Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

RECORD automata ajtók

Nyílászárók 2014. 04. 14.
A RECORD automata ajtók elegáns megjelenést biztosítanak az épületnek
A RECORD automata ajtók elegáns megjelenést biztosítanak az épületnek

Az automata ajtók beépítésére legtöbb esetben menekülési útvonali-, füstelvezetési-, speciális biztonsági-, vagy beléptetési igények esetén kerül sor. Alkalmazásuk sokszor kifizetődőbb a speciális felszereltségű kézi megoldásoknál. Használhatóak kis- és nagy forgalmú bejáratként, belső tereket elválasztó átjárókban, kórházakban folyosói elválasztó- és műtőajtókhoz, hűtőterekhez - és még számos olyan helyen, ahol problémás az ajtók kézi használata, az elegancia, vagy éppen a higiénia lényeges szempont, vagy bármiért kiemelt jelentőséggel bír, hogy az ajtók - az emberek áthaladása után - mindenképpen visszazáródjanak.

Nyitásmódok a RECORD zsargonjában szereplő jelölésekkel:

  • Hagyományos tolóajtók/teleszkópos tolóajtók – STA/TSA: Egy- és két irányba mozgó, 2 vagy 4 szárnyú, rendkívül csendes, megbízható tolóajtók. A hagyományos ajtók maximális nyitásszélessége 3000mm, a teleszkóposoké 4000 mm.
  • Harmonika ajtó – FTA: folyosókra, vagy kétszárnyú automata nyitó automatikák alternatívájaként, illetve akár szegmens ívbe is helyezhető. Minimális helyigényű, speciális mozgató mechanizmusának köszönhetően extrém nagy teherbírású automata ajtó. Maximális mérete 2000x2500mm.
  • Íves-, félköríves-, körajtók RST, BST, IBST ABST: kiemelkedően elegáns megjelenést kölcsönöznek az épületnek. Minden pozitívummal rendelkeznek, mellyel a hagyományos tolóajtó, maximális nyitási szélesség 3000mm.
  • Szögben záródó tolóajtók – PST: speciális, 90-270º-os szöget bezáró kialakítási lehetőségükkel akár az épületek sarkaira is elhelyezhetők, egy(!) automatikával. Kis méretben felettébb praktikus, nagy méretben lenyűgöző megjelenésűek.
  • Ajtónyitó automatika – DFA: hagyományos felnyíló ajtókra (akár tűzgátlóra is) szerelhető nyitó automatika, 600-1400mm széles, akár 600kg(!) súlyú ajtószárnyaknál. Hang- és olaj(!) nélkül működik, van csúszó sínes- (automatika a nyitási oldalon) és toló karos megoldása. A DFA INVERS típus menekülési útvonalakra is használható. Az elektromosság megszűnésekor, vagy tűzjelre a Full Power (FP) típus becsuk és úgy marad, míg az Invers (IN) kinyit és úgy marad.
  • Biztonsági ajtók: speciális profilrendszerű és üvegszerkezetű hagyományos tolóajtók. A behatolni készülők dolgát a profilrendszerbe épített függőleges rúdzárak nehezítik meg. Padlósínnel és „B” fokozatú biztonsági üveggel szinte áthatolhatatlanok. Méreteik az STA típussal megegyezők.
  • Füstgátló automata ajtók: speciális, kicsit robosztusabb szerkezetek. Erősebb profilrendszerük, megnövelt biztonsági fokú dupla motoros automatikájuk és speciális, alul-felül gumizárást nyújtó kialakításuk miatt tudják útját állni a füstnek. Maximális méretük 2000 x 2500mm.
  • Blue Motion technika: a RECORD vadonatúj profilrendszere már hőhídmentes, amely az energiamegtakarítás 7-8%-áért felel. a maradék 83-85% a speciális, láthatatlan - motoros záródású gumi- és speciális automata küszöbös – kialakításnak köszönhető.  Így a füstgátló ajtóhoz hasonlóan, de kedvezőbb áron képes biztosítani az ajtó zárt állapotában a maximális hőszigetelést és légzárást, mely értékei már erősen megközelítik a körülötte lévő portálszerkezetét! E technológia miatt 90-93%-os légzárás biztosítható, mely az automata szerkezeteknél eddig ismeretlen és kivitelezhetetlen fogalom volt.

Rögzítés, beépítés

A minőségi automata szerkezetek általában önhordók. A beépítésnél  a legfontosabb az ajtó mozgató automatikájának rögzítése. Ha az automatika nyílás fölé kerül, úgy e falszerkezet viseli az automatika- és az ajtólapok súlyát. Egy átlagos méretű, 1500x2100mm ajtó megtartásához egy vastagabb gipszkarton szerkezet is elég. Ennél nagyobb ajtóknál vagy dupla kartonszerkezet, vagy komolyabb teherbírású falazat szükséges. A harmonika ajtónál – a tolóajtótól eltérően – annak függőleges profiljai viselik a terhet, így e típusnál még a falszerkezet minősége sem igazán lényeges. Ha nyílásba építjük az ajtót, az automatika magassága még levonódik a nyíláséból (típustól függően 108-150-200mm, harmonika esetén 180mm). Ebben az esetben a teherhordás az automatika jobb és bal oldalán, a nyílás belsejében valósul meg.

Beépítés szempontjából kiemelt fontosságú, hogy a padló a teljes mozgási szélességben sík legyen és - amennyiben az ajtólapok fal elé csúsznak el – a falszerkezeten ne legyen semmilyen kiálló elem.

Vezérlési lehetőségek

Az ajtók energiaellátás szempontjából egyformák. 230V váltóáram szükséges működtetésükhöz, általában 2-2,5A lomha biztosítékok használata mellett.

Egy modern, jól használható, gazdaságosan üzemeltethető épület ma már elképzelhetetlen az alacsony fenntartási költségű és rendkívül hosszú élettartamú automata nyílászárók nélkül. A RECORD Kft. mind az előkészítéskor, mind az utánkövetés ideje alatt nagyfokú rugalmassággal,  szakmai tanácsadással segíti a tervezők, kivitelezők munkáját.

< >
RECORD AJTÓ Kft.
http://www.record.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ajtótechnika
Nyílászárók
Tűzgátló ajtó, kapu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?