Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Nagyátmérőjű vb. mikrocölöpök készítése épületek közelében, vagy épületen belül

Mélyépítés 2013. 02. 19.
GEAX DTC-30 típusú kompakt cölöpfúró berendezés
GEAX DTC-30 típusú kompakt cölöpfúró berendezés

A jelenlegi gazdasági helyzetben kevés gyártó engedheti meg, hogy a meglévő termelőkapacitását egy teljesen új egység hozzáépítésével bővítse. Sokkal általánosabb a már meglévő, üzemelő gyártócsarnokok átépítése, felújítása, akár a folyamatos termelés fenntartása mellett. Az ilyen átalakítások a mérnöki találékonyságot is megdolgoztatják, s komoly kihívást jelentenek a szakma jeles képviselői számára is.

De most nézzük milyen építő- vagy építészmérnöki kérdések merülnek fel az ilyen beruházások kapcsán. Talán az első, ami mindenkinek eszébe jut, vajon milyen többletterheléseket jelentenek majd az új berendezések a régiekhez képest és hol adódnak át ezek a terhek az alaplemezre? Mennyire vannak ezek a lekötési pontok összhangban a régi már meglévő lekötésekkel? A válasz a legtöbb esetben az, hogy a terhek nagyobbak és a két gép terhelésének átadása között nincs hasonlóság. Tehát az első dolgunk, hogy előszedjük az alapozási terveket, ha még fellelhetőek és megvizsgáljuk a jelenlegi alapozás és az új szerkezet kapcsolatát. Általánosságban elmondható, hogy az esetek nagy részében ezek a berendezések érzékenyek bármilyen süllyedésre, kifejezetten az egyenlőtlen süllyedésekre. A működésük során keletkező elmozdulások akár komolyabb üzemzavarokat is okozhatnak, ami pedig a termelés részleges leállását, ezáltal bevételkiesést okoz.

Tehát célszerű kellő biztossággal és odafigyeléssel megvizsgálni ezeket az eseteket, és ha kell teljesen új alaptesteket építeni. A pontszerű terhelések esetén célszerű – különösen magas talajvíz esetén - a cölöpalapok kialakítása, de megoszló terheléseknél a cölöpöket lemezalappal kombinálva jelentős süllyedéscsökkentés érhető el. Ebben az esetben viszont sokszor nem elegendő a kisátmérőjű mikrocölöpök alkalmazása, mert azok csak kisebb terheket tudnak elviselni. A dinamikus hatásoknak, rezgéseknek kitett szerkezeteket az alapozási szerkezet tömegének változtatásával, növelésével lehet hatékonyan elhangolni.

Cölöpalapok alkalmazása esetén felvetődik egy másik kérdés is, a kivitelezhetőség. Az utóbbi 10-15 évben igencsak elterjedt CFA cölöpözési módszer, a technológiából adódóan nagy (30t, 50t, de akár 80t súlyú) gépeket is jelenthet, nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló 4-7 m-es belmagasság sem elegendő.

Az ilyen és ehhez hasonló problémák megoldása céljából a Sycons Kft. 2012-ben beruházott egy GEAX DTC-30 típusú kompakt cölöpfúró berendezésre. A gépet kifejezetten a szűk helyen való munkavégzésre fejlesztették ki. Mindössze 3 m-es munkaszélességet és 4 méteres belmagasságot igényel az akár NA600-as fúrt cölöpök 14m mélységig történő kivitelezéséhez.  Súlya közel 9 t, ami a gumilánctalpon elosztva nem okoz károkat a meglévő padlószerkezetben.

A technológia főbb lépései:

  • pontra állás;
  • furat készítése (talajvíz alatt zagy, vagy védőcső védelme mellett mélyítjük a furatot);
  • vasszerelés (a teljes vasalás darabokban készül, s a furatban összeállítva kerül leengedésre);
  • betonozás, talajvíz esetén a víz alatti betonozás szabályainak megfelelően

A teljes művelet cölöpönként 4-6 órát vesz igénybe a helyszíni körülményektől függően. A gépről munka közben készített videó az alábbi oldalon érhető el:

Sycons Kft.

Sycons Kft.

http://www.sycons.hu/sycons_aktualitasok


 

Kapcsolódó cikkek:

 

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Mélyépítés

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?