Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

OTIS GEN2 NOVA - A panelházak biztonságos, energiatakarékos és környezetbarát felvonója

Komfortnövelés 2011. 11. 17.

Magyarországon a hatvanas évek végétől egészen a kilencvenes évek elejéig körülbelül 800.000 házgyári panellakás készült el. A panellakások tervezésekor és kialakításakor mind a 11, mind a 16 szintes házak esetében nélkülözhetetlenné vált már a 60-as években is a tipizált felvonó berendezések kialakítása és beépítése.

A beépített felvonó berendezések az alábbi főbb típusokból kerültek kialakításra:

  • 1960-es évektől 1973-ig - HAFE (Hajtómű és Felvonó Gyár)
  • 1974- től az 1990-es évek elejéig - Ganz (Schindler licence alapján gyártott)

Magyarországon a korábbi – MSZ 04-11 - Magyar Szabvány szerint a felvonó berendezések tervezett műszaki - méretezési - élettartama 25 év, de ez a várható életkor is csak az 5 évenként esedékes közép- és nagyjavítások elvégzése esetén érvényes.

  • HAFE felvonók esetében az átlag életkor ~ 40 év
  • Ganz felvonók átlag életkora ~ 28 év

Általánosan megállapítható, hogy jelenleg az elöregedett felvonó állomány tekintetében az esetlegesen elvégzendő – vagy már elvégzett - részleges modernizációk csak a felvonók megbízhatóságára és esztétikai jellemzőire koncentrálnak, érintetlenül hagyva a biztonsági készülékeket, illetve a jelenlegi szabályozásoknak már nem megfelelő műszaki megoldásokat! A részleges modernizáció általában nem jár ajtócserével, mert ez a legköltségesebb rész. Így a legnagyobb veszély- és meghibásodási forrás továbbra is fennmarad. Az ajtócserével együtt járó modernizáció költsége egy új felvonó árát közelíti.  Az egyetlen igazi hosszú távú megoldás a felvonó-berendezés teljes cseréje.

A megoldás: GeN2 Nova

A GeN2 NOVA felvonó az Otis GeN2 termékcsaládjának legújabb tagja, melyet az Otis a panelházakban üzemelő Ganz Mávag és HAFE felvonó-berendezések teljes cseréjére fejlesztett ki. Az elmúlt évtizedben az Otis nemzetközi és hazai szinten is már jelentős eredményeket ért el a meglévő épületekben üzemelő berendezések felújításainál. Az elmúlt 10 év során előtérbe került az új Gen2 technológián alapuló, immáron a környezetbarát és biztonságtechnikát is a középpontba helyező teljes berendezés cserével járó modernizációs program. 

 

Otis GeN2 NOVA - laposkötél technológis - Otis ReGen hajtás

 A fülke emeléséhez alkalmazott laposkötél technológia illetve a felszabaduló mozgási energiát villamos energiává alakító Otis ReGen hajtás tartós és gazdaságos rendszert eredményez: a szabványos alkatrészekkel felszerelt Gen2 Nova felvonók teljesítik az „A”energiahatékonysági  osztály előírásait

A forradalmi laposkötél technológia

A Gen2 felvonócsalád az első olyan rendszer, mely nagy kopásállóságú és jó tapadást biztosító poliuretánba ágyazott, laposan kiterített, nagy szilárdságú acél pászmákat - más néven lapos kötelet - használ a fülke emeléséhez. Ez a gyökeres újítás, illetve a motor, a vezérlés és a hajtás hasonlóan eredeti megoldása egy tartós és gazdaságos rendszert eredményez.

A speciálisan kialakított laposkötél szélessége 30 mm, vastagsága pedig 3 mm. A hagyományoshoz képest 20%-kal könnyebb laposkötelek kétszer-háromszor hosszabb élettartamúak és csendes, nyugodt járást biztosítanak.

Biztonság, megbízhatóság

Az új technológia alkalmazásával megnövekedett a berendezések megbízhatósága. A Gen2 fejlett biztonságtechnikai jellemzői egyaránt védelmet nyújtanak az utasok és a karbantartó személyzet számára. A PULSE kötélfigyelő rendszer folyamatosan ellenőrzi a Gen2 laposköteleiben lévő acélpászmák állapotát a hét minden napján, a nap 24 órájában és figyelmeztet, ha cserére lenne szükség. Ezzel nem csupán a berendezés megbízhatóságát növeli, hanem csökkenti a kötelek átvizsgálása miatti szükségszerű üzemszünet idejét is.

Energia-megtakarítás

Mi a közös a kis fülketerheléssel fel irányban és a teljes fülketerheléssel le irányban közlekedő felvonókban? Mindkét esetben a fékezéskor felszabaduló energia ellenállásokon keresztül hővé alakul. Ezzel szemben az Otis ReGen hajtás a felszabaduló mozgási energiát villamos energiává alakítja és visszatáplálja az épület villamos rendszerébe, újrafelhasználásra, pl. a világítás számára. Az Otis ReGen hajtás jelentősen csökkenti az elektromágneses és rádiófrekvenciás interferenciát, továbbá minimális mértékben torzítja a hálózati áram szinusz hullámait.

Kategóriájában a legjobb

A VDI által létrehozott VDI4707 szabvány meghatározza a felvonók energiahatékonyságát üzem közben és készenléti módban, figyelembe véve a teherbírást, sebességet, emelőmagasságot és a használat gyakoriságát. A szabványos alkatrészekkel felszerelt felvonókon végzett mérések alapján a Gen2 Nova felvonók teljesítik az „A” osztály előírásait, tehát mind technológiailag, mind környezetvédelem szempontjából kategóriájuk legjobbjai között vannak.

A meglévő és a GeN2 Nova felvonók várható éves fogyasztása közti különbséget az alábbi diagramok szemléltetik:

Otis GeN2 

320 kg teherbírás, 11 szint

 Otis GeN2

450 kg teherbírás, 11 szint

 

< >
OTIS Felvonó Kft.
http://www.otis.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?