Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Betonszerkezetek szigetelése kristályosodó technológiával – Xypex® termékcsaláddal

Technológiák 2012. 11. 07.

A Xypex termékek a használatuk során, kihasználva a betonszerkezetek természetes porozitását, behatolnak azok pórusaiba és kapillárisaiba, ahol a Xypex alkotóelemei reakcióba lépnek a cementhidratáció melléktermékeivel és mélyen a beton belsejében egy oldhatatlan kristályos szerkezetet alakítanak ki. A beton vízzáróvá válik és megakadályozza a folyadékok, vegyszerek bármely irányból történő behatolását, akár extrém hidrosztatikai nyomás alatt is. Nedvesség hatására a kristályosodás bármikor újra beindul, így a beton öngyógyító lesz.

A Xypex kristályos technológia a beton belsejében dolgozik, ezáltal elkerüli a hagyományos szigetelőanyagok tipikus problémáit:

  • alkalmazható nedves betonfelületen,
  • a vízszigetelő hatása nem függ a felületi tapadástól,
  • szemben a hagyományos bevonatokkal, nincs kitéve sérülésnek a szigetelés,
  • a Xypex állandó és a víz jelenlétekor újra aktiválódik,
  • alkalmazható a betonfelület negatív és/vagy pozitív oldalán,
  • nem mérgező, nem tartalmaz illékony szerves vegyületeket,
  • a szigetelés a beton teljes élettartamán át tart, sőt jelentősen (akár 40 évvel is) megnöveli azt.

A betonalapok szigetelési problémái

Az épület alapok szerkezeti integritását, legyenek azok mély vagy sekély helyen, komolyan tudja befolyásolni a hidrosztatikai nyomás, a vízszivárgások és a talajvízszint, illetve egyes esetekben az árvíz-szint. A nem megfelelő vízszigetelés, a repedések és a hibás szerkezeti illesztések azok a problémák, amelyek az alapzatokba szivárgó vizet és ezáltal a beton korrózióját eredményezik. Ha rosszul kezelik ezeket a problémákat, az a betonszerkezetek gyors állagromlásához vezet, ami költséges felújítást, jelentősen csökkenő hasznos élettartamot eredményez és idővel meggyengíti az épület szerkezetét.

Új betonszerkezetek

A Xypex Admix betonadalék választását javasoljuk az új építésű betonalapok, mélygarázsok, liftaknák, sprinkler tartályok, zöldtetők és teraszok Xypex kristályos technológiával történő ellátásához. Mivel a Xypex Admix betonadalékot a keveréskor adagolják a betonhoz, a betonszerkezet szerves részévé válik, ami csökkenti a vízszivárgás és a betonkorrózió potenciálisan hátrányos hatásait.

Rugalmasan alkalmazható, mert bekeverhető előregyártott elemekbe, de a vízben oldódó csomagolás segíti a helyben öntött betonszerkezeteknél és a lőttbetonnál történő alkalmazását is. Használatával kiválthatók a hagyományos szigetelési rétegrendek (fóliák, geotextíliák, műanyag, műgyanta és bitumenes lemezek és kent szigetelések, vakolatok), megtakarítható a szigetelés munkaerő költsége és technológiai időszükséglete.

A Xypex technológia alkalmazási területei

1. kép: Előre gyártott betonelemek; 2. kép: Helyszínen öntött betonszerkezetek; 3. kép: Lőttbeton

Felújítások és javítások

A Xypex bevonó- és javítóanyagok lehetővé teszik, hogy a tulajdonosok, a mérnökök és a kivitelezők gazdaságilag hatékonyan állítsák helyre a nem megfelelő vagy rossz állapotú betonszerkezeteket, akár a negatív oldalon is.

A Xypex Concentrate és a Xypex Modified termékek bevonóanyagként alkalmazhatók a beton felszínére. A Xypex termékek nagy előnye - eltérően más termékektől -, hogy azokat nedves betonfelületen kell alkalmazni, ami a javítandó betonszerkezetek egyik tipikus tulajdonsága. Ez a nedves környezet kifejezetten megkönnyíti a Xypex kristályosodás kialakulását.

Xypex

A Xypex Patch’n Plug és a Xypex Concentrate javítóanyagként alkalmazható az olyan tipikus betonhibák szigetelésének megoldására, mint a fészkesedés, statikus repedések, hibás szerkezeti illesztések, alapzat és oldalfal csatlakozások, csőáttörések.

 Xypex_Logo

Aqua Stop Concrete Kft. 

www.xypex.hu

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Vízszigetelés
Speciális betontechnológiai eljárások

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?