Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

PROMATECT-MC (MASTERCLIMA) multifunkciós szigetelő lap

Épületfelújítás 2013. 09. 20.
Sókivirágzásos fal szigetelése
Sókivirágzásos fal szigetelése

A PROMATECT-MC (MASTERCLIMA) lapokat elsődlegesen a nedves falak kiszárítására, a penészesedés megszüntetésére fejlesztették ki, a falak és födémek belső felületén történő alkalmazásra. A kb. 85 %-ban mikrokapilláris szerkezetű, cellulóz-erősítésű kálcium-szilikát lap hatásmechanizmusa a következő:

 1. A felületre ragasztva kapilláris szívóhatásának köszönhetően elszívja a felületről a nedvességet, amely a kapilláris szerkezetébe bejutva elpárolog, és a lap az erős kipárologtató hatása miatt pára alakjában bocsátja ki azt a környezetébe.
 2. A kipárologtatott pára eltávolítása érdekében a szellőztetést biztosítani kell.
 3. A lapok csak abban az esetben tudják a falakat megfelelően és gyorsan kiszárítani, ha a fal nedvességtartalma nem haladja meg az 50%-ot.
 4. A lapok kipárologtató képessége a belső tér kb. 60%-os relatív páratartalmáig rendkívül erős, afelett meredeken csökken.
 5. Amennyiben időszakosan nagyobb nedvességterhelés éri a lapot, akkor a kapilláris szerkezetében kicsepegés és a felületének nedvesedése nélkül a 25 mm vastag lap max. 21 liter vizet tud betárolni.  Amennyiben a lap vízzel teljesen telítődött és a magas belső relatív páratartalom miatt nem tudja kipárologtatni magából azt, akkor a továbbiakban nem látja el a funkcióját. Azonban, ha a kipárologtatási feltételeket biztosítjuk, a lap rövid időn belül kiszárad és újra ellátja funkcióját. Élettartama elvileg végtelen (kivéve, ha a falban talajvízben oldott sók is találhatóak!).
 6. A penészesedést kétféleképpen is gátolja: a lapon a nedvesség csak pára alakjában halad át (kivéve ha teljesen eláztatjuk) és ezáltal a felülete mindig száraz marad (a penészgombák köztudottan csak a 4-5 napig folyamatosan nedves felületeken tudnak megtelepedni).  Anyaga kálcium-szilikát (mészkő), pH értéke kb. 10-12, azaz erősen lúgos kémhatású (köztudott, hogy a penészgombák a lúgos környezetben elpusztulnak).
 7. A továbbfejlesztett PROMATECT-MC plus elsődlegesen a talajvíz okozta problémák, a sókiválás (köznyelven salétromosodás) kezelésére kiváló. Működési elve hasonló a lélegző-pórusos vakolatokéhoz, de 85%-os kapilláris tartalma miatt jóval nagyobb a sóbetároló képessége és ezáltal az élettartama is. A penészesedés problémáját ez a lap is megoldja. Alkalmazása a már korábban említett max. 50%-os nedvességtartalom és max. 2 tömeg% vízben oldott sótartalom esetén javasolt. Ezen peremfeltételek teljesülése esetén a Bécsi Műszaki Egyetem által végzett gyorsított vizsgálatok alapján a 25 mm vastag lap élettartama min. 20-25 évre tehető, amíg a kapilláris rendszere telítődik a talajvízből kiváló sókkal.
 8. A PROMATECT-MC lap nedvesség elszívó tulajdonsága és jó hővezetési tényezője miatt kiválóan alkalmazható belső oldali hőszigetelésként is. Hővezetési tényező: λ = 0,053 W/m,K.

A falszerkezetek nedvesedésének néhány oka:

 • Nem megfelelő a fal hőszigetelése;
 • Hőhidas szerkezet;
 • Beázás;
 • Nagy relatív légnedvesség a belső térben;
 • Rossz vagy elöregedett talajvíz elleni szigetelésen keresztül a falazatba felszívódó talajnedvesség, stb.

Belső oldali hőszigetelés esetén a fal hidegebb lesz, emiatt növekszik a kondenzáció esélye. Az így lecsapódott párát a hagyományos hőszigetelő anyagok nem tudják „feldolgozni”, ezáltal a falak átnedvesednek, a nedvesedés hatására tovább romlik a hőszigetelő képességük, amely következtében még több nedvesség tud kicsapódni. Ez a folyamat öngerjesztő! Emiatt nem javasolt a hagyományos hőszigetelő anyagokkal a belső oldali hőszigetelés.

FONTOS: egy épületszerkezeten épületfizikai szempontokból a jól méretezett és szakszerűen kivitelezett külső oldali hőszigetelés előnyösebb. Belső hőszigetelés akkor jöhet szóba, ha

 • a külső felület struktúrája nem engedi meg a külső hőszigetelés elhelyezését;
 • a homlokzat műemlékvédelem alatt áll;
 • a lakóközösség nem minden tagja járul hozzá a külső hőszigeteléshez, stb…

A belső hőszigetelés akkor marad tartósan jó, ha a falakba nem jut oldott sókat tartalmazó nedvesség (főleg talajvíz), mert akkor a kapilláris szerkezete nem telítődik el, mint a talajvízből kiváló sók esetén. A telítődéssel arányosan a hőszigetelő képesség folyamatosan csökken!

A beépítés során mind a ragasztó, mind a glettelő mind a felületképző anyag (festék, esetleg tapéta) kizárólag páraáteresztő tulajdonságú lehet!

Európa-szerte már több millió m² beépítés történt az elmúlt 20 évben probléma nélkül, Magyarországon pedig 2003 vége óta kb. 25.000 m². A PROMATECT-MC rendszer magyarországi rendszergazdája és forgalmazója az ERAMIS Kft.

ERAMIS

ERAMIS Energetikai és Szigeteléstechnikai MÉRNÖKIRODA Kft.

www.eramis.hu 

06-30-950-9833

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?