Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Nagyátmérőjű vb. mikrocölöpök készítése épületek közelében, vagy épületen belül

Mélyépítés 2013. 02. 19.
GEAX DTC-30 típusú kompakt cölöpfúró berendezés
GEAX DTC-30 típusú kompakt cölöpfúró berendezés

A jelenlegi gazdasági helyzetben kevés gyártó engedheti meg, hogy a meglévő termelőkapacitását egy teljesen új egység hozzáépítésével bővítse. Sokkal általánosabb a már meglévő, üzemelő gyártócsarnokok átépítése, felújítása, akár a folyamatos termelés fenntartása mellett. Az ilyen átalakítások a mérnöki találékonyságot is megdolgoztatják, s komoly kihívást jelentenek a szakma jeles képviselői számára is.

De most nézzük milyen építő- vagy építészmérnöki kérdések merülnek fel az ilyen beruházások kapcsán. Talán az első, ami mindenkinek eszébe jut, vajon milyen többletterheléseket jelentenek majd az új berendezések a régiekhez képest és hol adódnak át ezek a terhek az alaplemezre? Mennyire vannak ezek a lekötési pontok összhangban a régi már meglévő lekötésekkel? A válasz a legtöbb esetben az, hogy a terhek nagyobbak és a két gép terhelésének átadása között nincs hasonlóság. Tehát az első dolgunk, hogy előszedjük az alapozási terveket, ha még fellelhetőek és megvizsgáljuk a jelenlegi alapozás és az új szerkezet kapcsolatát. Általánosságban elmondható, hogy az esetek nagy részében ezek a berendezések érzékenyek bármilyen süllyedésre, kifejezetten az egyenlőtlen süllyedésekre. A működésük során keletkező elmozdulások akár komolyabb üzemzavarokat is okozhatnak, ami pedig a termelés részleges leállását, ezáltal bevételkiesést okoz.

Tehát célszerű kellő biztossággal és odafigyeléssel megvizsgálni ezeket az eseteket, és ha kell teljesen új alaptesteket építeni. A pontszerű terhelések esetén célszerű – különösen magas talajvíz esetén - a cölöpalapok kialakítása, de megoszló terheléseknél a cölöpöket lemezalappal kombinálva jelentős süllyedéscsökkentés érhető el. Ebben az esetben viszont sokszor nem elegendő a kisátmérőjű mikrocölöpök alkalmazása, mert azok csak kisebb terheket tudnak elviselni. A dinamikus hatásoknak, rezgéseknek kitett szerkezeteket az alapozási szerkezet tömegének változtatásával, növelésével lehet hatékonyan elhangolni.

Cölöpalapok alkalmazása esetén felvetődik egy másik kérdés is, a kivitelezhetőség. Az utóbbi 10-15 évben igencsak elterjedt CFA cölöpözési módszer, a technológiából adódóan nagy (30t, 50t, de akár 80t súlyú) gépeket is jelenthet, nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló 4-7 m-es belmagasság sem elegendő.

Az ilyen és ehhez hasonló problémák megoldása céljából a Sycons Kft. 2012-ben beruházott egy GEAX DTC-30 típusú kompakt cölöpfúró berendezésre. A gépet kifejezetten a szűk helyen való munkavégzésre fejlesztették ki. Mindössze 3 m-es munkaszélességet és 4 méteres belmagasságot igényel az akár NA600-as fúrt cölöpök 14m mélységig történő kivitelezéséhez.  Súlya közel 9 t, ami a gumilánctalpon elosztva nem okoz károkat a meglévő padlószerkezetben.

A technológia főbb lépései:

  • pontra állás;
  • furat készítése (talajvíz alatt zagy, vagy védőcső védelme mellett mélyítjük a furatot);
  • vasszerelés (a teljes vasalás darabokban készül, s a furatban összeállítva kerül leengedésre);
  • betonozás, talajvíz esetén a víz alatti betonozás szabályainak megfelelően

A teljes művelet cölöpönként 4-6 órát vesz igénybe a helyszíni körülményektől függően. A gépről munka közben készített videó az alábbi oldalon érhető el:

Sycons Kft.

Sycons Kft.

http://www.sycons.hu/sycons_aktualitasok


 

Kapcsolódó cikkek:

 

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Mélyépítés

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?