Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Horgonyzás, munkatér határolás

Mélyépítés 2012. 04. 24.
Földpart megtámasztása horgonyzással
Földpart megtámasztása horgonyzással

A városok terjeszkedésével, és a korábban csak nehézkesen beépíthető területek meghódításával, egyre nő az igény a lejtős területen való építkezésre. A társasházak, családi házak, szállodák, irodaházak építésénél felmerül a mélygarázsok kialakításának szükségessége is. Ahogy az igények nőnek, úgy a munkagödrök mélysége is egyre növekszik. Az ilyen beruházásokat sok esetben csak csekély, és gyakran nem elegendő mélységű talajfeltárás előzi meg. A beruházó, generálkivitelező figyelmét sokszor elkerüli az a 4-9 m mély meredek rézsűben tervezett munkatér-határolás, ami adott esetben akár több hétig, hónapig is megtámasztatlanul marad.

A meredek rézsűfelületek állékonyságát az esővíz áztató hatása, a szivárgó talajvíz és a munka során felmerülő többletterhelések is veszélyeztetik.

A következő esetekben ne feledkezzünk meg a munkatér-határolásról gondoskodni:

  • nincs elegendő hely a megfelelő rézsűhajlás kialakítására,
  • szivárgó vizek jelenlétével kell számolnunk,
  • 4 méternél mélyebb, meredek (1:1 hajlásnál nagyobb) rézsűvel határolt munkagödör,
  • a munkatér környezetében épület, műtárgy vagy valamilyen megóvni kívánt létesítmény van,
  • fennáll a veszélye a kipergésnek, ill. a lemezes rétegcsúszásnak,
  • a csapadék lemoshatja, erodálhatja a rézsű felületét, ami komolyabb állékonyságvesztéseket is okozhat.

Technológia

Családi házak

Társasházak

Mélygarázsok

(1-2 szint)

Mélygarázsok

(3+ szint)

Rézsűs

igen

igen

korlátozottan

nem

Szegezett/ horganyzott

igen

igen

igen

korlátozottan

Szádfalas

gazdaságtalan

korlátozottan (talajvíz esetén)

igen

nem

Résfalas

nem

korlátozottan (végleges szerkezetként)

igen

igen

Cölöpfalas

nem

korlátozottan (végleges szerkezetként)

igen

igen

A munkatér-határolások alkalmazhatósága

A hétköznapi gyakorlatban előforduló 4-9 méter (1-2 szint mélységű) munkatér-határolások hatékony és gyors módja lehet a horgonyzással erősített oldal-határolás. A megtámasztás beépítése több ütemben zajlik. A földkiemeléssel egyidejűleg az ideiglenesen ~75°-ban kiszedett oldalfalba horgonyok kerülnek beépítésre. Ebben az esetben a merev acélbetétes fúrt-injektált horgonyok bizonyultak a leggazdaságosabb megoldásnak, mivel a kivitelezésük rendkívül gyors, és 1-2 nap elteltével terhelhetőek is. A horgonyszárak belül öblítő-furattal készített menetbordás acélrudak, melyek fúrás közben a fúrószár szerepét töltik be, beépítve, végleges állapotban pedig bennmaradó merev acélbetétként viselkednek. A fúrt-injektált horgonyok elkészítését követően kerül felhelyezésre a kipergés ellen egy geotextília réteg, majd rá a betonacél hálós leerősítés, amelyet menetes talpas anyákkal erősítenek a horgonyszárakra. Ezt követően megkezdődhet a következő 2-2,5 méteres tereplépcső mélyítése.

Sycons - Horgonyzas

Merev magrudas horgonyok

A technológia előnye, hogy nem igényel nagy felvonulási területet, és készítése szemcsés, agyagos, sziklás talajban is lehetséges. A horgonyok teherbírása az átmérő függvényében 100-250 kN. Alkalmazhatóak ideiglenes és végleges (horganyzott) kivitelben. A horgonyok kiosztása és a horgonyhosszak elbírálása minden esetben megfelelő tervező és szakkivitelező cégek bevonásával kell, hogy történjen.

A munkatér-határolás elhagyásával adott esetben a kivitelezés sikeres befejezését kockáztatjuk meg (nem beszélve az élet- és balesetvédelemi szempontokról), hiszen gondoljunk bele, hogy a helyreállítás minden esetben sokkal nagyobb költséget jelent, mint a jól megtervezett megelőzés.

A fent leírt eljárásokról, a SYCONS Kft. referenciamunkáiról további információk találhatók a http://sycons.hu/rezsubiztositas_horgonyzassal oldalon.

 

Kapcsolódó cikkek:


< >
SYCONS Kft.
http://www.sycons.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Mélyépítés

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?