Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakkönyv

< >

Házak, lakások mikroklímája

Építkezőknek 2009. 01. 17.

Szigetelés, szellőztetés

CSER Kiadó 2004

  • Szerző: Horst Fischer-Uhlig
  • Illusztráció: Színes képekkel
  • Oldalak száma: 112
  • Borító: Kötve
  • ISBN: 9789639560697
  • Fordító: Dr. Szüle Dénes

Az utóbbi évek egyik legmeglepőbb felismerése volt, hogy a technikának az autótól a mikrohullámú sütőig, a számítógéptől az elektronikus játékokig terjedő megjelenési formáival való mindennapos találkozás ellenére sokan egyáltalán nem voltunk felkészülve arra, hogy lakásunk belső levegő- és hőmérsékletviszonyaira helyesen reagáljunk.

Ebből számtalan nedvesség okozta kár és penészfolt származott. Az a napjainkban elterjedt nézet, amely hajlamos a problémákra egyszerű választ adni, hamarosan itt is megtalálta a „megoldást": szellőztetni és szellőztetni - figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a helytelen szellőztetés hőveszteséget okoz, az energiának ezt az elpocsékolását pedig egyáltalán nem engedhetjük meg magunknak. Figyelmen kívül hagyva továbbá azt is, hogy a dolog egyáltalán nem kizárólag a szellőztetésen múlik, hanem a jelenség előidézésében egész sor épület- fizikai és építészeti tényező is közrejátszik. Másképpen nem érhető el az a hosszú távú célkitűzés, hogy egészséges klímájú helyiségekben lakjunk.

A lakás napjainkban természetesnek tekintett komfortja ugyanis nagyobb követelményeket támaszt a lakásban élőkkel szemben, mint amilyenekkel a régebbi, egyszerű lakásviszonyok között nagyszüleink találkoztak.

Minden ház energetikai egységet alkot. Ha a tulajdonos a külső fal hőszigetelését tökéletesíti, de a régi üvegablakokat meghagyja: vajon hogyan képzeli, hogy fűtése ettől takarékosabb, belső klímája pedig kellemesebb lesz? Vagy, ha az ablakokat kicseréli, a hőáteresztő külső fal utólagos szigetelését azonban megspórolja? Vagy: hogyan akar a háztulajdonos, hogyan akarnak a lakók egészséges belső mikroklímát teremteni, ha nem tudják a belső levegő nedvességtartalmát szabályozni, és a levegőszennyező anyagokat elvezetni?

Ezek az ismeretek azért fontosak, mert mindennapi életünk 80 %-át zárt helyiségekben töltjük. Ezért fontos, hogy higiénikus és gazdaságos viszonyokat teremtsünk magunknak.

  • Ára: 1.898 Ft 
  • Listaár: 1.998 Ft
  • Megtakarítás: 5%

Megrendelhető a Libri honlapján »

Forrás: Libri
< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?