Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Szellőzés a belső levegőminőség javításáért

Komfortnövelés 2013. 11. 21.
Aereco szellőzési rendszer kialakítása
Aereco szellőzési rendszer kialakítása

Miért higroszabályozás?

A belső légszennyezés több forrásból származhat, például függ az életviteltől, az emberi szervezet működésétől, vagy pára szabadulhat fel az alkalmazott építési anyagokból is. Akár folyékony, akár vízgőz formájában, a víz az elsődleges problémaforrás az építőiparban. Már kis mennyiségű vízgőz is elegendő ahhoz, hogy közvetlenül vagy közvetve hatással legyen a használók egészségére és az épület szerkezeti elemeire. A jó hőszigetelésű új-, vagy utólag szigetelt régi épületekben a szigetelés és a nyílászárók fokozott légzárása együttesen okozhatnak komoly pára gondokat: a leghidegebb felületeken víz kondenzációját, a párazáró rétegnél nedvesedést, a fal hőszigetelő képességének leépülését. Fentiekből adódik, hogy hatékony szellőzéssel szükséges a páratartalom szabályozása az otthonokban, amely optimális szinten beállítja és stabilizálja a belső relatív páratartalmat, így biztosítva a megfelelő komfortot és az egészséges lakókörnyezetet.

Azáltal, hogy az Aereco szabályozott szellőztetési rendszer a mindenkori szükségletek szerint szellőztet, nagyban hozzájárul a belső levegőminőség javításához. Az Aereco szabályozott szellőzési rendszer azzal, hogy a bent lévők szükségleteihez igazítja a szellőzőlevegő mennyiségét, minimalizálja a szellőzési hőveszteséget, optimálissá teszi a légcserét, valamint megelőzi a páralecsapódásokat és azok káros következményeit.

Fontos, hogy a légbevezetés megoldásával a fokozott légzárású mai nyílászárók okozta szellőzetlenség kiküszöbölhető, valamint a gázkészülékek légellátása is biztosítható.

Rendszer kialakítás

Az Aereco szellőzési rendszer kialakítása esetén légbevezetőket kell elhelyeznünk a lakószobákba, így a lakásba friss levegőt juttatunk. A friss levegő beáramoltatására ablakba építhető, valamint falátvezetéses légbevezető elemeket alkalmazunk. A komfort tér szellőztetésnél nagyon fontos, hogy a levegő bevezetés a lakók igénye szerint, valamint a belső légállapot szerint történjen, éppen ezért az elhelyezett szellőző elemek páraszabályozott kivitelűek legyenek.

 EHA2 Higroszabályozású akusztikus légbevezető

EHA² Higroszabályozású akusztikus légbevezető

A hatékony szellőzés elérésének érdekében légelvezető elemeket, elszívó rácsokat kell elhelyeznünk a vizes helyiségekben (fürdő, WC, konyha), amelyek légcsatornán keresztül elszívó ventilátorhoz vagy gravitációs szellőzőkürtőhöz csatlakoznak. Ezek biztosítják a szennyezett levegő eltávolítását, de a frisslevegő is csak akkor tud beáramlani a lakószobákba, ha levegőt szívunk el a kiszolgáló helyiségekből. A rendszer alapvető működésének érdekében fontos, hogy a levegő szabad áramlását a lakásban bezárt belső ajtók esetén is biztosítsuk, megfelelő ajtó alatti résekkel, átszellőző rácsokkal.

A megfelelő rendszer működés csakis szabályozott légcserével oldható meg, mellyel a szellőzés alacsony energiafelhasználású lesz, valamint nem okoz felesleges hőveszteséget sem.

Ha nem elégszünk meg a páraszabályozott, energiatakarékosan működő szellőzőrendszerrel, megvalósíthatunk nagyhatásfokú hővisszanyerős szellőző rendszert is, ahol az elszívott levegő hőtartalmával a friss befújt levegőt tudjuk előmelegíteni. Ennek a rendszernek a kialakítása alapvető követelmény a passzívházaknál.

Néhány közvetlen előny

Jobb légcsere, nagyobb komfort

Amint egy helyiségben személyek tartózkodnak, nő a relatív páratartalom, ekkor a páraérzékelős szellőzőelemek zsalui nyílnak, megnő a légforgalom. A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, WC) folytatott tevékenységek fokozott szag-, illetve párakibocsátással járnak. Ezek következtében az itt elhelyezett légelvezetők a páraérzékelő vagy mozgásérzékelő, esetleg kézikapcsoló hatására nyitnak, ezáltal fokozva az elszívott levegő mennyiségét és felgyorsítva a szennyezett levegő eltávolítását, így a légcserét.

A páralecsapódások elkerülése

Az emberi kipárologtatás és a szokásos tevékenységeink (főzés, zuhanyozás, mosás) következtében felszabaduló nedvesség páralecsapódásokat okozhat, melyek gombásodást, penészesedési folyamatokat indíthatnak el. Ahogy növekszik a páratartalom, és ezzel a kondenzáció veszélye, a higroszabályozású szellőzőelemek nyitnak, a fokozódó szellőzés csökkenti a páratartalmat, így megszűnik a kondenzáció veszélye.

A fűtési költségek kézben tartása

A lakásokban gyakran a szellőztetésnek tulajdonítják a hőveszteség egy jelentős részét (akár 50%-ot is).  Ez igaz is a hagyományos szellőzési eljárások többségére nézve (állandó levegős szellőzés, ablaknyitás), viszont az Aereco higroszabályozású rendszerrel jelentős energiamegtakarítás érhető el. A légcsere a szükségletek szerint optimális lesz, így a szellőzési hőveszteség minimálisra redukálható.

Gázkészülékek légellátása

A nem zárható és növelt minimum hozamú légbevezetők szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével a nyílt égésterű gázkészülékek égési és szellőző levegőjének utánpótlása biztosítható. Ezáltal ezek a berendezések biztonságosan üzemeltethetőek.

< >
Aereco Légtechnika Kft.
http://www.aereco.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?