Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Homlokzati hőszigetelések új generációja

Hőszigetelés 2014. 03. 31.
Multipor Homlokzati Hőszigetelő Rendszer felépítése
Multipor Homlokzati Hőszigetelő Rendszer felépítése

A homlokzati hőszigetelést célszerű minden esetben - illetve bizonyos épület típusok esetén kötelező – tanúsítvánnyal rendelkező „hőszigetelő rendszerként” elkészíteni. A Multipor Homlokzati Hőszigetelő Rendszer több szempontból is ideális választás lehet. Kiemelten előnyös tulajdonsága a tűzvédelmi osztályba és alosztályba sorolása: A2-s1, d0, amely által egy esetleges tűz esetén a homlokzati hőszigetelés nem kapcsolódik be az égési folyamatba, ezáltal nem „olvad” le a homlokzatról, nem fejleszt mérgező gázokat, vagy füstöt. Ez a fajta biztonság, élet- és értékvédelem nagyon fontos, különösen középmagas, vagy magas épületek esetén, de családi ház esetén is szem előtt kell tartani.

A hőszigetelő lapok „Környezetbarát” tanúsítvánnyal rendelkeznek, tehát az elkészített hőszigetelés az épület energiafogyasztásának és a káros anyag (CO2) kibocsátásának csökkentésen túlmenően is hozzájárul a környezetünk védelméhez.

További előny, hogy a tömör ásványi hőszigetelő lapok egyszerű, gyors, pontos munkavégzést biztosítanak, az üvegszövet erősítésű ágyazó réteg anyagtakarékosan, felületi egyenetlenség nélkül kialakítható.

Rendszerösszetevők

  • Multipor ásványi hőszigetelő lap
  • Multifix ragasztó- és ágyazóhabarcs
  • Üvegszövet háló: Tolnatext 40-044, 145 g/m2
  • Vakolatalapozó: Lb-Knauf – Putzgrund
  • Dörzsölt vakolat: Lb-Knauf – Edelputz Extra
  • Dübelek: beütő vagy becsavaró szeges tárcsás dübelek
  • Lábazati indítóprofil, hálós élvédők, sarok és egyéb fém profilok

Hőszigetelő rendszer felépítése

  1. Homlokzati fal
  2. Multifix ragasztóhabarcs
  3. Multipor hőszigetelő lap
  4. Beütő vagy becsavaró szeges tárcsás dübel
  5. Multifix ragasztóhabarcs ágyazó réteg
  6. Üvegszövet háló
  7. Multifix ragasztóhabarcs fedőréteg
  8. Homlokzati ásványi vakolat (alapozó réteggel)
  9. Hálós élvédő profil
  10. Lábazati indító profil
  11. Vízorr profil
  12. Ablakpárkány
  13. Multipor kávaelem
  14. Légzárást biztosító profil
  15. Nyílászáró

A rendszerösszetevők alkalmazásával garantált, hogy a hőszigetelő rendszer megfelelő minőségben készülhessen el, és teljesítmény értékei – különösen a tűzvédelmi osztályba sorolása – a vizsgálati jegyzőkönyvekben leírtaknak megfelelő legyen. A Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer független tanúsító szervezet (ÉMI) által bevizsgálásra került, a kiállított tanúsítvány igazolja a rendszer megfelelőségét. (ÉME szám: A-38/2012)

Alkalmazástechnikai útmutató

1. Felület előkészítése

Az alapfelület legyen kellő szilárdságú, laza részektől és portól mentes. A felületi síkeltérés maximum 5 mm lehet. Amennyiben szükséges, a felületre kiegyenlítő vakolatot kell felhordani. Az első sor hőszigetelést indító profilról kell indítani.

2. Habarcs keverése

A Multifix habarcsot fúrógépbe fogott keverőszárral, az előírt vízmennyiség hozzáadásával csomómentesre és egyenletes sűrűségűre kell keverni.

3. Habarcs használat

A habarcsot a hőszigetelő lapok teljes felületére 10 mm fogazatú glettvassal hordjuk fel. Ügyeljünk, hogy a lapok csatlakozó éleire ne kerüljön habarcs.

4. A Multipor lap elhelyezése

A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással és oldalirányban történő kb. 2 cm eltolással kell a végleges pozícióba csúsztatni, mely lehetővé teszi a habarcsbordák elterülését, teljes felületű tapadást.

5. A Multipor lap rögzítése

A teljes felület elkészítése után, illetve a habarcsréteg megszilárdulását követően a felületet szélszívástól függően, de minimum táblánként 1 db, táblaközépen elhelyezett dübellel meg kell erősíteni. 

6. Felületképzés: Habarcs felhordása

Az esetleges egyenetlenségek kézi csiszolólappal korrigálhatóak, majd a Multipor hőszigetelésre fogazott glettvassal kb. 6-8mm vastagságú Multifix ragasztóhabarcsot kell felhordani, amelybe üvegszövet hálót kell besimítani. 

7. Felületképzés: Háló elhelyezése, beglettelés

A háló elhelyezése után újabb, kb. 3mm Multifix habarcs fedőréteget kell felhordani, amit műanyag simítóval el kell simítani. Így biztosítható, hogy a háló a habarcsrétegben a megfelelő helyre kerüljön. 

8. Felületképzés: Színezés

Az alapozó réteg felhordása után a fedővakolatot az egyéb hőszigetelő rendszerekkel megegyező módon, a gyártói útmutatások szerint kell elvégezni.

< >
Xella Magyarország Kft.
http://www.xella.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?