Utolsó frissítés: 2018-09-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Extrém sportpályák építése betonból

Extrém pályatípusok: Medence- (pool); kombinált-, városi tér (Plaza) típusú pályák; Görpályák használat közben – S-Tér Kft.
Extrém pályatípusok: Medence- (pool); kombinált-, városi tér (Plaza) típusú pályák; Görpályák használat közben – S-Tér Kft.

A beton felhasználása számtalan formában történhet. Mivel az anyag nagyon változatos módon alakítható, valamint időjárás- és kopásállósága kiemelkedő, alkalmas kültéri extrém sportpályák (görpályák), mászófalak, játszótéri elemek kialakítására. Nagy előnye a betonból készült pályáknak, hogy a hangelnyelő képességük jelentősen jobb a más anyagból készült pályákhoz képest.

EXTRÉM GÖRPÁLYÁK

A kialakításnak megfelelően kétféle extrém pályatípust különböztethetünk meg.

  1. medence (pool) típusú kialakítás
  2. városi tér (plaza) típusú kialakítás

A különböző igényű sportokhoz (gördeszka, kerékpár, görkorcsolya) más-más jellegű pályák alakíthatók ki. Az elemek, amiből a pályák felépülnek, alapvetően azonosak, viszont méretük és egymástól való távolságuk különbözik a használati eszköztől függően.

Az első medence (pool) típusú pályák az Egyesült Államokban készültek helyszíni kialakítással a ’70-es évek közepén. Ezek a pályák hagyományos technológiával készültek helyszínen szerelt vasbeton szerkezettel. A helyszínen készített vasbeton szerkezeteknél néhány év elteltével, az építési technológia miatt a betonfelület minőségének jelentős romlását lehetett tapasztalni – a betonmedence széleire gyakorolt nagy erőhatás miatt a beton megrepedezett, a helyszínen betonozott fém sarokelemek kimozdultak a helyükről.

Az elmúlt években előtérbe került az előre gyártott technológiával készült elemek alkalmazása az extrém pályák esetében. Ezek az elemek ipari körülmények között készülnek és vasbeton helyett üvegszál erősítéssel kerülnek kialakításra. Így a gyártás az időjárás viszontagságaitól független és a legmagasabb minőségű betont lehet kialakítani, valamint a fémből készült élvédelem behorgonyzásra kerülhet a betontestbe. A medence (pool) típusú pályák esetében gondoskodni kell a medence vízelvezetéséről.

Extrém görpálya tervezésénél a medence (pool) típusú pályát kombinálhatjuk városi tér (plaza) típusú kialakítással is. Ebben az esetben különböző igényeknek (gördeszka, kerékpár, görkorcsolya) megfelelő kombinált pályát lehet kialakítani.

Nagyobb méretű medence (pool) esetén a különböző méretű mélyített részek különböző sporteszközökkel használhatóak ideálisan. A kombinált pályák valamennyi extrém sporteszközzel jól használhatóak.

ÉPÍTÉSI FÁZISOK

Extrém görpálya építési fázisai

 

1. Alapozás; 2. Elemek előre gyártása, szállítása; 3. Helyszíni daruzás, összeszerelés; 4. Csatlakozási hézagok kitöltése; 5. A vízszintes felületek helyszíni kiöntése; 6. Dilatálás; 7. A kész pálya

MÁSZÓFALAK

Az előre gyártott betonelemek másik extrém sport alkalmazási lehetősége a különböző mászófalak építése. Az ilyen jellegű falak lehetnek természethez közeli vagy architektonikus kialakításúak.

  1. Játszótéri mászófal – természetes kialakítás;
  2. Játszótéri mászófal – architektonikus kialakítás; 3. Biztosítókötéllel használható mászófal

Az elemek mászási magasságától (esési magasságától) függően lehetnek:

  1. Közterületi játszótéren elhelyezhető elemek (esési magasság kisebb mint 3,00m)
  2. Biztosítókötéllel mászható falak (esési magasság nagyobb mint 3,00m)

Mászófalak

Az elemek előre gyártással készülnek, szállítás után daruzással kerülnek a helyükre.

Egyéb térépítészeti felhasználási lehetőségek:

Térelválasztók, játékfelület 

1. Térelválasztók;  2. Játékfelület

< >

Legújabb cikkek

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Panel- és betonvágás, betonfúrás rezgés- és pormentesen

Technológiák 2014. 11. 18.
A szakszerű betonvágás, betonfúrás számos területen alkalmazható az épületek felújítása, átalakítása során

Szakkönyv

Modell vagy külön út: Bécs szociális lakásépítészete

Építészet 2018. 08. 21.
Bécs szociális lakásépítészete méltán világhírű. Az 1920-as évek első szociális lakóháztípusa, a Hof, már a maga korában is fogalommá vált. A parkosított udvarokat körbeölelő hatalmas lakótömbök a modern kori (értsd Habsburg-kor utáni) város kulturális identitásának alappillérei. De nem csak az épületek képviselnek értéket, hanem a szociális bérházépítés korokon és rendszereken átívelő társadalmi gyakorlata is

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?