Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Talajvízszint süllyesztése kedvezőtlen talajkörnyezetben

Mélyépítés 2012. 04. 25.

Nagyobb mélységű munkagödrök, magas talajvízállás esetén a munkaterületek speciális víztelenítése szükséges. A környező talajok típusától függően vákuumkutas vagy mélykutas víztelenítést is alkalmazhatunk. A változó talajrétegződés, a szemcsés, nagy vízáteresztő-képességű talajok közt megjelenő vízzáró rétegek esetenként igencsak megnehezíthetik a kivitelezést.

Bármelyik víztelenítési módot is választjuk, mindkét esetre igaz, hogy a kutak környékén jelentkező leszívási mélység csupán a kutak környezetében jelentkezik, 2 kút között a talajvíz szintje átboltozódik, ún. vízdóm alakul ki. Alapvető követelmény tehát a kutak környékén a talajvíz minél mélyebb szintre történő lesüllyesztése, hogy a munkagödör közepén, a leszívott vízdóm magaspontja közelében is megfelelő legyen a talajvíz szintje. Tapasztalataink szerint a biztonságos munkavégzéshez a talajvíz szintjének min. 0,5 m-rel a lavírsík alá történő süllyesztése szükséges. A minél jobb hatásfokú szivattyúk biztosítása a megoldásnak azonban csak egyik részét képezi, legalább ennyire fontos a megfelelő, nagy felületű szűrő/szívótest kialakítása. Fontos tudni, hogy amennyiben a vízteleníteni kívánt szint vízáteresztő összletben található, viszont a vákuumkút alja és a tervezett leszívási szint közt vízzáró talajréteg helyezkedik el, előfordulhat, hogy a munkagödör közepén, a vízdóm magaspontja közelében nem lehetséges a talajvíz lesüllyesztése.

Vákuumkutas víztelenítést elsősorban iszap, homokliszt jellegű talajok esetén alkalmazunk. A víztelenítés során a munkagödör körül nagy hatékonysággal működő szívótesteket alakítunk ki. Kiélezett helyzetekben, nehezen vízteleníthető talajok esetében általában nem elegendő a szivárgócsápok beépítése („lemosása”), hanem minél inkább növelni kell a kút szivárgófelületét. Ezt általában ~ Ø30 cm átmérővel rendelkező, kavics szivárgótestek kialakításával érjük el. Az így kialakított, minél nagyobb mélységű (~ 7 m) vákuumkutakat a kutanként kitermelt vizet összegyűjtő kollektorvezeték fűzi össze.  Talajtípusoktól, valamint a talajvíz megkívánt szintjétől függően mintegy 40-60 db vákuumkút működtethető egy-egy rendszerről, egy-egy elektromos árammal vagy a helyszíni adottságokat figyelembe véve diesel motorral üzemelő szivattyú segítségével (a diesel üzemű szivattyú működtetése általában költségesebb). Megjegyzendő, hogy szivattyú segítségével történő víztelenítések esetén mindig kell tartalék szivattyút a helyszínen tartani. Ezt követően a kollektorvezetékben szállított vizet az elmenő vezeték juttatja a kijelölt befogadóba.

Szemcsés talajösszletek esetén fokozott mértékű vízszállítás várható, így ilyenkor mélykutas víztelenítéssel oldhatjuk meg a problémát. Mélykút akár 10 m-t meghaladó mélységben is készíthető. A mélykutak telepítésekor először egy nagyobb átmérőjű (~Ø600 mm) furat készül egy béléscső védelmében, melybe egy kisebb (Ø400 mm), alsó részén perforált csövet helyezünk. A csövek közti gyűrűstér a kutak alsó részén 4/8 mm frakciójú kaviccsal töltendő ki, majd a béléscső visszahúzandó. Mélykutas víztelenítés esetén kutanként min. 1-1 db szivattyú szükséges, amely a mélykútból a felszínre juttatja a vizet. A mélykutak vízhozamát szintén a kollektor vezeték gyűjti össze, és az elmenő vezeték szállítja a befogadóba.

Amennyiben a talajvíz nagyon magasan jelentkezik (azaz nem lehet megkezdeni víztelenítés nélkül a munkagödör kiemelését), a lavírsík pedig nagyon mélyen helyezkedik el (azaz a terepszintről indított, 7 m mély vákuumkutakkal nem biztosítható, hogy a leszívási görbe legmagasabb pontja min. 0,5 m-rel a lavírsík alatt legyen), két-, vagy többlépcsős vákuumkutas víztelenítésre lehet szükség. Ekkor a munkagödör tervezett kontúrvonalaitól néhány m-rel távolabb, a terepszintről kiindulva elkészül az első (külső) sor vákuumkút-sor. Néhány nap előszívás után elkezdődhet a munkagödör kiemelése (ha lehetséges, akár rézsűsen is). Mielőtt megjelenne a talajvíz, az így kialakított közbenső szintre egy újabb sor vákuumkút telepítendő a munkagödör tervezett kontúrja körül, és néhány napnyi előszívás után folytatódhat a földmunka a végleges tükörszint eléréséig.

A nem megfelelően tervezett és kivitelezett víztelenítő rendszerek sokszor nem képesek a talajvíz kívánt szintre való lesüllyesztésére, ezzel nemcsak a kivitelezést hátráltatják, hanem élet- és balesetveszélyt is jelenthetnek. A megfelelő mértékű leszívás időtartama több napot is igénybe vehet, érdemes ezt a munkák ütemezésekor figyelembe venni.

A fent leírt víztelenítési technológiákról, a SYCONS Kft. referenciamunkáiról további információk találhatók a http://sycons.hu/viztelenites_vakuumos és a http://sycons.hu/viztelenites_melykutas  oldalon.

Kapcsolódó cikkek: 

< >
SYCONS Kft.
http://www.sycons.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Mélyépítés

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?