Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Vakolható kőzetgyapot alkalmazása homlokzati hőszigetelő rendszereknél

Hőszigetelés 2013. 02. 11.
Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár - Vakolt és átszellőztetett homlokzat
Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár - Vakolt és átszellőztetett homlokzat

Környezetünkben a legtöbb energiát az épületek fogyasztják, kézenfekvő tehát, hogy a térhatároló falak hőszigetelésével nagymértékben csökkenthetjük az energiafelhasználást. A szerkezetek fokozott hőszigetelésével jelentősen csökkenthető a felhasznált energia (fűtés/hűtés) valamint kibocsátott káros anyag mennyisége.

Az épületek hőveszteségének jelentős része – ez akár több mint 30% is lehet – a falszerkezeten át távozik. A hőszigetelés előnyös hatásai nemcsak télen, a fűtési költségek megtakarításában jelentkeznek, hanem nyáron, a kellemes belső klíma biztosításával is.

Hazánkban a homlokzati felületképzések legelterjedtebb módja a vakolat. A vakolható kőzetgyapot a vakolt hőszigetelő rendszerek (ETICS) ideális hőszigetelő anyaga, mert kiváló hőszigetelési tulajdonsága mellett kitűnő hangszigetelő képességgel bír, jó páraáteresztő és növeli az építmény tűzállóságát.

A homlokzati hőszigetelés jelentősége

Hőfokesési görbe

  • A nem hőszigetelt fal esetén a bal oldali hőfokesési görbe azt mutatja, hogy télen a falazat egy része (kb. harmada) a negatív hőmérsékleti tartományba eshet. Emiatt a fal hőtároló képessége is csökken. A falszerkezetben káros feszültségek alakulhatnak ki, amelyek az épület élettartamát csökkentik.
  • Hőszigetelés alkalmazásával – jobb oldali fal – a falszerkezet teljes vastagságával a pozitív hőmérsékleti tartományban helyezkedik el. A helyiség felfűtése ugyan lassabb, mivel a falat is fel kell fűteni, de ezt követően annak hőtároló képessége kihasználható (kisebb hőingadozás). Továbbá a falszerkezet belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, így jobb hőérzetet biztosít.

Az ETICS követelményrendszer

A külső falak hőszigetelésére szolgáló, bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek azonosítója: ETICS (az angol „External Thermal Insulation Composite Systems” rövidítése). A fenti rendszerekkel szemben támasztott követelményeket az ETAG 004 (az Európai Műszaki Engedély Útmutatója) tartalmazza. Az ETAG 004 követelményei alapján készül az ETA – az Európai Műszaki Engedély. Tájékoztató, részletek: www.eota.be 

Újdonság a kontakt homlokzatok hőszigetelésében

Az utóbbi időben örvendetesen növekszik azon homlokzatok száma, amelyek (a vállalatunk által gyártott) FKD-S ásványgyapot hőszigetelést kapnak. Ezen termék továbbfejlesztett változata a C1 és C2 jelölésű anyag. A fejlesztés lényege, hogy gyártáskor a táblák egyik vagy mindkét oldala speciális bevonatot kap (Coating 1/Coating 2). Hazánkban első ízben egy panelépület hőszigetelése során mutattuk be az anyagot, az egyik végfal készült FKD-S C1 felhasználásával, az állványon dolgozó szakemberek  kedvező véleménye mellett.

Az FKD-S C1 előnyeit az alábbiak szerint foglalták össze:

  • „kisebb a kiporzása”,
  • „érezhetően kevesebb ragasztót igényel”,
  • „gyorsabban végezhető a glettelési művelet”.

Fenti észrevételek egybecsengenek a gyári körülmények között végzett mérésekkel, tesztekkel és a külföldi tapasztalatokkal egyaránt. Ha csak a ragasztófelhasználás mennyiségi csökkenéséből indulunk ki, 1000 m² felületenként 1,5 sőt inkább 2 tonna szárazanyaggal kevesebbet kell a helyszínre szállítani, elkeverni és feljuttatni a megfelelő állványszintekre. Következésképpen ugyanezt az anyagmennyiséget nem kell a felületen eldolgozni sem.

Közelebbről vizsgálva az ásványgyapot szigetelő táblák felszínét, azonnal észrevehető, hogy az eddig megszokott bordásság (a gyári vonszoló lánctalp lenyomata) nagymértékben eltűnik a felületről. Ez a magyarázata a kisebb anyagszükségletnek. Emlékeztetőül: a glettanyagok anyagszükségletét általában a különböző gyártók cca. 1 kg/m²/mm-ben határozzák meg, típustól (frakcionáltságtól) függően, míg a klasszikus cementkötésű simítóvakolatok 3-4 kg/m² anyagszükséglettel rendelkeznek.

Homlokzati hőszigetelés készítése FKD-S C1 ásványgyapottal

Homlokzati hőszigetelés készítése FKD-S C1 ásványgyapottal - Debrecen, Jerikó út

Természetesen az FKD-S C1 is rendelkezik CE tanúsítvánnyal, és a környező országokban már évek óta alkalmazzák a homlokzatok hőszigetelése során.

< >
Knauf Insulation Kft.
http://www.knaufinsulation.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?