Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kertem, teraszom

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Természetes szellőztetés - visszatérés a gyökerekhez

Komfortnövelés 2013. 03. 08.
ESSMANN sávfelülvilágítóba épített szellőztető felépítmény, középen felnyíló kupolával
ESSMANN sávfelülvilágítóba épített szellőztető felépítmény, középen felnyíló kupolával

Az épületgépészeti rendszerek bemutatása gyakran kezdődik a „már az ókori rómaiak is…” felvezetéssel. A megfelelő belső légállapot előállítására, az elhasznált levegő cseréjére a ventilátor (légcsavar) „feltalálása” előtt nem is volt más mód, mint a természetes (szabadáramlású, gravitációs) szellőzés, melyet az építés fejlődése során sikerült megfelelő elemekkel (kürtők, szellőztető csatornák) és a nyílászárókkal viszonylag jól megoldani. Az épületgépészet fejlődésével a mesterséges (ventilátoros) szellőzés nagy előrelépést jelentett, különösen a szabályozástechnika fejlesztéseivel kiegészülve. Ma szinte korlátlanok a technikai lehetőségek, így bármilyen belső térben csak pénzkérdés a kívánt légállapot elérése. Az energetikai, üzemeltetési szempontok (nagyon helyes) előtérbe kerülése miatt azonban ismét kezdjük felfedezni a természetes szellőztetés előnyeit.

Az alapelvek röviden:

Ahhoz, hogy a levegőt mozgásra késztessük és az elhasznált levegő helyét - azzal keveredve - a kívánt állapotot biztosító friss levegő vegye át, HAJTÓERŐ szükséges:

  • a belső hőfejlődés (hőforrás) hatására felmelegedett levegő felszáll és megfelelő szerkezetekkel (pl. kürtők, felül elhelyezett nyílászárók, felülvilágítók) a komfort zónából elvezethető, helyére pedig a kívánt helyről (padlócsatorna, alsó nyílászárók, lamellás szellőzők) friss levegő áramlik;
  • a szél hatása hasonló, itt viszont a nyomásviszonyokra kell tekintettel lenni és a nyílásokat ennek megfelelően nyitni és zárni.

A használt levegő kiengedése mellett biztosítani kell a friss levegő bejutását is. A korszerű nyílászáró-technika (motoros nyitású ablakok, lamellás szellőzők, felülvilágítók nyílószárnyai) és szabályozástechnika megteremtették a SZABÁLYOZOTT természetes szellőzések lehetőségét. Ezeknél a rendszereknél a levegő be- és kijutását biztosító nyílászárók motoros mozgatása - a belső légállapot függvényében - a különböző érzékelőktől érkező jelek (belső/külső hőmérséklet, CO és CO2 szint, páratartalom, nyomásviszonyok stb.) alapján az előre beállított jellemzőknek megfelelően AUTOMATIKUSAN történik és így ezek használata semmiben sem különbözik a mesterséges áramoltatású rendszereknél megszokott komfort szinttől.

A természetes szellőztetés előnyei:

  • rendkívül alacsony üzemeltetési költség (energiafelhasználása töredéke a mesterséges szellőztetésének);
  • alacsony karbantartási- és jóval alacsonyabb beruházási költség;
  • friss, természetes légállapot.

Felülvilágítók alkalmazásával további funkciók is biztosítottak: természetes fény (jobb belső fényviszonyok, energiamegtakarítás) valamint a passzív tűzbiztonság szempontjából elengedhetetlen hő- és füstelvezetés.

A természetes szellőztetés sajnos nem alkalmazható minden esetben és főleg nem bármely időjárási viszonyok közepette. Az év nagy részében azonban részben vagy teljesen mellőzhető a mesterséges szellőztetés üzemeltetése és megoldásként rendelkezésünkre áll még az ún. hibrid szellőztetés is, mikor csak a levegő bejuttatása történik ventilátorokkal, az elhasznált levegő pedig természetes úton, segédenergia felhasználása NÉLKÜL távozik.

Az ESSMANN a hagyományos termékek (felülvilágítók, hő- és füstelvezető rendszerek) mellett úttörő módon, az elsők között kezdett el foglalkozni a természetes szellőztető rendszerek tervezésével, telepítésével. Ez egyrészről a teljes körű termékpalettának köszönhető, hiszen a füstkupolák és sávfelülvilágítók mellett megtalálhatók kínálatunkban a középen felnyíló kupolák, lamellás szellőzők, esőben is szellőztetésre alkalmas tetőfelépítmények, homlokzatba építhető nyílószárnyak valamint a nyitáshoz szükséges nyitómotorok, sőt a szabályozott szellőztetés megvalósításához szükséges programozható vezérlések és érzékelőik is. Vevőinket szaktanácsadással, koncepciótervek kidolgozásával segítjük.

Fejlesztésünk másik fő célja a termékek hőszigetelő képességének javítása. Nyílászáróink már akár 0,7 W/(m²K) U értékkel is elérhetőek. Szintén nagy az előrelépés a termékek külső képének vonatkozásában. Esztétikus formájú lamellás szellőzőink és a Comfort Plus kupolák minden korlátozás nélkül illeszkednek az igényes lakóhelyi, irodai, közintézményi, szállodai, kereskedelmi környezetbe és nem ütnek el az épület homlokzatába beépített többi elemtől.

Cél: alkalmazzunk természetes szellőztetést, ahol lehetséges, mesterséges szellőztetést, ahol szükséges!

Meszléry Celesztin, okl. épületgépész

 

ESSMANN Hungária Kft.

ESSMANN Hungária Kft. 

www.essmann.hu

www.naturalvent.net

 

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?