Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

OTIS GEN2 NOVA - A panelházak biztonságos, energiatakarékos és környezetbarát felvonója

Komfortnövelés 2011. 11. 17.

Magyarországon a hatvanas évek végétől egészen a kilencvenes évek elejéig körülbelül 800.000 házgyári panellakás készült el. A panellakások tervezésekor és kialakításakor mind a 11, mind a 16 szintes házak esetében nélkülözhetetlenné vált már a 60-as években is a tipizált felvonó berendezések kialakítása és beépítése.

A beépített felvonó berendezések az alábbi főbb típusokból kerültek kialakításra:

  • 1960-es évektől 1973-ig - HAFE (Hajtómű és Felvonó Gyár)
  • 1974- től az 1990-es évek elejéig - Ganz (Schindler licence alapján gyártott)

Magyarországon a korábbi – MSZ 04-11 - Magyar Szabvány szerint a felvonó berendezések tervezett műszaki - méretezési - élettartama 25 év, de ez a várható életkor is csak az 5 évenként esedékes közép- és nagyjavítások elvégzése esetén érvényes.

  • HAFE felvonók esetében az átlag életkor ~ 40 év
  • Ganz felvonók átlag életkora ~ 28 év

Általánosan megállapítható, hogy jelenleg az elöregedett felvonó állomány tekintetében az esetlegesen elvégzendő – vagy már elvégzett - részleges modernizációk csak a felvonók megbízhatóságára és esztétikai jellemzőire koncentrálnak, érintetlenül hagyva a biztonsági készülékeket, illetve a jelenlegi szabályozásoknak már nem megfelelő műszaki megoldásokat! A részleges modernizáció általában nem jár ajtócserével, mert ez a legköltségesebb rész. Így a legnagyobb veszély- és meghibásodási forrás továbbra is fennmarad. Az ajtócserével együtt járó modernizáció költsége egy új felvonó árát közelíti.  Az egyetlen igazi hosszú távú megoldás a felvonó-berendezés teljes cseréje.

A megoldás: GeN2 Nova

A GeN2 NOVA felvonó az Otis GeN2 termékcsaládjának legújabb tagja, melyet az Otis a panelházakban üzemelő Ganz Mávag és HAFE felvonó-berendezések teljes cseréjére fejlesztett ki. Az elmúlt évtizedben az Otis nemzetközi és hazai szinten is már jelentős eredményeket ért el a meglévő épületekben üzemelő berendezések felújításainál. Az elmúlt 10 év során előtérbe került az új Gen2 technológián alapuló, immáron a környezetbarát és biztonságtechnikát is a középpontba helyező teljes berendezés cserével járó modernizációs program. 

 

Otis GeN2 NOVA - laposkötél technológis - Otis ReGen hajtás

 A fülke emeléséhez alkalmazott laposkötél technológia illetve a felszabaduló mozgási energiát villamos energiává alakító Otis ReGen hajtás tartós és gazdaságos rendszert eredményez: a szabványos alkatrészekkel felszerelt Gen2 Nova felvonók teljesítik az „A”energiahatékonysági  osztály előírásait

A forradalmi laposkötél technológia

A Gen2 felvonócsalád az első olyan rendszer, mely nagy kopásállóságú és jó tapadást biztosító poliuretánba ágyazott, laposan kiterített, nagy szilárdságú acél pászmákat - más néven lapos kötelet - használ a fülke emeléséhez. Ez a gyökeres újítás, illetve a motor, a vezérlés és a hajtás hasonlóan eredeti megoldása egy tartós és gazdaságos rendszert eredményez.

A speciálisan kialakított laposkötél szélessége 30 mm, vastagsága pedig 3 mm. A hagyományoshoz képest 20%-kal könnyebb laposkötelek kétszer-háromszor hosszabb élettartamúak és csendes, nyugodt járást biztosítanak.

Biztonság, megbízhatóság

Az új technológia alkalmazásával megnövekedett a berendezések megbízhatósága. A Gen2 fejlett biztonságtechnikai jellemzői egyaránt védelmet nyújtanak az utasok és a karbantartó személyzet számára. A PULSE kötélfigyelő rendszer folyamatosan ellenőrzi a Gen2 laposköteleiben lévő acélpászmák állapotát a hét minden napján, a nap 24 órájában és figyelmeztet, ha cserére lenne szükség. Ezzel nem csupán a berendezés megbízhatóságát növeli, hanem csökkenti a kötelek átvizsgálása miatti szükségszerű üzemszünet idejét is.

Energia-megtakarítás

Mi a közös a kis fülketerheléssel fel irányban és a teljes fülketerheléssel le irányban közlekedő felvonókban? Mindkét esetben a fékezéskor felszabaduló energia ellenállásokon keresztül hővé alakul. Ezzel szemben az Otis ReGen hajtás a felszabaduló mozgási energiát villamos energiává alakítja és visszatáplálja az épület villamos rendszerébe, újrafelhasználásra, pl. a világítás számára. Az Otis ReGen hajtás jelentősen csökkenti az elektromágneses és rádiófrekvenciás interferenciát, továbbá minimális mértékben torzítja a hálózati áram szinusz hullámait.

Kategóriájában a legjobb

A VDI által létrehozott VDI4707 szabvány meghatározza a felvonók energiahatékonyságát üzem közben és készenléti módban, figyelembe véve a teherbírást, sebességet, emelőmagasságot és a használat gyakoriságát. A szabványos alkatrészekkel felszerelt felvonókon végzett mérések alapján a Gen2 Nova felvonók teljesítik az „A” osztály előírásait, tehát mind technológiailag, mind környezetvédelem szempontjából kategóriájuk legjobbjai között vannak.

A meglévő és a GeN2 Nova felvonók várható éves fogyasztása közti különbséget az alábbi diagramok szemléltetik:

Otis GeN2 

320 kg teherbírás, 11 szint

 Otis GeN2

450 kg teherbírás, 11 szint

 

< >
OTIS Felvonó Kft.
http://www.otis.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?