Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Talajvízszint süllyesztése kedvezőtlen talajkörnyezetben

Mélyépítés 2012. 04. 25.

Nagyobb mélységű munkagödrök, magas talajvízállás esetén a munkaterületek speciális víztelenítése szükséges. A környező talajok típusától függően vákuumkutas vagy mélykutas víztelenítést is alkalmazhatunk. A változó talajrétegződés, a szemcsés, nagy vízáteresztő-képességű talajok közt megjelenő vízzáró rétegek esetenként igencsak megnehezíthetik a kivitelezést.

Bármelyik víztelenítési módot is választjuk, mindkét esetre igaz, hogy a kutak környékén jelentkező leszívási mélység csupán a kutak környezetében jelentkezik, 2 kút között a talajvíz szintje átboltozódik, ún. vízdóm alakul ki. Alapvető követelmény tehát a kutak környékén a talajvíz minél mélyebb szintre történő lesüllyesztése, hogy a munkagödör közepén, a leszívott vízdóm magaspontja közelében is megfelelő legyen a talajvíz szintje. Tapasztalataink szerint a biztonságos munkavégzéshez a talajvíz szintjének min. 0,5 m-rel a lavírsík alá történő süllyesztése szükséges. A minél jobb hatásfokú szivattyúk biztosítása a megoldásnak azonban csak egyik részét képezi, legalább ennyire fontos a megfelelő, nagy felületű szűrő/szívótest kialakítása. Fontos tudni, hogy amennyiben a vízteleníteni kívánt szint vízáteresztő összletben található, viszont a vákuumkút alja és a tervezett leszívási szint közt vízzáró talajréteg helyezkedik el, előfordulhat, hogy a munkagödör közepén, a vízdóm magaspontja közelében nem lehetséges a talajvíz lesüllyesztése.

Vákuumkutas víztelenítést elsősorban iszap, homokliszt jellegű talajok esetén alkalmazunk. A víztelenítés során a munkagödör körül nagy hatékonysággal működő szívótesteket alakítunk ki. Kiélezett helyzetekben, nehezen vízteleníthető talajok esetében általában nem elegendő a szivárgócsápok beépítése („lemosása”), hanem minél inkább növelni kell a kút szivárgófelületét. Ezt általában ~ Ø30 cm átmérővel rendelkező, kavics szivárgótestek kialakításával érjük el. Az így kialakított, minél nagyobb mélységű (~ 7 m) vákuumkutakat a kutanként kitermelt vizet összegyűjtő kollektorvezeték fűzi össze.  Talajtípusoktól, valamint a talajvíz megkívánt szintjétől függően mintegy 40-60 db vákuumkút működtethető egy-egy rendszerről, egy-egy elektromos árammal vagy a helyszíni adottságokat figyelembe véve diesel motorral üzemelő szivattyú segítségével (a diesel üzemű szivattyú működtetése általában költségesebb). Megjegyzendő, hogy szivattyú segítségével történő víztelenítések esetén mindig kell tartalék szivattyút a helyszínen tartani. Ezt követően a kollektorvezetékben szállított vizet az elmenő vezeték juttatja a kijelölt befogadóba.

Szemcsés talajösszletek esetén fokozott mértékű vízszállítás várható, így ilyenkor mélykutas víztelenítéssel oldhatjuk meg a problémát. Mélykút akár 10 m-t meghaladó mélységben is készíthető. A mélykutak telepítésekor először egy nagyobb átmérőjű (~Ø600 mm) furat készül egy béléscső védelmében, melybe egy kisebb (Ø400 mm), alsó részén perforált csövet helyezünk. A csövek közti gyűrűstér a kutak alsó részén 4/8 mm frakciójú kaviccsal töltendő ki, majd a béléscső visszahúzandó. Mélykutas víztelenítés esetén kutanként min. 1-1 db szivattyú szükséges, amely a mélykútból a felszínre juttatja a vizet. A mélykutak vízhozamát szintén a kollektor vezeték gyűjti össze, és az elmenő vezeték szállítja a befogadóba.

Amennyiben a talajvíz nagyon magasan jelentkezik (azaz nem lehet megkezdeni víztelenítés nélkül a munkagödör kiemelését), a lavírsík pedig nagyon mélyen helyezkedik el (azaz a terepszintről indított, 7 m mély vákuumkutakkal nem biztosítható, hogy a leszívási görbe legmagasabb pontja min. 0,5 m-rel a lavírsík alatt legyen), két-, vagy többlépcsős vákuumkutas víztelenítésre lehet szükség. Ekkor a munkagödör tervezett kontúrvonalaitól néhány m-rel távolabb, a terepszintről kiindulva elkészül az első (külső) sor vákuumkút-sor. Néhány nap előszívás után elkezdődhet a munkagödör kiemelése (ha lehetséges, akár rézsűsen is). Mielőtt megjelenne a talajvíz, az így kialakított közbenső szintre egy újabb sor vákuumkút telepítendő a munkagödör tervezett kontúrja körül, és néhány napnyi előszívás után folytatódhat a földmunka a végleges tükörszint eléréséig.

A nem megfelelően tervezett és kivitelezett víztelenítő rendszerek sokszor nem képesek a talajvíz kívánt szintre való lesüllyesztésére, ezzel nemcsak a kivitelezést hátráltatják, hanem élet- és balesetveszélyt is jelenthetnek. A megfelelő mértékű leszívás időtartama több napot is igénybe vehet, érdemes ezt a munkák ütemezésekor figyelembe venni.

A fent leírt víztelenítési technológiákról, a SYCONS Kft. referenciamunkáiról további információk találhatók a http://sycons.hu/viztelenites_vakuumos és a http://sycons.hu/viztelenites_melykutas  oldalon.

Kapcsolódó cikkek: 

< >
SYCONS Kft.
http://www.sycons.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Mélyépítés

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?