Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

KLUDI víz- és energiatakarékos csaptelepek; falsík alatti szerelvények

Épületgépészet 2013. 03. 12.

Napjainkban a víz- és energiatakarékosság már nem csak szlogen, hanem egyre gyakrabban felmerülő igény a mindennapokban. Ennek jegyében született meg a KLUDI BALANCE család szenzoros mosdócsaptelepe.

Ez a nem újkeletű műszaki megoldás arra szolgál, hogy a felhasználói szokások megváltoztatása nélkül, mintegy a felhasználó helyett takarékoskodva, a csaptelep csak és kizárólag a feltétlenül szükséges mennyiségű vizet használja fel az üzemeltetés során. Lényege, hogy csupán akkor történik vízfogyasztás és energiafelhasználás – gondolunk itt a melegvíz előállításához szükséges energiára –, ha kezünket az érzékelési zónába helyezzük. Az állandó vízmennyiség, valamint az igény szerint beállítható vízhőfok maximális hatékonyságot biztosít. A KLUDI az elsők között öntötte ezt a technikai tartalmat olyan formába, mely design igényeket is kielégít, ezzel téve lehetővé, hogy a termék ne csak közintézményekben, de háztartásokban is szerephez jusson.

A széria megalkotásakor a KLUDI szem előtt tartotta a lehetséges felhasználási módok széles skáláját, így a KLUDI BALANCE elektronikus csaptelep kiviteltől függően üzemeltethető elemről vagy hálózatról. Az elemes kivitel előnye, hogy már meglévő mosdóknál is felhasználható, mivel nincs szükség áramvételi lehetőség kiépítésére. A hálózatról üzemelő kivitel esetében épületfelügyeleti rendszerhez is csatlakoztatható a termék. Mindkét változatban megtalálható a normál vízellátási, nyílt rendszerű vízmelegítőhöz kapcsolódó, valamint a kevertvizes rendszerhez illeszkedő csaptelep.

Falsík alatti szerelvények

A már évtizedek óta alkalmazott, falsík alatti szerelési mód jelentős fejlődésen ment keresztül. Míg korábban a csaptest került beépítésre a falba, addig a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően ma már nagyobb szabadságot biztosító, a KLUDI kínálatában FLEXX.BOXX (r.sz.: 88011) névre hallgató, vízmentes elasztomer köpenybe integrált alaptest került kialakításra.

Ez az egység az előlap megbontása nélkül felszerelhető. A talpán lévő furatokon keresztül a falhoz kell rögzíteni. A helyes beépítést a merevítő hengeren lévő bakokra helyezett vízszintezővel lehet ellenőrizni. A tömör zárású gumiköpeny megakadályozza a fal átnedvesedését, egyben hatékony zaj- és rezgéscsillapítóként is működik. A csöveket a fedőlapon található jelöléseknek megfelelően kell csatlakoztatni az alaptest ¾”-os csonkjaihoz. Az alapegység ebben az állapotában 16 bar nyomással terhelhető, és a szerelvényezésig akár hónapokra is magára hagyható. A rendszer átöblítése és fertőtlenítése az előlapon található ½"-os csonkok összekötésével egyszerűen elvégezhető. A FLEXX.BOXX alaptesthez csatlakozó második szett tartalmazza a működtetéshez szükséges funkcionális elemeket, valamint a fürdőszoba stílusához illeszkedő takarólapot és a kezelőszerveket. A KLUDI kínálatában megtalálható termosztátos illetve egykaros változat, melyek zuhany, illetve, kád/zuhany funkcióval is elérhetőek. A készre szerelés a kupakok és az előlap eltávolításával kezdődik. Négy csavar megoldásával kivehető az öblítőcsövekben végződő, üvegszál-erősítésű alkatrész, s a csavarokkal ennek helyére rögzítjük a funkcionális elemet. Ezután már csak a krómozott takarólapot és a kezelőszerveket kell a helyükre rögzíteni. Mivel a falba szerelt alaptest valamennyi KLUDI falon kívüli készlettel kompatibilis, így az átszerelés az elemes rendszernek köszönhetően néhány perc alatt – minden változatban – elvégezhető.

Bonyolultabb - fej-, kézi- és oldalzuhanyokból álló - rendszer kialakításához akár hatféle szerelvényre is szükség lehet, ezért ezek összeválogatása nem egyszerű feladat. A KLUDI „Falon belüli megoldások” című segédlete a különböző csapcsaládok elemeivel kialakítható rendszerek variációira vonultat fel konkrét példákat. A kiadvány a megfelelő szerelvények kiválasztásához nyújt segítséget a tervezőknek és szerelőknek. A KLUDI minden kiadványa elérhető elektronikus formában a gyártó magyar honlapján.

< >
KLUDI SZERELVÉNYEK Kft.
http://www.kludi.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?