Utolsó frissítés: 2020-06-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Horgonyzás, munkatér határolás

Mélyépítés 2012. 04. 24.
Földpart megtámasztása horgonyzással
Földpart megtámasztása horgonyzással

A városok terjeszkedésével, és a korábban csak nehézkesen beépíthető területek meghódításával, egyre nő az igény a lejtős területen való építkezésre. A társasházak, családi házak, szállodák, irodaházak építésénél felmerül a mélygarázsok kialakításának szükségessége is. Ahogy az igények nőnek, úgy a munkagödrök mélysége is egyre növekszik. Az ilyen beruházásokat sok esetben csak csekély, és gyakran nem elegendő mélységű talajfeltárás előzi meg. A beruházó, generálkivitelező figyelmét sokszor elkerüli az a 4-9 m mély meredek rézsűben tervezett munkatér-határolás, ami adott esetben akár több hétig, hónapig is megtámasztatlanul marad.

A meredek rézsűfelületek állékonyságát az esővíz áztató hatása, a szivárgó talajvíz és a munka során felmerülő többletterhelések is veszélyeztetik.

A következő esetekben ne feledkezzünk meg a munkatér-határolásról gondoskodni:

  • nincs elegendő hely a megfelelő rézsűhajlás kialakítására,
  • szivárgó vizek jelenlétével kell számolnunk,
  • 4 méternél mélyebb, meredek (1:1 hajlásnál nagyobb) rézsűvel határolt munkagödör,
  • a munkatér környezetében épület, műtárgy vagy valamilyen megóvni kívánt létesítmény van,
  • fennáll a veszélye a kipergésnek, ill. a lemezes rétegcsúszásnak,
  • a csapadék lemoshatja, erodálhatja a rézsű felületét, ami komolyabb állékonyságvesztéseket is okozhat.

Technológia

Családi házak

Társasházak

Mélygarázsok

(1-2 szint)

Mélygarázsok

(3+ szint)

Rézsűs

igen

igen

korlátozottan

nem

Szegezett/ horganyzott

igen

igen

igen

korlátozottan

Szádfalas

gazdaságtalan

korlátozottan (talajvíz esetén)

igen

nem

Résfalas

nem

korlátozottan (végleges szerkezetként)

igen

igen

Cölöpfalas

nem

korlátozottan (végleges szerkezetként)

igen

igen

A munkatér-határolások alkalmazhatósága

A hétköznapi gyakorlatban előforduló 4-9 méter (1-2 szint mélységű) munkatér-határolások hatékony és gyors módja lehet a horgonyzással erősített oldal-határolás. A megtámasztás beépítése több ütemben zajlik. A földkiemeléssel egyidejűleg az ideiglenesen ~75°-ban kiszedett oldalfalba horgonyok kerülnek beépítésre. Ebben az esetben a merev acélbetétes fúrt-injektált horgonyok bizonyultak a leggazdaságosabb megoldásnak, mivel a kivitelezésük rendkívül gyors, és 1-2 nap elteltével terhelhetőek is. A horgonyszárak belül öblítő-furattal készített menetbordás acélrudak, melyek fúrás közben a fúrószár szerepét töltik be, beépítve, végleges állapotban pedig bennmaradó merev acélbetétként viselkednek. A fúrt-injektált horgonyok elkészítését követően kerül felhelyezésre a kipergés ellen egy geotextília réteg, majd rá a betonacél hálós leerősítés, amelyet menetes talpas anyákkal erősítenek a horgonyszárakra. Ezt követően megkezdődhet a következő 2-2,5 méteres tereplépcső mélyítése.

Sycons - Horgonyzas

Merev magrudas horgonyok

A technológia előnye, hogy nem igényel nagy felvonulási területet, és készítése szemcsés, agyagos, sziklás talajban is lehetséges. A horgonyok teherbírása az átmérő függvényében 100-250 kN. Alkalmazhatóak ideiglenes és végleges (horganyzott) kivitelben. A horgonyok kiosztása és a horgonyhosszak elbírálása minden esetben megfelelő tervező és szakkivitelező cégek bevonásával kell, hogy történjen.

A munkatér-határolás elhagyásával adott esetben a kivitelezés sikeres befejezését kockáztatjuk meg (nem beszélve az élet- és balesetvédelemi szempontokról), hiszen gondoljunk bele, hogy a helyreállítás minden esetben sokkal nagyobb költséget jelent, mint a jól megtervezett megelőzés.

A fent leírt eljárásokról, a SYCONS Kft. referenciamunkáiról további információk találhatók a http://sycons.hu/rezsubiztositas_horgonyzassal oldalon.

 

Kapcsolódó cikkek:


< >
SYCONS Kft.
http://www.sycons.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Mélyépítés

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?