Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Horgonyzás, munkatér határolás

Mélyépítés 2012. 04. 24.
Földpart megtámasztása horgonyzással
Földpart megtámasztása horgonyzással

A városok terjeszkedésével, és a korábban csak nehézkesen beépíthető területek meghódításával, egyre nő az igény a lejtős területen való építkezésre. A társasházak, családi házak, szállodák, irodaházak építésénél felmerül a mélygarázsok kialakításának szükségessége is. Ahogy az igények nőnek, úgy a munkagödrök mélysége is egyre növekszik. Az ilyen beruházásokat sok esetben csak csekély, és gyakran nem elegendő mélységű talajfeltárás előzi meg. A beruházó, generálkivitelező figyelmét sokszor elkerüli az a 4-9 m mély meredek rézsűben tervezett munkatér-határolás, ami adott esetben akár több hétig, hónapig is megtámasztatlanul marad.

A meredek rézsűfelületek állékonyságát az esővíz áztató hatása, a szivárgó talajvíz és a munka során felmerülő többletterhelések is veszélyeztetik.

A következő esetekben ne feledkezzünk meg a munkatér-határolásról gondoskodni:

  • nincs elegendő hely a megfelelő rézsűhajlás kialakítására,
  • szivárgó vizek jelenlétével kell számolnunk,
  • 4 méternél mélyebb, meredek (1:1 hajlásnál nagyobb) rézsűvel határolt munkagödör,
  • a munkatér környezetében épület, műtárgy vagy valamilyen megóvni kívánt létesítmény van,
  • fennáll a veszélye a kipergésnek, ill. a lemezes rétegcsúszásnak,
  • a csapadék lemoshatja, erodálhatja a rézsű felületét, ami komolyabb állékonyságvesztéseket is okozhat.

Technológia

Családi házak

Társasházak

Mélygarázsok

(1-2 szint)

Mélygarázsok

(3+ szint)

Rézsűs

igen

igen

korlátozottan

nem

Szegezett/ horganyzott

igen

igen

igen

korlátozottan

Szádfalas

gazdaságtalan

korlátozottan (talajvíz esetén)

igen

nem

Résfalas

nem

korlátozottan (végleges szerkezetként)

igen

igen

Cölöpfalas

nem

korlátozottan (végleges szerkezetként)

igen

igen

A munkatér-határolások alkalmazhatósága

A hétköznapi gyakorlatban előforduló 4-9 méter (1-2 szint mélységű) munkatér-határolások hatékony és gyors módja lehet a horgonyzással erősített oldal-határolás. A megtámasztás beépítése több ütemben zajlik. A földkiemeléssel egyidejűleg az ideiglenesen ~75°-ban kiszedett oldalfalba horgonyok kerülnek beépítésre. Ebben az esetben a merev acélbetétes fúrt-injektált horgonyok bizonyultak a leggazdaságosabb megoldásnak, mivel a kivitelezésük rendkívül gyors, és 1-2 nap elteltével terhelhetőek is. A horgonyszárak belül öblítő-furattal készített menetbordás acélrudak, melyek fúrás közben a fúrószár szerepét töltik be, beépítve, végleges állapotban pedig bennmaradó merev acélbetétként viselkednek. A fúrt-injektált horgonyok elkészítését követően kerül felhelyezésre a kipergés ellen egy geotextília réteg, majd rá a betonacél hálós leerősítés, amelyet menetes talpas anyákkal erősítenek a horgonyszárakra. Ezt követően megkezdődhet a következő 2-2,5 méteres tereplépcső mélyítése.

Sycons - Horgonyzas

Merev magrudas horgonyok

A technológia előnye, hogy nem igényel nagy felvonulási területet, és készítése szemcsés, agyagos, sziklás talajban is lehetséges. A horgonyok teherbírása az átmérő függvényében 100-250 kN. Alkalmazhatóak ideiglenes és végleges (horganyzott) kivitelben. A horgonyok kiosztása és a horgonyhosszak elbírálása minden esetben megfelelő tervező és szakkivitelező cégek bevonásával kell, hogy történjen.

A munkatér-határolás elhagyásával adott esetben a kivitelezés sikeres befejezését kockáztatjuk meg (nem beszélve az élet- és balesetvédelemi szempontokról), hiszen gondoljunk bele, hogy a helyreállítás minden esetben sokkal nagyobb költséget jelent, mint a jól megtervezett megelőzés.

A fent leírt eljárásokról, a SYCONS Kft. referenciamunkáiról további információk találhatók a http://sycons.hu/rezsubiztositas_horgonyzassal oldalon.

 

Kapcsolódó cikkek:


< >
SYCONS Kft.
http://www.sycons.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Mélyépítés

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?