Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Épületfelújítás és műemlékvédelem terméskő szerkezeteknél

Épületfelújítás 2012. 11. 21.
A Mátyás templom felújítása
A Mátyás templom felújítása

A szakemberek körében megoszlanak a vélemények abban a kérdésben, hogy a műemlékek, vagy műemlék jellegű épületek felújításánál a terméskő szerkezetek javítása kőpótló javítóhabarccsal vagy terméskővel történjék-e. A gyakorlat azt mutatja, hogy a javító kőzethabarcsok, az ún. restaurátorhabarcsok alkalmazása egyre nagyobb teret nyer és sok esetben egyedüli megoldást jelent a műemlékek felújításánál.

A szakmában alkalmazott anyagrendszerek közül az alábbi három a legjelentősebb:

  1. Ásványi restaurátorhabarcsok - ezek gyárilag előkevert szárazhabarcsok, melyek ásványi kötőanyagból, adalék- és töltőanyagokból állnak.
  2. Polimerrel módosított restaurátorhabarcsok, amelyek a szervetlen kötőanyag, adalék- és töltőanyag mellett még polimert is tartalmaznak.
  3. Reaktív műgyanta restaurátorhabarcsok, olyan keverékek, amelyek az ásványi adalék- és töltőanyag mellett egyedüli kötőanyagként reaktív műgyantát is tartalmaznak.

Mind a három típusú anyagnak megvan a létjogosultsága meghatározott alkalmazási célra. Egy kristályos márvány kiegészítésére célszerű műgyanta kötésű habarcsot használni, egy mészkő, homokkő homlokzatnál viszont inkább javasolható az ásványi restaurátorhabarcs, mert az a felújítandó szerkezet vízháztartásában is részt vesz.

Az ásványi javítóhabarcsok előnye, hogy széles körben alkalmazhatók, míg a polimerrel módosított, illetve reaktív műgyanta kötésű habarcsok felhasználása speciális alkalmazási területekre korlátozódik.

A Techno-Wato Kft. elsősorban az ásványi, valamint a polimerrel módosított javítóhabarcsok alkalmazását támogatja, melyek évek óta számtalan műemlék felújításával nyertek bizonyítást:

  • TERZITH termékcsalád - ásványi kőkiegészítő habarcs
  • MONULIT kemény mészkövek kőkiegészítő javító habarcsa
  • KESTON saját fejlesztésű, hazai gyártású javító anyagok

Kőpótlás, felújítás

Felső kép: Kőpótlás csillag-dűbel alkalmazásával;

Alsó kép: Rácz-fürdő - felújított oszlopfő

Az épület- és műemlék-felújítás egyes fázisai a javítóhabarcsok alkalmazásával:

  • Állapotvizsgálat és dokumentálás - az építmény felújítás előtti mechanikai, fizikai állapotának és szennyezettségének felmérése helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal, szöveges és ábrázolt jegyzőkönyvezéssel
  • Tervezés - a felújítás optimális anyagainak és technológiai műveleteinek meghatározása az építmény tervezett funkciójára és várható igénybevételére való tekintettel, építész, statikus, épületkémikus és -fizikus, valamint műemlékvédelmi szakemberek bevonásával.
  • Tisztítás - optimális fogadó alapfelület kialakítása a későbbi felújító műveletek számára olyan tisztítási módszerekkel, amelyek sem mechanikailag, sem kémiailag nem károsítják tovább a felületet. Pórusos, szívóképes, kötőanyag-hiányos, mállott anyagnál szükség lehet a javítandó szerkezet szilárdítására megfelelő kőszilárdító bejuttatásával.
  • Habarcsfelhordás - a károsodott helyet a hiba kiterjedési határát szorosan követve kell körülvésni, a peremet fogas vésővel kb. 2 cm mélyen és a felületre merőlegesen kialakítva. Az ún. vágó- vagy sarokcsiszoló kisgépek használatát mellőzzük, mivel igen nagy az ép felületrészek felsértésének veszélye. Ezután következik az alapfelület beiszapolása homogén, nagy tapadó szilárdságú kapcsolat létrehozására.
Mélyebb hibahelyeknél, nagyobb rétegvastagságú felhordás esetén szükséges lehet egy rozsdamentes anyagból készült erősítő/tartó elem, pl. csillag-dűbel elhelyezése. Mélyebb pótlásokhoz magképzésre a Terzith KA vagy KAL könnyített típusból kell bedolgozni. Fontos a mag felületének feldurvítása és ismételt beiszapolása a fedőrétegként tervezett Terzith A típus felhordása előtt, amelynek minőségét a környező, ép kőzetével kell egyeztetni. A restaurátorhabarcsot keskeny spatulyával kell felhordani, csak így lehet elkerülni az üregek, fészkek képződését.

Ezt az utolsó réteget nem szabad nullára besimítani, a felületsíkból túlnyúlóan kell bedolgozni, majd a szilárdulás kezdetén megmintázni, vagy a szilárdulás után kőfaragó eszközökkel felületkezelni.

Mátyás templom párkányzat - Rácz fürdő

1. kép: a Mátyás templom párkányzata;

2. kép: Rácz-fürdő - Ismétlődő díszítőelemek Terzithből kiöntve

Gödöllői királyi váró, timpanon felújítása

Gödöllői királyi váró, timpanon felújítása

Kiegészítő tevékenységek: Fugázás, impregnálás, hidrofobizálás, felületvédelem kőszerkezethez alkalmas anyagokkal. 

< >
TECHNO-WATO Kereskedőház Kft.
http://www.technowato.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?