Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Könnyűszerkezetes acél megoldások felújításokhoz

Épületfelújítás 2013. 03. 29.
1. ábra
1. ábra

Meglévő épületeink felújítására több indok is adódik, esztétikai (legyen szebb az épületünk), műszaki (karbantartás, hibaelhárítás, fejlesztés), funkcionális (változó felhasználás) és gazdasági (ingatlanpiaci) érdekek mindig együttesen kezelendő szempontok, a hangsúlyok persze egyedileg alakulnak konkrét megvalósítások során. Ennek megfelelően a felújítási tevékenység többféle szinten is jelentkezhet. Beszélhetünk egyszerűbb esetekben bizonyos épületszerkezeti elemek cseréjéről (pl. elavult ereszcsatorna vagy tetőfedés helyett újabb, korszerűbb rendszerek elhelyezése), bizonyos szerkezeti részek kiegészítéséről (pl. meglévő falazott szerkezetek utólagos, jobb hőszigetelést nyújtó homlokzat-burkolása) vagy összetettebb műszaki feladatot jelentő, nagyobb léptékű átalakításokról is (pl. beázásoktól szenvedő régi lapostetők felújítása új, nagyobb hajlású tetőszerkezettel és tetőfedéssel, vagy akár komplett új szint ráépítésével létrehozott bővítéssel).

A Lindab bevonatos, tűzi horganyzott acéllemez tetőfedő anyagok választéka a legszélesebb kínálatot nyújtja a felújítani kívánt tetőkre. A lakossági épületeken a Lindab Topline cserepeslemez-termékek minden tetőtípuson a cserép természetes meg¬jelenését ötvözik kis önsúllyal, hosszú élettartammal és könnyű szerelhetőséggel. Az önhordó nagytáblás fedés kiválóan alkalmas meglévő épületek felújítása esetén is – a tetőszerkezet megerősítése, és akár a régi tetőburkolat (pl. pala, zsindely) elbontása nélkül is (1. ábra). Akármilyen egyszerűnek is tűnik egy tetőfedés cseréje, felújítása, nagyon fontos megfelelő tervező és kivitelező szakemberek, cégek megbízása! A Lindab cserepeslemezeknek számos változata áll az építtetők rendelkezésére, mérettől, formától, bevonattól, színtől függően választható ki az épülethez legjobban illeszkedő típus. A tetőfedéshez kiválóan illeszthető a rendszerben kínált Rainline ereszcsatorna-rendszer és további kiegészítő elemek választéka (pl. tetőkibúvó, hóvágók, hófogók, szolár elemek rögzítése, stb.).

Tetőfelújítás SRP Click előkorcolt tetőprofillal

2. ábra

Lakó- és középületeken egyaránt esztétikus látványt és magasfokú műszaki biztonságot nyújt a folytonos, szilárd aljzatra készítendő Lindab korcolt síklemezfedés. Az ún. PLX „lágy” acéllemezből helyszíni megmunkálással készített dupla állókorcos fedés összetett, tagolt, akár íves tetőformákon és homlokzaton is alkalmazható. A 2011-ben bevezetett új termék, a „kemény” acéllemezből gyártósoron előállított SRP Click előkorcolt tetőprofil az egyszerűbb, sík tetőfelületeken biztosít a tetszetős megjelenés mellett nagyon gyors és egyszerű kivitelezést is (2. ábra). A meglévő alátámasztó szerkezet megerősítése vagy esetleg teljes cseréje csak alapos szakmai felülvizsgálat alapján dönthető el.

Hullámpalával fedett tető felújítása Lindab Coverline trapézlemezzel

3. ábra

Elsősorban ipari csarnokok, raktárak, logisztikai épületek elavult tetőfedései helyett kínál nagyon gazdaságos és gyors tetőfelújítási lehetőséget a Lindab Coverline trapézlemezek bő választékú családja, amely profilmagasság és lemezvastagság függvényében jelentős fesztávok áthidalására alkalmas önhordó nagytáblás tetőfedés (3. ábra).

Falszerkezet homlokzati felújítása

4. ábra

Meglévő tömör falszerkezetek homlokzati felújítására kínál javított műszaki és esztétikai értéket a Lindab könnyű acél tartóvázszerkezetre szerelt bevonatos acéllemez-termékek teljes választéka (trapéz- vagy szinuszprofilok, tálcás falkazetták). A kiegészítő szálas hőszigeteléssel ellátott, átszellőztetett homlokzatburkolattal jelentősen fokozhatók a falszerkezet hőtechnikai és energetikai jellemzői, az épület külső megjelenését is előnyére változtatva (4. ábra).

LindabRoof rendszer külső képe

5. ábra

 Speciális alkalmazást jelent a lapostetők LindabRoof rendszerrel történő felújítása, amelynek keretében egy alacsony hajlású, kéthéjú kiszellőztetett tetőszerkezet kerül megvalósításra (5. ábra). A tartószerkezet és a tetőfedés az előbb említett Lindab acél termékek választékából egyedileg tervezhető, az átalakított, megszépített külső megjelenés mellett a meglévő födémre helyezett kiegészítő hőszigeteléssel együtt jelentősen javítja a hasznos tér épületfizikáját, energetikai mutatóit is (6. ábra). A megoldás egyaránt alkalmazható blokkos vagy paneltechnológiával készült lakóépületek, vázas középületek vagy ipari csarnokok esetén is.   

LindabRoof rendszer belső képe

6. ábra

Van megoldás a palatetők felújítására, akár a meglévő tető megbontása nélkül is, Lindab cserepeslemezes tetővel. Tekintse át a megoldás és termékalkalmazás részleteit az erről szóló Lindab cikkben: Lindab palatetőfelújítások. 

Kotormán István

 

< >
Lindab Kft.
http://www.lindab.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?