Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Alapozások utólagos megerősítése mikrocölöpökkel és aláinjektálással

Mélyépítés 2012. 04. 24.
Az elkészült mikrocölöp próbaterhelése
Az elkészült mikrocölöp próbaterhelése

Hazánkban egyre gyakrabban merül fel az igény értékes lakóingatlanok, nagy alapterületű áruházak, bevásárlóközpontok, ipari csarnokok kedvezőtlen altalaji adottságok, vagy kivitelezési hibák miatt megsüllyedt, tönkrement, esetleg későbbi vizsgálatok során nem megfelelő teherbírásúnak bizonyult alapozásainak utólagos megerősítésére. Ezek a problémák jellemzően feszített tempóban, megfelelő talajmechanikai, vagy geológiai feltárások nélküli területeken jelentkeznek. De ilyen kellemetlenségek előfordulhatnak még a korábbi kommunális hulladéklerakó telepeken, nagy mennyiségben építési törmeléket tartalmazó feltöltéseken, vagy éppen talajvíz hatására roskadásra hajlamos inhomogén altalajra épített létesítményeknél. Kezdeti jeleik a padlóburkolat és a tartófalak, pillér-gerenda kapcsolatok hajszálrepedései, majd ezek tágulása, elválása, illetve a padló süllyedése, teknősödése.

Alapozások utólagos megerősítése mikrocölöpökkel

Mikrocölöp készítése a vasbeton alaplemezen keresztül

Tekintettel az érintett épületek kivételes helyzetére, az elbontás általában nem jöhet szóba, és egy esetleges teljes, vagy részleges üzemkimaradás is óriási bevételkieséssel járhat. Így a süllyedés megállítása, majd szükség esetén az eredeti, vízszintes padlófelület visszaállítása különleges eszközöket igényel. A feladat gyors megoldását speciális, szűk helyen manőverezni képes munkagépekkel, alacsony zajterhelésű és kis felvonulási területet igénylő kiszolgáló egységekkel lehet csak megvalósítani. (Ne feledjük, hogy sok esetben emberekkel zsúfolt belterekről van szó!) A javasolt módszerek az aktuális körülmények függvényében:

  • Mikrocölöpös alapmegerősítés: ekkor a kérdéses megsüllyedt terület alá az alaplemez előzetes, megfelelő átmérőben történő átfúrása után üreges, menetbordás acél rudak (mikrocölöpök) kerülnek függőlegesen befúrásra elvesző fejekkel, az előzetes talajmechanikai fúrásokkal felderített teherviselő rétegbe befogva. A fúrás során a menetes kapcsolatú rudakon át cementtej áramlik ki a fúrófejen a furat falának megtámasztására és a fúrófej által kitermelt furatanyag kiszállítására. Ez a híg öblítő cementtej a furat környezetében a talajhézagokba hatolva a furat környezetét is átcementálja, majd a teherátadó és korrózió ellen védő ún. „cementköpeny” kialakítására nagyon sűrű (alacsony víz/cement tényezőjű) cementes anyaggal záró injektálást hajtanak végre magas nyomással. Ezek után kerül kialakításra a cölöpök és a lemezalap teherátadó kapcsolata a furatok gyorskötő anyaggal történő injektálásával. Az elkészült mikrocölöpök tényleges teherbírásának ellenőrzése hidraulikus próbaterhelő berendezéssel történik.
  • Aláinjektálás: az alapozás alatt képződött talajüregek hézagmentes kiinjektálása a fenti módszerhez hasonlóan történik. Az üregek, ill. a talajrétegződés előzetes talajmechanikai feltárása után az alaplemez előkészített furataiba kerülnek egyidejűleg beépítésre - általában a kívánt célterület minél hatékonyabb megközelítése érdekében ferde szögben - az önfúró acél injektáló rudak, melyeken keresztül ún. habbeton térfogatkitöltő anyag kerül beinjektálásra a kitöltendő hézagokba, vagy a megerősítendő talajrétegekbe. A padlószinten raszterszerűen elhelyezett nagy pontosságú mozgásérzékelők segítségével folyamatosan követni lehet az alaplemez mozgását, míg a kívánt vízszintes felületet újra el nem érjük.

Gyakran kerül sor a fenti módszerek együttes alkalmazására. Minden esetben fontos azonban az altalaj pontos, több próbafúrással végzett, nagyobb mélységű (legalább az első, ténylegesen teherviselő talajrétegig történő) feltárása, hiszen egy ilyen felelőtlen, előkészítés nélküli, „vaktában” történő aláinjektálás nemhogy a kívánt hatást nem éri el, de a probléma további, végleges megoldását is megakadályozhatja.

A fent leírt eljárásokról, a SYCONS Kft. referenciamunkáiról további információk találhatók a http://sycons.hu/alapmegerosites_mikrocolopokkel oldalon.

 Kapcsolódó cikkek:


< >
SYCONS Kft.
http://www.sycons.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?