Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

ThermoShield bevonatok

Épületfelújítás 2013. 03. 25.
A History bevonattal kezelt falfelületen nincs, míg a dísztéglán van sókiválás
A History bevonattal kezelt falfelületen nincs, míg a dísztéglán van sókiválás

A ThermoShield History bevonat több mint hőszigetelés, a modern műemlékvédelem hatékony eszköze. Megszünteti a falnedvesség, sókiválás okozta károkat, és helyettesítheti a táblás hőszigetelést.

A ThermoShield History egy bevizsgált és kipróbált festékbevonat, amelyet a műemlékek felújítására fejlesztettek ki. Jellemzője a hosszú élettartam, jó tisztulóképesség, az üzemeltetési költségek jelentős csökkentése.

A History festék egy ellenálló, kültéri védőbevonat, ami minden szokásos alapon jól tapad. A kiszáradás után egy membránszerű struktúra jön létre, amely kb. 50%-ban szilikátos, nanoméretű – belül üres – gömböcskékből, és 50%-ban kapillárisképző, adaptív kötőanyagból áll. A kialakult membrán a falat kíméletesen kiszárítja. Kb. 380 ml/óra/m2 víz – vagy ennek kétszerese – transzportálható aktívan, ha egy fal kívül és belül is le van festve. A falszárítás azért fontos, mert a nedvesség jelentősen rontja a fal hőszigetelő képességét. 4% víztartalom 50%-os hőszigetelő-képesség csökkenést eredményez. Ezzel az energetikai számításoknál sem kalkulálunk, a festés után azonban döbbenten tapasztaljuk a jelentős fűtésköltség-csökkenést.

A bevonatban levő gömbök a festett felületből „kilógnak”, így a „Lótusz-effektushoz” hasonló öntisztuló, hidrofób homlokzatfelület alakul ki. A gömbök 86%-os reflexív hatása miatt a bevonat termikusan csillapítja a felületet, a kötőanyag pedig rugalmas, így megakadályozza a repedések kialakulását. A homlokzatoknak hosszan tartó védelmet biztosít a környezeti hatások, repedések, UV-sugárzás, savas esők és nedvesség ellen. Algák, mohák nem találnak táptalajt a homlokzaton.

A régi építményeknél jellemzően a falak vízzel és sóval terheltek. Erre a leghatékonyabb megoldás a kapilláris szárítás. A History bevonat mikrokapillárisai elősegítik a víz és só szállítást, a sókiválás, felhalmozódás a bevonat miatt nem a vakolatban történik, hanem a felületen. A bevonat sd-értéke száraz környezetben 1.7, nedves környezetben 0,02 között változik! A képen a festett felületen nincs, míg a dísztéglán van sókiválás.

A műemlékek felújítása azonban nem csak homlokzatfestésből áll. Igen sok problémát vethet fel a belső terek megújítása, falnedvesség, hőhidak, penészedés stb.

Télen – a belső festés hatására – érezzük a hősugarak falról történő visszaverődésének áldásos hatását, miközben csökken a falakon át távozó hőveszteség. A falak belső felületén történő egyenletes hőelosztás javítja a komfortérzetet, nem alakulnak ki a különböző hőmérsékletű levegőrétegek, megszünteti a hőhidakat.

A penészgombák rendkívül igénytelenek, így a penész kialakulását egyedül a felületi nedvesség megléte, vagy hiánya dönti el. Megoldás ThermoVital bevonat alkalmazása, amely olyan tartós, fizikai változást idéz elő, mint a páratartalom-csökkentés, a falak felületi hőmérsékletének megemelése.

A bevonatban lévő gömböcskék a hőenergiát reflektálják, szétoszlatják, miközben önmaguk felmelegszenek és azonos léghőmérséklet mellett, egyenletes – a korábbinál átlagosan 2,5-3˚C-kal magasabb - felületi falhőmérsékletet alakítanak ki. A penészmentesítő bevonat alkalmazása igen jelentős „mellékhatással” is rendelkezik: az éves fűtési költséget – a hőreflexiónak, hőkiegyenlítődésnek, köszönhetően – akár 25 %-kal is csökkentheti. Mit mond egy szakértő (Dr. Orbán József PhD. Kandidátus PTE) a ThermoShield termékcsalád hőszigetelő képességéről? A bevonat a hő terjedésének minden fizikai formáját gátolja (erről lásd külön cikket).

A muzeális épületekhez sokszor tartoznak külső fa felületek, melynek védelméről szintén gondoskodni kell. A ThermoShield Nature hatékonyan véd az ózon, savas esők, UV-sugárzás rongáló hatása ellen. Alga, penész, moha nem tud a bevont felületen megtelepedni. A ThermoShield ÉME engedély száma A-331/2005. A ThermoShield termékcsalád az energiamegtakarító bevonatok közül egyedül részesült a KIVÉT – Kiváló Építési Termék – díjban.

Anyagszükséglet (két réteg felhordásához): Kb. 330 ml/m² sima, kevésbé nedvszívó felületen a 0,25 mm vastagság eléréséhez. A TERC Építési Normagyűjteményben a ThermoShield termékek megtalálhatóak.

< >
Czinege és Fiai Kft. - ThermoShield® bevonat
http://www.thermoshield.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?