Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

RECORD automata ajtók

Nyílászárók 2014. 04. 14.
A RECORD automata ajtók elegáns megjelenést biztosítanak az épületnek
A RECORD automata ajtók elegáns megjelenést biztosítanak az épületnek

Az automata ajtók beépítésére legtöbb esetben menekülési útvonali-, füstelvezetési-, speciális biztonsági-, vagy beléptetési igények esetén kerül sor. Alkalmazásuk sokszor kifizetődőbb a speciális felszereltségű kézi megoldásoknál. Használhatóak kis- és nagy forgalmú bejáratként, belső tereket elválasztó átjárókban, kórházakban folyosói elválasztó- és műtőajtókhoz, hűtőterekhez - és még számos olyan helyen, ahol problémás az ajtók kézi használata, az elegancia, vagy éppen a higiénia lényeges szempont, vagy bármiért kiemelt jelentőséggel bír, hogy az ajtók - az emberek áthaladása után - mindenképpen visszazáródjanak.

Nyitásmódok a RECORD zsargonjában szereplő jelölésekkel:

  • Hagyományos tolóajtók/teleszkópos tolóajtók – STA/TSA: Egy- és két irányba mozgó, 2 vagy 4 szárnyú, rendkívül csendes, megbízható tolóajtók. A hagyományos ajtók maximális nyitásszélessége 3000mm, a teleszkóposoké 4000 mm.
  • Harmonika ajtó – FTA: folyosókra, vagy kétszárnyú automata nyitó automatikák alternatívájaként, illetve akár szegmens ívbe is helyezhető. Minimális helyigényű, speciális mozgató mechanizmusának köszönhetően extrém nagy teherbírású automata ajtó. Maximális mérete 2000x2500mm.
  • Íves-, félköríves-, körajtók RST, BST, IBST ABST: kiemelkedően elegáns megjelenést kölcsönöznek az épületnek. Minden pozitívummal rendelkeznek, mellyel a hagyományos tolóajtó, maximális nyitási szélesség 3000mm.
  • Szögben záródó tolóajtók – PST: speciális, 90-270º-os szöget bezáró kialakítási lehetőségükkel akár az épületek sarkaira is elhelyezhetők, egy(!) automatikával. Kis méretben felettébb praktikus, nagy méretben lenyűgöző megjelenésűek.
  • Ajtónyitó automatika – DFA: hagyományos felnyíló ajtókra (akár tűzgátlóra is) szerelhető nyitó automatika, 600-1400mm széles, akár 600kg(!) súlyú ajtószárnyaknál. Hang- és olaj(!) nélkül működik, van csúszó sínes- (automatika a nyitási oldalon) és toló karos megoldása. A DFA INVERS típus menekülési útvonalakra is használható. Az elektromosság megszűnésekor, vagy tűzjelre a Full Power (FP) típus becsuk és úgy marad, míg az Invers (IN) kinyit és úgy marad.
  • Biztonsági ajtók: speciális profilrendszerű és üvegszerkezetű hagyományos tolóajtók. A behatolni készülők dolgát a profilrendszerbe épített függőleges rúdzárak nehezítik meg. Padlósínnel és „B” fokozatú biztonsági üveggel szinte áthatolhatatlanok. Méreteik az STA típussal megegyezők.
  • Füstgátló automata ajtók: speciális, kicsit robosztusabb szerkezetek. Erősebb profilrendszerük, megnövelt biztonsági fokú dupla motoros automatikájuk és speciális, alul-felül gumizárást nyújtó kialakításuk miatt tudják útját állni a füstnek. Maximális méretük 2000 x 2500mm.
  • Blue Motion technika: a RECORD vadonatúj profilrendszere már hőhídmentes, amely az energiamegtakarítás 7-8%-áért felel. a maradék 83-85% a speciális, láthatatlan - motoros záródású gumi- és speciális automata küszöbös – kialakításnak köszönhető.  Így a füstgátló ajtóhoz hasonlóan, de kedvezőbb áron képes biztosítani az ajtó zárt állapotában a maximális hőszigetelést és légzárást, mely értékei már erősen megközelítik a körülötte lévő portálszerkezetét! E technológia miatt 90-93%-os légzárás biztosítható, mely az automata szerkezeteknél eddig ismeretlen és kivitelezhetetlen fogalom volt.

Rögzítés, beépítés

A minőségi automata szerkezetek általában önhordók. A beépítésnél  a legfontosabb az ajtó mozgató automatikájának rögzítése. Ha az automatika nyílás fölé kerül, úgy e falszerkezet viseli az automatika- és az ajtólapok súlyát. Egy átlagos méretű, 1500x2100mm ajtó megtartásához egy vastagabb gipszkarton szerkezet is elég. Ennél nagyobb ajtóknál vagy dupla kartonszerkezet, vagy komolyabb teherbírású falazat szükséges. A harmonika ajtónál – a tolóajtótól eltérően – annak függőleges profiljai viselik a terhet, így e típusnál még a falszerkezet minősége sem igazán lényeges. Ha nyílásba építjük az ajtót, az automatika magassága még levonódik a nyíláséból (típustól függően 108-150-200mm, harmonika esetén 180mm). Ebben az esetben a teherhordás az automatika jobb és bal oldalán, a nyílás belsejében valósul meg.

Beépítés szempontjából kiemelt fontosságú, hogy a padló a teljes mozgási szélességben sík legyen és - amennyiben az ajtólapok fal elé csúsznak el – a falszerkezeten ne legyen semmilyen kiálló elem.

Vezérlési lehetőségek

Az ajtók energiaellátás szempontjából egyformák. 230V váltóáram szükséges működtetésükhöz, általában 2-2,5A lomha biztosítékok használata mellett.

Egy modern, jól használható, gazdaságosan üzemeltethető épület ma már elképzelhetetlen az alacsony fenntartási költségű és rendkívül hosszú élettartamú automata nyílászárók nélkül. A RECORD Kft. mind az előkészítéskor, mind az utánkövetés ideje alatt nagyfokú rugalmassággal,  szakmai tanácsadással segíti a tervezők, kivitelezők munkáját.

< >
RECORD AJTÓ Kft.
http://www.record.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ajtótechnika
Nyílászárók
Tűzgátló ajtó, kapu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?