Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Épületfelújítás és műemlékvédelem terméskő szerkezeteknél

Épületfelújítás 2012. 11. 21.
A Mátyás templom felújítása
A Mátyás templom felújítása

A szakemberek körében megoszlanak a vélemények abban a kérdésben, hogy a műemlékek, vagy műemlék jellegű épületek felújításánál a terméskő szerkezetek javítása kőpótló javítóhabarccsal vagy terméskővel történjék-e. A gyakorlat azt mutatja, hogy a javító kőzethabarcsok, az ún. restaurátorhabarcsok alkalmazása egyre nagyobb teret nyer és sok esetben egyedüli megoldást jelent a műemlékek felújításánál.

A szakmában alkalmazott anyagrendszerek közül az alábbi három a legjelentősebb:

  1. Ásványi restaurátorhabarcsok - ezek gyárilag előkevert szárazhabarcsok, melyek ásványi kötőanyagból, adalék- és töltőanyagokból állnak.
  2. Polimerrel módosított restaurátorhabarcsok, amelyek a szervetlen kötőanyag, adalék- és töltőanyag mellett még polimert is tartalmaznak.
  3. Reaktív műgyanta restaurátorhabarcsok, olyan keverékek, amelyek az ásványi adalék- és töltőanyag mellett egyedüli kötőanyagként reaktív műgyantát is tartalmaznak.

Mind a három típusú anyagnak megvan a létjogosultsága meghatározott alkalmazási célra. Egy kristályos márvány kiegészítésére célszerű műgyanta kötésű habarcsot használni, egy mészkő, homokkő homlokzatnál viszont inkább javasolható az ásványi restaurátorhabarcs, mert az a felújítandó szerkezet vízháztartásában is részt vesz.

Az ásványi javítóhabarcsok előnye, hogy széles körben alkalmazhatók, míg a polimerrel módosított, illetve reaktív műgyanta kötésű habarcsok felhasználása speciális alkalmazási területekre korlátozódik.

A Techno-Wato Kft. elsősorban az ásványi, valamint a polimerrel módosított javítóhabarcsok alkalmazását támogatja, melyek évek óta számtalan műemlék felújításával nyertek bizonyítást:

  • TERZITH termékcsalád - ásványi kőkiegészítő habarcs
  • MONULIT kemény mészkövek kőkiegészítő javító habarcsa
  • KESTON saját fejlesztésű, hazai gyártású javító anyagok

Kőpótlás, felújítás

Felső kép: Kőpótlás csillag-dűbel alkalmazásával;

Alsó kép: Rácz-fürdő - felújított oszlopfő

Az épület- és műemlék-felújítás egyes fázisai a javítóhabarcsok alkalmazásával:

  • Állapotvizsgálat és dokumentálás - az építmény felújítás előtti mechanikai, fizikai állapotának és szennyezettségének felmérése helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal, szöveges és ábrázolt jegyzőkönyvezéssel
  • Tervezés - a felújítás optimális anyagainak és technológiai műveleteinek meghatározása az építmény tervezett funkciójára és várható igénybevételére való tekintettel, építész, statikus, épületkémikus és -fizikus, valamint műemlékvédelmi szakemberek bevonásával.
  • Tisztítás - optimális fogadó alapfelület kialakítása a későbbi felújító műveletek számára olyan tisztítási módszerekkel, amelyek sem mechanikailag, sem kémiailag nem károsítják tovább a felületet. Pórusos, szívóképes, kötőanyag-hiányos, mállott anyagnál szükség lehet a javítandó szerkezet szilárdítására megfelelő kőszilárdító bejuttatásával.
  • Habarcsfelhordás - a károsodott helyet a hiba kiterjedési határát szorosan követve kell körülvésni, a peremet fogas vésővel kb. 2 cm mélyen és a felületre merőlegesen kialakítva. Az ún. vágó- vagy sarokcsiszoló kisgépek használatát mellőzzük, mivel igen nagy az ép felületrészek felsértésének veszélye. Ezután következik az alapfelület beiszapolása homogén, nagy tapadó szilárdságú kapcsolat létrehozására.
Mélyebb hibahelyeknél, nagyobb rétegvastagságú felhordás esetén szükséges lehet egy rozsdamentes anyagból készült erősítő/tartó elem, pl. csillag-dűbel elhelyezése. Mélyebb pótlásokhoz magképzésre a Terzith KA vagy KAL könnyített típusból kell bedolgozni. Fontos a mag felületének feldurvítása és ismételt beiszapolása a fedőrétegként tervezett Terzith A típus felhordása előtt, amelynek minőségét a környező, ép kőzetével kell egyeztetni. A restaurátorhabarcsot keskeny spatulyával kell felhordani, csak így lehet elkerülni az üregek, fészkek képződését.

Ezt az utolsó réteget nem szabad nullára besimítani, a felületsíkból túlnyúlóan kell bedolgozni, majd a szilárdulás kezdetén megmintázni, vagy a szilárdulás után kőfaragó eszközökkel felületkezelni.

Mátyás templom párkányzat - Rácz fürdő

1. kép: a Mátyás templom párkányzata;

2. kép: Rácz-fürdő - Ismétlődő díszítőelemek Terzithből kiöntve

Gödöllői királyi váró, timpanon felújítása

Gödöllői királyi váró, timpanon felújítása

Kiegészítő tevékenységek: Fugázás, impregnálás, hidrofobizálás, felületvédelem kőszerkezethez alkalmas anyagokkal. 

< >
TECHNO-WATO Kereskedőház Kft.
http://www.technowato.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?