Utolsó frissítés: 2019-07-29

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magyar építészet

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

KLUDI víz- és energiatakarékos csaptelepek; falsík alatti szerelvények

Épületgépészet 2013. 03. 12.

Napjainkban a víz- és energiatakarékosság már nem csak szlogen, hanem egyre gyakrabban felmerülő igény a mindennapokban. Ennek jegyében született meg a KLUDI BALANCE család szenzoros mosdócsaptelepe.

Ez a nem újkeletű műszaki megoldás arra szolgál, hogy a felhasználói szokások megváltoztatása nélkül, mintegy a felhasználó helyett takarékoskodva, a csaptelep csak és kizárólag a feltétlenül szükséges mennyiségű vizet használja fel az üzemeltetés során. Lényege, hogy csupán akkor történik vízfogyasztás és energiafelhasználás – gondolunk itt a melegvíz előállításához szükséges energiára –, ha kezünket az érzékelési zónába helyezzük. Az állandó vízmennyiség, valamint az igény szerint beállítható vízhőfok maximális hatékonyságot biztosít. A KLUDI az elsők között öntötte ezt a technikai tartalmat olyan formába, mely design igényeket is kielégít, ezzel téve lehetővé, hogy a termék ne csak közintézményekben, de háztartásokban is szerephez jusson.

A széria megalkotásakor a KLUDI szem előtt tartotta a lehetséges felhasználási módok széles skáláját, így a KLUDI BALANCE elektronikus csaptelep kiviteltől függően üzemeltethető elemről vagy hálózatról. Az elemes kivitel előnye, hogy már meglévő mosdóknál is felhasználható, mivel nincs szükség áramvételi lehetőség kiépítésére. A hálózatról üzemelő kivitel esetében épületfelügyeleti rendszerhez is csatlakoztatható a termék. Mindkét változatban megtalálható a normál vízellátási, nyílt rendszerű vízmelegítőhöz kapcsolódó, valamint a kevertvizes rendszerhez illeszkedő csaptelep.

Falsík alatti szerelvények

A már évtizedek óta alkalmazott, falsík alatti szerelési mód jelentős fejlődésen ment keresztül. Míg korábban a csaptest került beépítésre a falba, addig a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően ma már nagyobb szabadságot biztosító, a KLUDI kínálatában FLEXX.BOXX (r.sz.: 88011) névre hallgató, vízmentes elasztomer köpenybe integrált alaptest került kialakításra.

Ez az egység az előlap megbontása nélkül felszerelhető. A talpán lévő furatokon keresztül a falhoz kell rögzíteni. A helyes beépítést a merevítő hengeren lévő bakokra helyezett vízszintezővel lehet ellenőrizni. A tömör zárású gumiköpeny megakadályozza a fal átnedvesedését, egyben hatékony zaj- és rezgéscsillapítóként is működik. A csöveket a fedőlapon található jelöléseknek megfelelően kell csatlakoztatni az alaptest ¾”-os csonkjaihoz. Az alapegység ebben az állapotában 16 bar nyomással terhelhető, és a szerelvényezésig akár hónapokra is magára hagyható. A rendszer átöblítése és fertőtlenítése az előlapon található ½"-os csonkok összekötésével egyszerűen elvégezhető. A FLEXX.BOXX alaptesthez csatlakozó második szett tartalmazza a működtetéshez szükséges funkcionális elemeket, valamint a fürdőszoba stílusához illeszkedő takarólapot és a kezelőszerveket. A KLUDI kínálatában megtalálható termosztátos illetve egykaros változat, melyek zuhany, illetve, kád/zuhany funkcióval is elérhetőek. A készre szerelés a kupakok és az előlap eltávolításával kezdődik. Négy csavar megoldásával kivehető az öblítőcsövekben végződő, üvegszál-erősítésű alkatrész, s a csavarokkal ennek helyére rögzítjük a funkcionális elemet. Ezután már csak a krómozott takarólapot és a kezelőszerveket kell a helyükre rögzíteni. Mivel a falba szerelt alaptest valamennyi KLUDI falon kívüli készlettel kompatibilis, így az átszerelés az elemes rendszernek köszönhetően néhány perc alatt – minden változatban – elvégezhető.

Bonyolultabb - fej-, kézi- és oldalzuhanyokból álló - rendszer kialakításához akár hatféle szerelvényre is szükség lehet, ezért ezek összeválogatása nem egyszerű feladat. A KLUDI „Falon belüli megoldások” című segédlete a különböző csapcsaládok elemeivel kialakítható rendszerek variációira vonultat fel konkrét példákat. A kiadvány a megfelelő szerelvények kiválasztásához nyújt segítséget a tervezőknek és szerelőknek. A KLUDI minden kiadványa elérhető elektronikus formában a gyártó magyar honlapján.

< >
KLUDI SZERELVÉNYEK Kft.
http://www.kludi.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Jelek a térben - Lázár Antal építészete - The Architecture of Antal Lázár

Építészet 2019. 07. 27.

Lázár Antal Kossuth- és Ybl-díjas magyar építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének főtitkára, majd elnökhelyettese, a Műegyetem építészmérnöki karának dékánja, a kortárs magyar építészet meghatározó alakja. A sok száz képpel, tervrajzzal, fotóval illusztrált kötet bemutatja az alkotásokban gazdag életpálya legfontosabb állomásait

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?