Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

PFEIFER kötél- és rúdrendszerek

Szerkezeti rendszerek 2013. 10. 22.
AWD Arena Hannover
AWD Arena Hannover

Kötél- és rúdszerkezeteket a mai modern épületek építéséhez éppúgy használnak, mint a régi épületek felújításához vagy a már meglévő tartószerkezet megerősítéséhez.

A PFEIFER sok éve erre a területre is specializálódott, széleskörű termékpalettája minden alkalmazási területhez és terhelési tartományhoz esztétikus, gazdaságos megoldást kínál. Minden PFEIFER feszítőszerkezet megfelel a legmagasabb és jelen pillanatban érvényes műszaki követelményeknek, illetve Európában ennek megfelelő minősítéssel rendelkezik. A termékrendszer teljesíti a jó minőségű, gazdaságos építkezés követelményeit. Felhasználási területe sokrétű: sportlétesítmények, homlokzatok, tetőszerkezetek, hidak, állattani és botanikus kertek.

A rendszer elemei:

  • ZSS Rúdrendszer
  • PE Spirálkötél – rozsdamentes
  • PG Spirálkötél – horganyzott
  • PV Zárt huzalos kötél – horganyzott


Rúdrendszerek

A PFEIFER 860-as feszítőrúd-rendszere feszítőrúdból, villásfejből és ezek komponenseiből áll. A feszítőrúd anyaga S460N nagyszilárdságú acél (folyáshatára min. 460 N/mm², 30%-kal magasabb, mint a szokásos S355-ös anyagé). Így azonos terhekhez kisebb átmérőket lehet használni - a vékony feszítőrúd gazdaságosabb.

A csomóponti kialakítások anyaga S355. Ezek geometriai méretei biztosítják a teljes teherbírást a táblázatokban lévő határ húzóerők (NR,d) vonatkozásában. Ha a csomó- és kapcsolódási pontok S235-ös anyagból készülnek, akkor a méretezésnél a lecsökkentett határ húzóerőt (NR,d,red) kell megadni.

A feszítőrúd rendszer leggyengébb része a rúd. Mivel ezek a leggyengébb részek, így a villásfej, a csapok és a karmantyúk nagyobb terhelésre vannak kalibrálva, azért, hogy ezek a komponensek ne károsodjanak.

Korrózióvédelem

A Pfeifer rúdrendszer 860-as minden eleme tűzi horganyzott kivitelben készül (DIN EN ISO 1461) vagy szórt horganyozással (DIN EN 22063).

Erzbahn-Schwinge, Bochum, Németország

Erzbahn-Schwinge, Bochum, Németország

Kötélszerkezetek

A PFEIFER a 16. század óta foglalkozik kötelekkel, melyeket a hajózásban, halászatban, az élet különböző területein használtak. A PFEIFER, folytatva hagyományait, korábbi tevékenységét kibővítve ma már építészeti kötélszerkezetekkel is foglalkozik.

Pfeifer kötélszerkezet alkalmazása

A Pfeifer kötelek nagyszilárdságú feszítőként vannak besorolva, nagyszilárdságú acél felhasználásával készülnek.

Az építőiparban a legelterjedtebb a spirálkötél és a zárt szerkezetű kötél, egyedi esetekre a pászmás kötél.

Spirálkötelek alkalmazása:

  • antennák merevítéséhez,
  • tartókötél könnyű szerkezetekhez,
  • függesztőkötél hidaknál, aláfeszítőkötél fa- és acéltartóknál,
  • korlátkötél lépcső-, erkély-, hídkorlátoknál.

Zárt szerkezetű kötelek alkalmazása: merevítő kötél, tartókötél. Előnyök:

  • nagyobb rugalmassági modulus,
  • körbe zárt felület, így jobb a korrózió védelem,
  • megakadályozza, hogy idegen anyagok bekerüljenek a kötél belsejébe.

A kötélszerkezeteknél az egyes elemeknél lévő építési tolerancia és méret eltérések állítására általában nincs lehetőség. Minden kötelet - kivéve, ha más megállapodás nem történt - a kötélnyúlás mértékének Ek=0,35‰-kel rövidebbre gyártanak, mivel a kötélnyúlás adott idő és terhelés alatt megjelenik. Így szereléskor a kötél beépítéséhez egy nagyobb erő szükséges, mivel ebben az időszakban a kötélnyúlás még nem zárul le.

Korrózióvédelem

  • építésnél szerkezeti eljárások,
  • sodronyok korrózió védelme,
  • kötélbelsők védelme, pl. kiöntéssel,
  • kötél külső felületének lezárása.

Tűzvédelem

A legtöbb esetben megfelelő építési eljárásokkal lehet az acélköteleket és azok kiegészítőit tűzvédelmi szempontból helyesen beépíteni, mivel a kötél maga nem növeli a tűzterhelést, és azt szabályosan távol kell tartani a tűzfészektől. Kérdéses eseteknél tűzvédelmi szakvélemény dönt ennek szükségéről.

A rendszer ETA minősítéssel rendelkezik.

< >
PFEIFER-GARANT Kft.
http://www.pfeifer-garant.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kötélszerkezetek, rúdszerkezetek
Építési rendszerek

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?