Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakkönyv

< >

Az építészeti üvegek iparművészeti értékei

Iparművészet 2012. 03. 14.

Magyarországi üvegfestmények és díszüvegezések

GEOPEN Könyvkiadó Kft. 2012

  • Szerző: Mester Éva
  • Illusztráció: Színes és fekete-fehér képekkel
  • Oldalak száma: 216
  • Borító: Keménytábla, védőborító
  • ISBN: 9789639973558

Nagy szakszerűséggel megírt, hiteles művet, újszerű, olvasmányos és minden tekintetben hiánypótló munkát tart kezében a tisztelt Olvasó. Mester Éva restaurátor és üvegtervező az építészeti üvegek iparművészeti értékeiről ír. A könyv szerzője sokoldalúságáról ismert. Mindenekelőtt alkotóművész: az üveg mestere. Ha tollat ragad, egyforma alapossággal foglalkozik az üveggel, mint anyaggal, annak iparművészeti alkalmazásával, fejlődéstörténetével, a szakma minden apróbb-nagyobb fogásával. Könyvében az egykori díszítetlen, de magas technikai színvonalon készült római épületüvegektől kezdve, a karoling Zalavár/Mosaburg feliratos üvegfestményeivel folytatva, a budai Vár kora gótikus ablakain át, a visegrádi Királyi Palota reneszánsz üvegfestményein keresztül és számos korabeli írásos dokumentum ismertetésével jut el gondolatsora a 1920. század emlékanyagához.

Mondanivalóját színesíti, hogy Mester Éva a hazai üvegkészítés történetét nem csupán levéltárak dokumentumaiból, felmérési rajzokról, régészeti raktárak polcairól ismeri. A megmaradt töredékeket fizikai valóságukban éli át. Számtalan kiemelkedő üvegművészeti alkotást saját kezűleg restaurált. Tevékenységének jellegéből következik, hogy heteket tölt magas, szeles állványokon, szédületes magasságban: forró napsütésben, vagy éppen dermesztő hidegben. A nagy elődök gazdag hagyatékát is mindenkinél jobban és közelebbről ismeri. Munkája során szerzett sokrétű tudása és ismeretanyaga átélhetővé és életszerűvé teszi közlendőit.

Könyve címe néhány résztéma alapos feldolgozását ígéri, az olvasásba merülve döbbenünk rá, hogy a könyv életművének egyfajta összefoglalása is. Szegődjünk tehát az üveg történetének, az üvegművészet ars poeticájának, az értékek mentésének megismerése útján hűséges társként Mester Éva mellé. Nála megbízhatóbb kísérőt e témában aligha találnánk.

Ára: 5.900 Ft helyett

  • 5.605 Ft (Megtakarítás: 5%)
  • 5.015 Ft (5+10%) Törzsvásárlóként elérhető ár

Megrendelhető a Libri honlapján »

Forrás: Libri

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Építészeti üveg
Belsőépítészeti üvegek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?