Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

MOFÉM panel fűtés korszerűsítés

Épületgépészet 2011. 11. 22.
MOFÉM IDEÁL radiátor szelep felújítása felsőrész cserével
MOFÉM IDEÁL radiátor szelep felújítása felsőrész cserével

A fűtési szezon végével folytatódhat a panel felújítási program. Hazánkban a hetvenes években több mint 140 000 lakás fűtését ún. függőleges átfolyós egycsöves melegvízfűtéssel oldották meg. Ez a fűtési megoldás az előregyártott panel rendszerű építési mód miatt terjedt el, lényegében a szerelőipar munkáját könnyítette meg. Ezzel a megoldással a fűtés szabályozása gyakorlatilag lehetetlenné vált. A hetvenes évek végén az átkötőszakaszos megoldás terjedt el. Az ilyen építésű lakások száma hazánkban kb. 200 000. Ennél a szerelési módnál külön erre a célra kifejlesztett IDEÁL típusú kézi működésű fűtőtest szelep került beépítésre.

A korszerű fűtőberendezésnek két fő követelménye van, a megfelelő közérzet biztosítása és a gazdaságosság. Helyiségenkénti, automatikus fűtésszabályozás nélkül ezek a követelmények nem biztosíthatók. Ezeket a követelményeket elégítik ki a termosztatikus radiátor szelepek. A helyi automatikus szabályozás hiányában továbbra is pazarló a fűtés.

Az átfolyós egycsöves fűtési rendszereknél a korszerűsítés során átkötő szakaszos rendszert kell kialakítani, az eleve átkötő szakaszosnak szerelt megoldás esetén a radiátor szelep cserét kell elvégezni. Mind a két esetben termosztatikus radiátor szelep beépítése szükséges. A termosztatikus szelepek hidraulikai ellenállása lényegesen nagyobb mint a kézi működtetésű szelepek nyitott állapotban.

A termosztatikus szelepeket szabályozás technikai okok miatt 2K arányossági sávra kell méretezni. Az ellenállás tényező arány akár tízszeres is lehet. Ezért a fűtőtestbe jutó fűtővíz térfogatárama lényegesen lecsökken. A megoldás, hogy kis ellenállású szelepet alkalmazunk. Gyakorlatilag a piacon nincs olyan szelep amelyiknek a kV2 értéke megközelítené a cikkben említett IDEÁL típusú szelepét. Tehát az automatikus, minden tervezést nélkülöző szelepcserére nincs lehetőség. Bonyolítja a tervezést nélkülöző szerelést az a tény is, hogy a lakók az évtizedek alatt nem ellenőrzött módon radiátor cseréket is hajtottak végre.

MOFÉM átkötő szett

MOFÉM átkötő szett

Az Új Magyarország Lakás Felújítási Program 2008-tól  előírja, hogy a szigetelés és nyílászáró-csere feltétele a fűtés szabályozás megléte. Az egész fűtési rendszer újbóli tervezése azért is indokolt, mert a szigetelés és nyílászáró-csere miatt a lakások hőigénye megváltozik. A tervezéshez a beépítendő szerelvényekről és szelepekről pontos adatok szükségesek. Az átkötő szakasz kiépítésénél nemcsak a szelepekről, hanem minden beépítendő elemről pontos hidraulikai ellenállás adat szükséges. A beépítendő elemek sokasága és ezek variációs lehetősége komoly feladat elé állítja a tervezőket.

Ezt a lehetőséget ismerte fel a MOFÉM ZRt. az általa kifejlesztett „Átkötő szett”-ek kifejlesztésével. Egy egységként hozza forgalomba az átkötő szakaszos rendszer kiépítéséhez szükséges minden elemet (T-idom, szelep, visszatérő, összekötő cső stb.). A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem  Dr. Csoknyai István egyetemi docens irányításával kimérte és meghatározta a komplett átkötő szettek (1/2”, ¾”, 1”) beömlési tényezőjét és ellenállás tényezőjét. A tervezés az itt megállapított értékekkel elvégezhető, és a szettek a „Kutatási jelentés”-ben leírt körülmények és feltételek esetén nagy biztonsággal beépíthetők. A jelentés is kiemeli, hogy az egész fűtési rendszert érintő precíz tervezés nélkül és méretezés nélkül a fűtés korszerűsítés nem éri el célját.

< >
MOFÉM Zrt.
http://www.mofem.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?