Utolsó frissítés: 2020-06-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A tűzgátló nyílászárókkal szemben támasztott általános és alapvető követelmények

Épületfelújítás 2014. 03. 25.

A tűzgátló nyílászárókkal szemben a jogszabályok három követelményt definiálnak:

 • tűzvédelmi osztályba sorolás
 • tűzállósági határérték
 • önzáródás

Tűzvédelmi osztályba sorolás:

A tűzvédelmi osztályba sorolást a gyártás során felhasznált anyagok és azok éghetősége határozza meg. Megkülönböztetünk A1, A2, B, C, D, E, F osztályokat, továbbá egyes osztályoknak alosztályai is vannak.

Tűzállósági határérték:

Tűzállósági határérték szempontjából három alapvető feltételnek kell megfelelni. Az előírt tűzgátlási határértékig:

 • a szerkezetnek be kell tölteni funkcióját, a helyén kell maradnia, nem nyílhat ki, nem eshet ki a falból,
 • a deformációja nem lehet akkora, hogy lángáttörés következzék be,
 • ezen kívül a megfelelő vizsgálati pontokon mért hőmérsékletemelkedésre vannak előírások.

Amennyiben a szerkezet biztosítja a fenti követelményeket, tűzgátlás szempontjából alkalmas lehet a felhasználásra, beépítésre. Azonban ne felejtsük el, hogy eddig a szabályozás, engedély rendelkezett egy használati feltételeket tartalmazó résszel, amely nagyjából a következőket tartalmazta:

 • milyen térben építhetők be (belső, külső) és milyen klimatikus követelmények mellett,
 • fogadó falszerkezet kialakításával, anyagával kapcsolatos követelmények,
 • mely méretkorlátok közt alkalmazhatók (minimális és maximális méretek, ill. maximális felület),
 • üvegezés lehetőségei, méretkorlátai.

Ebben a fejezetben találhattunk előírást a küszöb alkalmazásának feltételeiről. Fontos kiemelni - mivel gyakran felmerül - azt, hogy az általános tűzgátlási követelményeket az ajtók küszöb nélküli kivitelben is teljesítik, normál, néhány mm méretű réssel az ajtólapok alatt.

Önzáródás:

A tűzgátló nyílászáróknak önműködően és akadálytalanul be kell csukódniuk. A csukódás területét, vonalát semmilyen tárgy nem akadályozhatja. Az automatikus záródást biztosíthatja az egyes típusokon alkalmazott rugós pánt szerkezet, vagy amennyiben szabályozott csukási igény merül fel, célszerű hidraulikus ajtócsukó használata.

További fontos elvárások a funkció maradéktalan ellátása érdekében:

Amennyiben állandóan vagy rendszeresen nyitott állapotban kell tartani az ajtót, akkor azt tűzjelző rendszerbe kötött nyitva tartó mágnessel oldhatjuk meg. A tűzjelzés érkezhet kiépített tűzjelző rendszer központjából, de helyi füstérzékelőtől is. Ezen jelre az ajtónak önműködően be kell csukódnia.

Kétszárnyú ajtók esetében az ajtószárnyak fordított sorrendű becsukódását is ki kell zárni. Ezt az úgynevezett csukássorrend szabályozó alkalmazásával oldhatjuk meg.

A megfelelőség tanúsítása

Az új szabályozás szerint a termékek teljesítményének állandóságát kell igazolni. Az alapvető tulajdonságokról pedig Teljesítmény nyilatkozatban kell a gyártóknak nyilatkozniuk. A tervezők feladata, hogy az adott szituációra a megfelelő teljesítmény követelményeket meghatározzák.

A tűzgátló nyílászárókra még nincsen hatályos harmonizált szabvány (viszont előszabvány, prEN már igen!), ezért kötelező érvényűen ez a szabályozás csak a harmonizált szabvány megjelenése után egy évvel lép életbe. Addig az érvényes ÉME-vel és Megfelelőségi tanúsítvánnyal a termék megfelelősége igazolható. Viszont 2013. július 1-től már új ÉME nem adható ki (ÉME kibővítés sem)! A tanúsításra az NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés) és a Termékteljesítmény Állandósági Tanúsítvány szolgál. Ezeket akkreditált vizsgálóintézet adhatja ki. Ezek (ÉME, NMÉ, Termékteljesítmény Állandósági Tanúsítvány) alapján adhatja ki a gyártó a Teljesítmény nyilatkozatot.

Az új dokumentumok, tanúsítványok nem tartalmazzák a konkrét termék használati feltételeit, felhasználási, beépítési követelményeit. Ennek egyértelmű rendezése még nem megoldott. Pillanatnyilag két dolgot lehet elképzelni:

 • felértékelődhet a TMI (tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás), amely tartalmazza majd ezeket,
 • a gyártók nyilatkoznak a részletekről és hivatkoznak erre a Teljesítmény nyilatkozatukban.
2014. március
< >
OPTIMA FORMA Kft.
http://www.optimaforma.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tűzgátló ajtó, kapu
Tűzvédelem

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?