Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Alapozások utólagos megerősítése mikrocölöpökkel és aláinjektálással

Mélyépítés 2012. 04. 24.
Az elkészült mikrocölöp próbaterhelése
Az elkészült mikrocölöp próbaterhelése

Hazánkban egyre gyakrabban merül fel az igény értékes lakóingatlanok, nagy alapterületű áruházak, bevásárlóközpontok, ipari csarnokok kedvezőtlen altalaji adottságok, vagy kivitelezési hibák miatt megsüllyedt, tönkrement, esetleg későbbi vizsgálatok során nem megfelelő teherbírásúnak bizonyult alapozásainak utólagos megerősítésére. Ezek a problémák jellemzően feszített tempóban, megfelelő talajmechanikai, vagy geológiai feltárások nélküli területeken jelentkeznek. De ilyen kellemetlenségek előfordulhatnak még a korábbi kommunális hulladéklerakó telepeken, nagy mennyiségben építési törmeléket tartalmazó feltöltéseken, vagy éppen talajvíz hatására roskadásra hajlamos inhomogén altalajra épített létesítményeknél. Kezdeti jeleik a padlóburkolat és a tartófalak, pillér-gerenda kapcsolatok hajszálrepedései, majd ezek tágulása, elválása, illetve a padló süllyedése, teknősödése.

Alapozások utólagos megerősítése mikrocölöpökkel

Mikrocölöp készítése a vasbeton alaplemezen keresztül

Tekintettel az érintett épületek kivételes helyzetére, az elbontás általában nem jöhet szóba, és egy esetleges teljes, vagy részleges üzemkimaradás is óriási bevételkieséssel járhat. Így a süllyedés megállítása, majd szükség esetén az eredeti, vízszintes padlófelület visszaállítása különleges eszközöket igényel. A feladat gyors megoldását speciális, szűk helyen manőverezni képes munkagépekkel, alacsony zajterhelésű és kis felvonulási területet igénylő kiszolgáló egységekkel lehet csak megvalósítani. (Ne feledjük, hogy sok esetben emberekkel zsúfolt belterekről van szó!) A javasolt módszerek az aktuális körülmények függvényében:

  • Mikrocölöpös alapmegerősítés: ekkor a kérdéses megsüllyedt terület alá az alaplemez előzetes, megfelelő átmérőben történő átfúrása után üreges, menetbordás acél rudak (mikrocölöpök) kerülnek függőlegesen befúrásra elvesző fejekkel, az előzetes talajmechanikai fúrásokkal felderített teherviselő rétegbe befogva. A fúrás során a menetes kapcsolatú rudakon át cementtej áramlik ki a fúrófejen a furat falának megtámasztására és a fúrófej által kitermelt furatanyag kiszállítására. Ez a híg öblítő cementtej a furat környezetében a talajhézagokba hatolva a furat környezetét is átcementálja, majd a teherátadó és korrózió ellen védő ún. „cementköpeny” kialakítására nagyon sűrű (alacsony víz/cement tényezőjű) cementes anyaggal záró injektálást hajtanak végre magas nyomással. Ezek után kerül kialakításra a cölöpök és a lemezalap teherátadó kapcsolata a furatok gyorskötő anyaggal történő injektálásával. Az elkészült mikrocölöpök tényleges teherbírásának ellenőrzése hidraulikus próbaterhelő berendezéssel történik.
  • Aláinjektálás: az alapozás alatt képződött talajüregek hézagmentes kiinjektálása a fenti módszerhez hasonlóan történik. Az üregek, ill. a talajrétegződés előzetes talajmechanikai feltárása után az alaplemez előkészített furataiba kerülnek egyidejűleg beépítésre - általában a kívánt célterület minél hatékonyabb megközelítése érdekében ferde szögben - az önfúró acél injektáló rudak, melyeken keresztül ún. habbeton térfogatkitöltő anyag kerül beinjektálásra a kitöltendő hézagokba, vagy a megerősítendő talajrétegekbe. A padlószinten raszterszerűen elhelyezett nagy pontosságú mozgásérzékelők segítségével folyamatosan követni lehet az alaplemez mozgását, míg a kívánt vízszintes felületet újra el nem érjük.

Gyakran kerül sor a fenti módszerek együttes alkalmazására. Minden esetben fontos azonban az altalaj pontos, több próbafúrással végzett, nagyobb mélységű (legalább az első, ténylegesen teherviselő talajrétegig történő) feltárása, hiszen egy ilyen felelőtlen, előkészítés nélküli, „vaktában” történő aláinjektálás nemhogy a kívánt hatást nem éri el, de a probléma további, végleges megoldását is megakadályozhatja.

A fent leírt eljárásokról, a SYCONS Kft. referenciamunkáiról további információk találhatók a http://sycons.hu/alapmegerosites_mikrocolopokkel oldalon.

 Kapcsolódó cikkek:


< >
SYCONS Kft.
http://www.sycons.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?