálja a Schneider Electric új, SpaceLogic termékcsaládja. A KNX szabványt használó berendezéseket a piaci igények alapján fejlesztette ki a vállalat és a lakóházaktól az irodákon át a szállodákig lényegében minden ingatlan esetébe megteremtik a gazdaságos és zöld üzemeltetés feltételeit.

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szakcikk

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?