Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.
A Sika Hungária Kft. 20 éves működésének ünnepsége a Groupama Aréna rendezvénytermében
A Sika Hungária Kft. 20 éves működésének ünnepsége a Groupama Aréna rendezvénytermében

A Sika AG, amelynek székhelye a svájci Baar településen van bejegyezve, egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. A céget Kaspar Winkler alapította 1910-ben, Zürichben. A Sika termékeket szállít mind a magas- és mélyépítés, mind a gyáripar (személy- és teherkocsi-, busz- és vasúti járműgyártás, alternatív energiák, épület komponensek) számára. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak. A Sika világszerte 90 országban van jelen és mintegy 17 000 alkalmazott gondoskodik ügyfeleiről garantálva a sikert minden partnerének. A Sika éves forgalma 2014-ben elérte a 5,57 milliárd svájci frankot.

A Sika csoport Magyarországon 1994-ben kezdte meg tevékenységét önálló vállalatként, a Sika Hungária Kft. megalapításával. A magyar vállalat tevékenysége arra irányul, hogy megbízható partnere legyen a gazdaságban, az iparban, az építőiparban és a környezetvédelemben tevékenykedő szervezeteknek. A cégnél mérnökök segítik tanácsaikkal, gyakorlati tapasztalataik átadásával a projektek tervezőit, kivitelezőit annak érdekében, hogy az anyagok szakszerű betervezése, beépítése és alkalmazása megvalósulhasson. A Sika Hungária Kft. alkalmazottai folyamatosan szervezett előadásokkal oktatják partnereiket az új technológiákra, ezáltal segítve a minőségi, újszerű megoldások alkalmazását.

Kruchina Johanna, a Sika Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

Kruchina Johanna ügyvezető igazgató ünnepi köszöntőjét tartja

A cég ügyvezető igazgatóját, Kruchina Johannát – aki maga is építőmérnök – kérdeztük az elmúlt 20 év történetéről, eredményeiről, melynek apropóját a Groupama Arénában megtartott jubileumi ünnepség adta.

Mik voltak a Sika Hungária Kft. létrehozásának előzményei?

A Sika Hungária Kft. működésének 20. évfordulóját ünnepeljük, de mondhatnám a 25. évet és a 15. évet is. 25 évvel ezelőtt a Sika Ausztria, mint „láthatatlan erő” bevezeti az Ikarus Egyedi gyárban a Sikaflex® rugalmas ragasztás technológiáját. Elkészül a Suzuki gyár esztergomi üzeme, mely 1 rétegű UV álló Sikaplan®-15G műanyaglemezes tetőszigetelést kap. A gyártórészt Sikafloor®-7530 ipari padlóbevonattal látják el! Kezdetben területi képviselők segítették a munkát!

A Sika Hungária Kft. ügyvezetőjeként mely eseményeket tartja a 20 éves magyarországi jelenlét legfontosabb állomásainak?

A Sika Hungária Kft 1994-ben kezdi el működését!

Mérföldkövek az 1995 – 1999 közötti időszakban, amelyek mind a „láthatatlan erő” egy-egy megjelenési formája:

  • Sika® CarboDur® szerkezetmegerősítő rendszer bevezetése: a Petőfi híd pesti feljárójának EHGT tartója megerősítésre kerül 1 éjszaka üzemszünettel.
  • Alkalmazásra kerülnek a Sika® FerroGard® korróziós inhibítorok.
  • Megjelenik a Sika® ViscoCrete® nagyhatású folyósító szerek családja – öntömörödő beton, látszóbeton stb.

Mérföldkövek a 2000 – 2004 közötti időszakban:

  • 15 évvel ezelőtt méltó helyre költözünk, elkészül az új raktár, iroda tréningcentrumunk.
  • Elkezdődik a kereskedelmi partnerek kiépítése: a nagy építkezésekről ismert termékeink bekerülnek kereskedelmi partnereink üzleteibe, így a lakosság is megismeri azokat.
  • A Stabiment® termékek integrálódnak a Sika® palettába, a Sika® betontechnológiai termékcsalád komplex megoldásokat biztosít a betongyáraknak.

Mérföldkövek a 2005 – 2009 közötti években:

  • Sika® Controllal zsugormentes beton bevezetése a Szabadság híd új pályalemezénél
  • M6-os autópálya alagút- és hídépítései – a Sika® ViscoCrete® technológia és alkálimentes lőttbeton technológia, Sikaplan® Tunnelfólia és magas reflexiós értékű Sikagard® Wallcoat bevonat, SikaCor® a Szebényi-híd acél korrózióvédelménél
  • Ipari ragasztástechnikai területünkön megduplázódnak az új fejlesztésű termékek: SikaFast®, SikaForce®, SikaGard®

Mérföldkövek a 2010 – 2015 években:

  • Kaspar Winkler vegyész 100 éve, 1910-ben alapította a Sikát, ezt világszerte megünnepelték a nemzeti cégek, így mi is.
  • Belépés a hőszigetelt üveggyártás ipari területére és strukturált üveghomlokzatok tömítése Sikail® termékekkel.
  • Sika® FastFix nagy forgalmú kockakő burkolatokhoz a Budai Vár és környéke műemléki környezetében.

Mi a Sika Csoport legfőbb erőssége és milyen szempontok vezérlik tevékenységét?

A Sika kiváló és innovatív megoldásokat kínál ügyfeleinek, amelyek lehetővé teszik a fenntarthatóság megvalósítását. A „láthatatlan erő” az jelenti, hogy számtalan szakterülethez biztosítjuk azokat a technológiai megoldásokat és termékeket, amelyek az adott szakterület elemeinek összetartását, gazdaságos és tartós megvalósítását teszik lehetővé.

Hogyan tud a Sika Csoport szerepet vállalni az emberiséget ma foglalkoztató legfőbb kérdésekben?

Cégcsoportunk több területen is aktív szerepet vállal.

Lehetőséget adni az embereknek

A Sika aktívan részt vesz a humanitárius projektekben, az oktatással és fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezésekben és tevékenységekben. Felelősséget vállalunk – akár munkaadóként, munkavállalóként vagy partnerként.

Növekvő igény az erőforrások és energiák iránt

Célunk, hogy nagy teljesítőképességű, energia- és erőforrás hatékony megoldásokat találjunk. Őrlést segítő anyagokkal járulunk hozzá az energia-hatékony cementgyártáshoz, szerkezeti ragasztókat és polimer bázisú szerkezeti erősítő elemeket biztosítunk a könnyebb járművekhez, tömítésekkel segítjük a tömör homlokzati burkolatokat és ezzel gátoljuk az energiaveszteségeket.

Éghajlatváltozás és a szén-dioxid kibocsátás korlátozása

Célunk az, hogy nagy teljesítőképességű, éghajlatvédelmi megoldásokat találjunk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának megakadályozására. Így kifejlesztettünk időtálló ragasztóanyagokat szélturbinákhoz és napelemekhez, fényvisszaverő tetőszigetelő lemezeket, amelyek csökkentik a hűtési igényt és növelik a napelemek hatékonyságát, továbbá speciális ragasztókat a napenergia hasznosítási ipar számára.

Vízhiány és rossz vízminőség

Elhatározott szándékunk, hogy segítsük a hatékony vízfelhasználási megoldásokat és a vízellátás biztosítását az egész világon. Ezekhez a feladatokhoz betonjavító habarcsokkal, nagy hatékonyságú folyósító adalékszerekkel és ivóvíztárolók belső bevonataival járulunk hozzá.

Népességnövekedés és városiasodás

A Sika Csoport a tartós, egyszerű megoldások létrehozására törekszik csekély fenntartási ráfordítások mellett. Fontos számunkra az igényekhez igazodó élettartam, teljesítőképesség és tartósság figyelembevétele. Zöldtetőket fejlesztettünk a jobb városi levegőért, összetett szerkezetmegerősítő rendszereket alkalmazunk az avuló szerkezetekhez (pl. hidakhoz), valamint segítjük ezek élettartamának meghosszabbítását. Vízszigetelő rendszereinkkel alagutakhoz kínálunk tartós és gazdaságos megoldásokat.

Groupama Aréna

A Groupama Aréna lelátói Sikafloor bevonatok, Sika ViscoCrete folyósító, Sikaflex rugalmas PU tömítőanyagok felhasználásával készültek

Miért pont a Groupama Arénában ünnepelték a Sika Hungária Kft. 20 éves fennállását?

A Groupama Aréna építésekor Sikafloor® parkolóburkolat, a lelátókon Sikafloor® bevonatok, a lelátó előregyártott elemei Sika® ViscoCrete® folyósító, a hézagtömítések Sikaflex® rugalmas PU tömítőanyagok felhasználásával készültek. Ebből következően itt is érvényesült a termékeinket jellemző „láthatatlan erő”, ezért gondoltuk azt, hogy a létesítmény méltó helye törekvéseink kifejeződésének.

Az Ipari ragasztástechnika üzletág referenciáját, egy BMW személygépkocsit nézegetnek a résztvevők

A Stadion főbejáratánál be tudtuk mutatni Ipari ragasztástechnika üzletágunk referenciáit, két gyönyörű BMW személygépkocsit (i3 és i8), valamint egy Evopro Modulo városi elektromos buszt, amelyet vendégeink ki is próbálhattak. Több csoportban indulhattak a vendégek „Stadion túrára”, melynek során meggyőződhettek a létesítmény kiváló minőségben történt megvalósításáról, melyhez a Sika Hungária Kft. is hozzájárult.

A CSAPAT

A CSAPAT

A Stadion második emeleti nagy VIP rendezvénytermében 40 fős csapatunk kiállítással is készült, a Sika Hungária Kft. hét szakterületének munkáival, referenciáival, a betontechnológia – Concrete, a vízszigetelés – Waterproofing, a tömítés és ragasztás – Sealing & Bonding, a padlóbevonati rendszerek – Flooring, a szerkezetfelújítás – Refurbishment, a tetőszigetelés – Roofing és az ipari ragasztástechnika – Industry területéről.

Sika Hungária Kft.

www.sika.hu


< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?