Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

KOBOX és a kültéri felújítás

Zsalukő támfal burkolása a gabion technológia alkalmazásával
Zsalukő támfal burkolása a gabion technológia alkalmazásával

Ha a régi kerítés, fal, támfal vagy a kavicsburkolat már kopott és unalmas, de vannak még használható, ép elemei, bontás helyett érdemes inkább újragondolni, felújítani!

Sajátunknak érezzük a szemléletmódot, mely a környezettudatosságot helyezi előtérbe, természetbarát és újrafelhasználható anyagokkal dolgozik. Felújítási munkákban számtalan lehetőséget rejt magában a gabion technológia. A hagyományos lábazatos kerítéseket tekintve, leggyakrabban előforduló problémaként jelentkezik a fa-, vagy egyéb kerítésbélések elöregedése, illetve a lábazat/oszlopok vakolatának kopása, lepergése, repedések megjelenése. Az alap adottságoktól és a javítandó részektől függően választhatunk:

  • a bélések helyére teszünk megfelelő méretre szabott KOBOX F1 szerkezetet, ily módon a lábazat, illetve oszlopok eredetiben maradnak,
  • de lehet fordítva is, ép bélések esetén a lábazat/oszlopok is burkolhatóak KOBOX falburkolattal,

így a későbbiekben garantáltan nem lesz gondunk a fagyfoltossággal, egyéb burkolatváltozásokkal. Lehetséges a jó állapotú zártszelvény oszlopokra is ráhúzni a hegesztett hálós KOBOX kerítésszerkezetet, mely a megfelelő töltőanyag elhelyezését követően teljesen új, dekoratív megjelenést ad kerítésünknek, mely minőségjavulást jóval kisebb befektetéssel érhetjük el, mintha teljesen újat építettünk volna.

Még állékony és funkcióját tekintve működőképes beton-, zsalukő-, téglafalak esztétikai feljavítására lehet kiváló eszköz a KOBOX falburkolat, mely 12,5cm szerkezetvastagságával, terméskővel töltve természetes megjelenésével, egyedire szabhatóságával egy egészen innovatív alternatíva lehet. A gyors építhetőség, tiszta technológia, és az általa elérhető kimagasló esztétikai javulás teszik versenyképessé és kedveltté a megoldást. Lehetőség van a különböző szerkezetek (kerítésszerkezet, falburkolat, támfal) kombinálására, oly módon, hogy látványban mégis egységes kép legyen a végeredmény. Igény esetén referenciával szolgálunk e megoldás bemutatására.

Felújítás Kobox technológiával

Meglévő betonfalon alkalmazott KOBOX burkolat, amellyel kimagasló esztétikai javulás érhető el

Kertek felújításában a támfalaknak, ágyásszegélyeknek juthat főszerep. A vízmosta rézsűk, meredek domboldalak némi tereprendezést követően kisebb-nagyobb támfalak beépítésével tehetők használhatóvá. A házak körül építési felújítások közben felhalmozódó építési törmeléket is elhelyezhetjük ezekben a támfalakban, ezzel akár megoldódhat a sitt deponálás problémája, ugyanakkor a látszó felületeket szebb kőzettel kitöltve még a látványt sem rontjuk el. Alacsony támfalak (max. 1m) kialakításánál nagyot nem hibázhatunk, azonban ennél magasabb támfalakat statikailag is vizsgálni kell. Kisebb támfalak alá beton alapra nincs szükség, elegendő egy jól tömörített zúzalékágyazat, vízelvezetés kialakítására sincs szükség a háttöltésben. A falak tehát igen gazdaságosan építhetőek. A minimum tüzihorgany bevonattal ellátott 5x20cm-es és 5x10cm-es lyukosztással rendelkező hegesztett hálókból kialakított szerkezetek a megrendelői igényeket is kielégítik, illetve jól passzolnak az itthon elérhető, leosztályozott terméskő kínálathoz. A leggyakrabban használt töltőanyagok a mészkő, bazalt, andezit, folyami kavics, a megfelelő frakció 50/80-as. Kültéri felhasználásnál alapvető elvárás a kőzet jó fagyállósága. Sok bosszúságot okozhat a fagy következtében aprózódó kőzet, ezért érdemes minőségi tanúsítványt kérni az anyagról.

Kültéri kavicsburkolat felújításának legegyszerűbb és legtetszetősebb módja Nidagravel rács alkalmazása, mely tulajdonképpen stabilizálja, helyén tartja a kavicsot. A Nidagravel egy tejfehér, méhkas szerkezetű, műanyag rács, melynek aljára gyárilag geotextíliát kasíroznak.

A Nidagravel rács stabilizálja a kavicsburkolatot

A Nidagravel rács stabilizálja, helyén tartja a kavicsburkolatot

A rács, mely táblákban kapható (méretre vágható, alkalmazástól függően 2,5 – 3 cm magas), kaviccsal feltöltve, akár gépjárművel is használható, nem süpped, nem áll meg rajta a víz, akadálymentes használatot biztosít. Nidagravel használatával a kavics egy szerethető, jól használható, tartós, természetes, magas minőségű burkolattá válik.

Sándor Anita tájépítészmérnök

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?