Utolsó frissítés: 2017-11-22

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Fürdőszoba berendezés, -felszerelés - Épinfó

THERMO Kft.

http://www.thermo.hu
1122 Budapest, Krisztina krt. 27.
T/f: 356-2046, 212-1955
Fax: 214-2868
E-mail: thermo@thermo.hu

A Thermo Maros utcai szaküzletében fürdőszoba felszereléséhez, felújításához beszerezhetők: szaniterek, mosdó- és zuhanycsaptelepek, víz-csatorna szereléshez szerelvények, csőanyagok idomok nagy választékban.


Bóna Fürdőszoba

http://www.bonafurdoszoba.hu
1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 62-64.
Tel: +36 1 210-0001, +36 30 686-1655, +36 70 330-9601


Feromix Kft. - Venezia Áruház

http://www.venezia.hu

Áruházunkban többek között szaniterek, zuhanykabinok, zuhanyzó szettek, csaptelepek, fürdőszobai bútorok, szaunák, jakuzzik és élményfürdők, valamint laminált padlók, kül- és beltéri greslapok, fal- és padlóburkoló lapok forgalmazásával foglalkozunk széles választékban. Áruházunk több mint 2400 nm-es alapterületű bemutatótermével várja látogatóit, magánszemélyek, építőipari szakemberek és kivitelezők személyében, ahol készséggel fordulhatnak kiemelkedő szaktudással rendelkező értékesítőinkhez.


INTEREX Kft.

http://www.interex.hu

Toilette Nett® WC-bidé berendezés.


Lőrinci Műanyagipari Szövetkezet

http://www.lorincimuanyag.hu

Műanyag termékek gyártása, forgalmazása. WC-ülőke, WC-tartály, szappantartó, törölközőtartó. Különböző átmérőjű csövek, tömlők, műszaki és csigatömlők, lábtörlők gyártása.


KLUDI SZERELVÉNYEK Kft.

http://www.kludi.hu

Csap, szelep gyártás, szaniter nagykereskedelem.


RAVAK Hungary Kft.

http://www.ravak.hu

A Csehországban 1991-ben alapított RAVAK márka 1999 óta van jelen Magyarországon. Kínálatát folyamatosan bővítve ma már az első termékeken, a zuhanykabinokon, akril zuhanytálcákon és designtervezett akril fürdőkádakon kívül, hidromasszázs rendszereket és paneleket, öntött műmárvány zuhanytálcákat és mosdókat, csaptelepeket, fürdőszobabútorokat gyárt és forgalmaz a RAVAK.


Villeroy & Boch Magyarország Kft.

http://www.alfoldi.hu

A Villeroy & Boch Magyarország Kft. a több mint 260 éves Villeroy & Boch csoport tagja, fürdőszobai berendezések (szaniterek, bútorok, csaptelepek és wellness termékek) gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Vállalatunk a Villeroy & Boch és az Alföldi márka képviseletét látja el hazánkban.


GEBERIT Kft.

http://www.geberit.hu

Geberit az eredeti falba épített tartály - Innovatív szaniter szereléstechnikai megoldások mindenkinek. Minőségi termékek, tökéletesség nyújtotta biztonság, gazdaságosság, hosszú élettartam. Innovatív rendszermegoldásaival a szaniter szereléstechnika és a csővezetéki rendszerek piacán a Geberit folyamatosan új irányelveket határoz meg. A Geberit termékek kiváló minőségük, hosszú élettartamuk és egyszerű összeszerelésük révén tűnnek ki.


MOFÉM Zrt.

http://www.mofem.hu

Vállalatunkat 1900-ban alapították Mosonmagyaróváron, ma Magyarország vezető fémszerelvénygyártója. Fennállásunk évtizedei alatt széles termékpalettát alakítottunk ki, így azon szerepelnek csaptelepek, zuhanyok és fürdőszobai kiegészítők, illetve ipari szerelvények a golyóscsapoktól a radiátorszelepekig.


Dado Bt.

http://www.goldengres.hu

Burkolat különlegességek; kristálytégla, magyar fejlesztésű deep üvegmozaik és csempe, kerlite, laminam, mirage, és novabell burkolatok, vetroattivo üvegburkolat és lámpakollekció (www.deep-glass.hu).


Bello-Expert Kft.

http://www.belloexpert.hu

WC válaszfalak, szerelt szaniter válaszfal rendszerek; Öltöző kabinok; Mosdó higiénia rendszerek; Mosdó - öltöző berendezés, felszerelés.


Generál Kolónia Plusz Kft.

http://www.generalkolonia.addel.hu

Cégünk építőanyagok, hideg-, melegburkolatok, szaniterek, csaptelepek és egyéb más, az építkezéshez, lakásfelújításhoz szükséges termékek forgalmazásával és szakkivitelezésével foglalkozik. Bemutatótermünkben illetve webáruházunkban megtekintheti kínálatunkat. Forgalmazott márkák: Kludi, Grohe, Hansa, Hansgrohe, Hüppe, Ideal Standard, Azulev, Keros, Alfa, Zalakerámia, Bohemia, Paradyz, Keraben.


Saint-Gobain Építőanyag Kereskedelmi zRt.

http://www.saintgobain.hu

Decoceram Fürdőszoba és Belsőépítészeti Stúdió. Szaniter áru, zuhanykabin, fürdőszoba felszerelés, csaptelep, padlólap, járólap.


AGROPLAST Műanyagipari Szolgáltató és Ker.-i Kft.

http://www.agroplast.hu

Acryl kádak, üvegszálas műanyag termékek gyártása. Burkolatok, zuhanytálcák, csaptelepek, zuhanypanelek, tükrök, fürdőszoba felszerelés.


TOP-FA Belsőépítészeti és Faipari Kft.

http://www.topfa.hu

Fürdőszoba bútorok kivitelezése. HI-MACS (LG), Corian akryl lapok bútoripari felhasználásra. Tervezéstől a kivitelezésig.


SÁBALUX Kft.

http://www.sabalux.hu

Egyedi és széria üveg zuhanykabinok gyártása, forgalmazása.


HURO Kft.

http://www.huro.hu

HUROKÁN szuperszagelszívó gyártása, amely hagyományos WC-hez utólag is beépíthető. Közvetlenül a WC csészéből szívja el és a szennyvízcsatornába juttatja a szagokat, baktériumokat. A szellőzést is biztosítja. HUROKÁN modul - falba építhető változat.


Sikló Kft.

http://www.siklo.wlap.hu

Csaptelepek, törölközőszárító radiátorok, zuhanykabinok, zuhanytálcák, csempék, padlólapok, üvegtéglák, szaniteráruk, fürdőszobai kiegészítők, hidromasszázs kádak, kismedencék forgalmazása. Egyedi méretű, formájú és színű fürdőkádak, dézsakádak, mosdók, zuhanytálcák, zuhanykápolna, tepidárium ágy, oszlopos ivókút, fürdőszoba bútorok gyártása, forgalmazása. Háromdimenziós felületek különleges, bambuszintarziás és üvegmozaikos burkolása. Fürdőszobai szaktanácsadás-szervíz mesterfokon!


K-ÉP Stúdió

http://www.k-ep.hu

Ceramic King csempe/padló burkolat tervező program értékesítése.


Csepregi és Társa Kft.

http://www.csepregi.hu

Építőanyag szakkereskedelem. Fürdőszoba felszerelés, padlólap, falicsempe, zuhanykabinok, hidromasszázs kádak, Imola burkolólapok, Hüppe, Mapei, Grohe, Ravak, Hansa termékek.


Gres-Massimo Kft.

http://www.gres-massimo.hu

Csempe, padlólap, zuhanykabin és masszázskád kereskedelem. Forgalmazott márkák: Ape, Ascot, Azteca, Castelvetro, Dom, Fanal, Giardini di Pietra, Keros, Mac3, Martex, Novoker, Panaria, Roca, Sanchis, View, Vidrepur, Zalakerámia, Wat-Air, Feromix, Titanbagno, Vagnerplast.


Zalakerámia Zrt.

http://www.zalakeramia.hu

Padló- és falburkolólap, szaniterárú gyártás.


Hacienda Lakásstúdió company';return true">

http://www.hacienda.hu


Hacienda Pest

1134 Budapest, Róbert Károly krt. 59.
Tel: 814-2152, Fax: 814-2151


DIRECT-LINE Kft.

http://www.dldh.hu

Rozsdamentes fürdőszobai kiegészítők: törülköző tartók, pipere polcok, szappan tartók, WC papír tartók, toalett szettek, kapaszkodók, ülőkék.


TECHNOGEN Kft.

http://www.technogen.hu

Fém-, műanyag kádak, zuhanyzók, csempefelületek helyszíni felújítása Kott Koatings mázfelújító technológiával HACCP minőségben. Anttikkád értékesítés.


ADRIA Fürdőszoba Kft.

http://www.adria.hu

Acryl fürdőkádak, zuhanytálcák, kádparavánok, zuhanykabinok. KOMFORT mély ülőkés zuhanytálca.


Varte Kft.

http://www.varte.hu

Csempe, padlólap, zuhanykabin, fürdőszoba felszerelés, hidromasszázs kád, csaptelep, szaniterárú, üveg- és kerámia mozaik, burkolási segédanyag forgalmazása magán- és közületi vásárlók részére.


Caracalla Stúdió

http://www.caracalla.hu

Caracalla Fürdőszoba Stúdió. Burkolatok, szaniterek, csaptelepek, zuhanykabinok nagy választékban.


MARLEY Magyarország Zrt.

http://www.marley.hu

Házilag beszerelhető, víztakarékos szaniterek. Csempeélvédő profilok. Szerelőnyílások, csempekeretek, ellenőrző- és kéményajtók. Korróziómentes műanyagból készülő ivóvízvezetékek.


BUDAPESTI INTER-FA Belsőépítészeti Kft.

http://www.interfa.hu

Fürdőszoba bútorok gyártása méretre.


Fürdőszobai berendezések helyigénye

2017. 02. 11. 

A fürdőszobában elhelyezendő egyes berendezések (kád, zuhanyfülke, mosógép) helyigénye egyértelmű: attól függ, milyen típust választunk. Azonban ahhoz, hogy a mosdót, WC-t, bidét kényelmesen tudjuk használni, nem árt tisztában lenni néhány alapvető mérettel:

Egy egyszerű, falra szerelt mosdó használatához 90 cm széles helyre van szükség, tehát a mosdó tengelyét a faltól minimum 45 cm-re kell kijelölni. A WC és a bidé használatához egységesen 70-70 cm szükséges, így a tengelyük (burkolt) faltól való távolsága minimum 35 cm legyen.

Előfordulhat, hogy meglévő fürdőszobánk felújítása során bidét is szeretnénk elhelyezni. Különösen aktuális lehet ez hotelek, panziók felújításakor, annak érdekében, hogy megfeleljenek a mai kor igényeinek. Sok esetben azonban nincs erre elég hely. Ilyenkor alkalmazható az un. WC-bidé berendezés, vagy dusch WC, ami egy berendezésben felel meg mindkét funkció céljára. 

A WC helyiség mérete

Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozom használhatatlan méretű WC helyiségekkel. Az ok valószínűleg az, hogy számos lakás, üzlethelyiség, étterem átalakításához, felújításához ma már nincs szükség építési engedélyre, így ezek a munkák úgy készülnek el, hogy nem vesz részt bennük építész, belsőépítész vagy lakberendező. A tulajdonos, vagy a kőműves maga dönti el, mekkora lesz a helyiség.

Valahogy bekerülhetett a köztudatba, hogy erre a célra elég a 80x100 cm-es méret. Nem elég. Felfalazva talán megfelelőnek is látszik, de miután elhelyezik benne a berendezést és sok esetben a ma divatos falsík alatti öblítőtartályt, majd leburkolják, az ajtóig mindössze 20-25 cm marad. Ez így nyilvánvalóan nem alkalmas a  használatra. 

Ugyanúgy, ahogy az a WC helyiség sem, amelynek szélességi méretét az ajtó 75 cm-es tokkülmérete határozza meg.     

A 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet, az OTÉK 99. §-a tartalmazza a „Tisztálkodó helyiség és illemhely” létesítésével kapcsolatos előírásokat. A (2) pont foglalkozik a WC helyiség méretével (természetesen általános esetben, ha nincs szükség akadálymentes kialakításra). Eszerint:

„Az illemhely mérete 0,90x1,20 m-nél – befelé nyíló ajtó esetén 0,90 x 1,60 m-nél - kevesebb nem lehet.”

Bár a rendelet nem utal rá, de a hosszmérethez célszerű hozzáadni a falsík előtti öblítőtartály helyigényét is (17-20 cm). Ha kézmosót is szeretnénk elhelyezni, az tovább növeli a helyiség méretét. Ez esetben a WC berendezés tengelyét legalább 35, a kézmosóét 45 cm-re helyezzük a falsíktól. A WC előtt 60 cm hely szükséges, az pedig, hogy a mosdó mennyivel növeli meg a szélességi méretet, a kiválasztott típustól függ.  

WC kézmosóval

Használható méretű WC helyiség kézmosóval


CIKKEK

 

Újdonságok a fürdőszobában


Ma már mindennapos a fürdőszobákban, hogy a WC berendezés mögött épül egy burkolt szerelőfal, amelyben a falsík mögötti öblítőtartály elrejthető. Lehetnek azonban olyan esetek, mikor erre nincs lehetőség. Lehet ez helyhiány, vagy például lakásfelújításkor, mikor a WC berendezés mögötti falban olyan vezetékek mennek, amelyek elé - a javíthatóság érdekében nem lehet a plusz falat megépíteni. Ha mégsem szeretnénk hagyományos WC tartályt beépíteni, alkalmazható a formatervezett, több színben gyártott szaniter szerelőmodul, amely a legszebb fürdőszobában is mai, korszerű, több extrával felszerelt megoldás.

 

Szintén gyakori a fürdőszobákban a kiemelt zuhanytálca nélküli, épített zuhanykabin, a padló síkjába beépített lefolyóval. Egy ilyen megoldáshoz pluszt ad a padló síkjába süllyesztett zuhanytálca, így zuhanyzás közben nem kell a burkolaton állni. 

Fürdőszoba berendezés, -felszerelés

 • Ági Müller Das Bad Fürdőszobaszalon - www.agimuller.hu   
 • Erős Kft. - Burkolatok, fürdőszoba bútor, kádak, hidromasszázs rendszerek, szaniterek, zuhanykabinok, csaptelepek és szerelvények, kiegészítők, zuhanypanel – www.eros.hu
 • Merkapt Zrt. - Fürdőszobai termékek: fajanszok, üvegmosdó, csaptelep, zuhanykabin, fürdőszobabútor, zuhanytálca, kád, csőradiátor, öblítőtartály, burkoló anyagok, zuhanypanelek, kiegészítők. Mozgáskorlátozottak higiéniai berendezései és eszközei – www.merkapt.hu
 • Novitek Fürdőszoba és Wellness - hidromasszázs kádak, medencék, zuhanykabinok, szaunák, infrakabinok, tuspanelek, csaptelepek, szaniterek, bútorok, radiátorok, burkolatok, járólapok, üvegmozaikok) – www.novitek.hu
 • S & Co. Kft. - The House of Villeroy & Boch (Burkolólapok, szaniter- és wellness-termékek 1400 m2-en kialakított bemutatóteremben. Exkluzív fürdőszobák - www.s-and-co.hu  
 • Bányai Bútorok - Fürdőszobabútor - www.banyai.hu  
 • Baltex Hungary Kft. - www.baltex.hu  
 • Betatherm Kft. - Fürdőszobai csőradátorok (törülközőszárítók) - www.betatherm.hu  
 • MBC Hungary Kft. - Öntöttmárvány kádak, mosdók, zuhanytálcák. - www.marmite.hu  
 • Tér Kft. (Gömb u.) - www.terkft.hu
 • Stella Ceramia - www.stellaceramia.hu

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

45 év - 20 év: duplán ünnepel a Villeroy & Boch Magyarország Kft.

Gyártói hírek, cikkek 2012. 08. 29.
Kettős jubileumot ünnepel Hódmezővásárhelyen a Villeroy & Boch Magyarország Kft. Az egykori Alföldi Porcelángyárban 45 évvel ezelőtt indult el a munka, az állami vállalatot pedig 20 évvel ezelőtt sikeresen privatizálta a német Villeroy & Boch AG

Szakkönyv

Szaniterberendezések szerelése és javítása

Felújítás 2011. 02. 01.
A tartalomból: Fontos tudnivalók; Szerszámok és mérőműszerek; Általános tudnivalók a ház és a kert vízvezetékeiről; Kisebb javítások; Keverőcsaptelep cseréje; Egyszerű szerelési munkák; Pezsgőfürdők

Szakcikk

Toilette-Nett®

Épületgépészet 2014. 04. 23.
A Toilette-Nett® bidé funkciós wc-ülőke egy integrált műszaki megoldás, mely kompromisszumok nélkül egyesíti a WC és a bidé funkciókat egyetlen WC kerámián

Blog

Fürdőszoba méretek, alaprajzok

Tervrajz készítés 2013. 06. 06.
A fürdőszobának - hasonlóan a konyhához - kiemelt szerep jut az építkezés, felújítás során. Nem véletlenül

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?