Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Sportburkolatok gumiból

Aszódi Evangélikus Gimnázium: kültéri, tekercses gumi sportburkolatok
Aszódi Evangélikus Gimnázium: kültéri, tekercses gumi sportburkolatok

Kültéri és beltéri sportcélú burkolatok számos anyagtípusból készülnek (pl. műgyanta, PVC, linóleum, stb.) Miért ajánljuk hát éppen a gumit?

Mert ez az egyetlen anyag, melyet a természet saját, természetes rugalmassággal áldott meg. Nincs szükség adalékra, lágyítókra, stb., a gumi rugalmassága tartós, időtálló.

Nem egyféle gumi létezik:

  • Az eredeti, természetes gumi (latex, illetve az ebből gyártott poliizoprén) nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik – de a nyersanyag-forrás korlátozott.
  • A gépkocsi abroncsokhoz használt szintetikus gumi alapanyaga SBR, azaz sztirén-butadién. Gumiabroncsnak és más, műszaki célokra kiválóan megfelel – de nem sportcélokra fejlesztették ki. Ráadásul nem környezetbarát (a használt gumiabroncs sem dobható ki az általános hulladékkal).
  • Az EPDM (etilén-propilén-dién) szintetikus gumi inkább megfelelő (pl. környezetbarát), azonban sportcélokra önmagában ez sem tökéletes.

A megoldás: a kifejezetten sportcélokra fejlesztett és gyártott, különféle gumi nyersanyagok felhasználásával, polimerizációjával, vulkanizálással készült tekercses sportpadló. Tulajdonságai a sportoláshoz ideálisak – és a hosszú, akár több évtizedes életciklus végén az anyag veszélytelen hulladékként deponálható.

Az anyag sikere jól szemlélhető például az Olimpiai Játékok történetében. A Montreali Olimpia (1976) óta sorban, minden olimpián, az atlétikai burkolatok tekercses, vulkanizált gumiból készültek – és ezt fogják használni az atléták 2012-ben, Londonban is. Az olimpiákon kívül a legtöbb kültéri és fedettpályás kontinens- és világbajnokságon is ilyen burkolatot találunk, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség ajánlásával. Elismeri és ajánlja a Nemzetközi Kosárlabda és Tenisz Szövetség is.

Ez nem jelenti azt, hogy a tekercses gumi burkolat más sportcélokra nem alkalmas – sőt! Beltérben, labdasportokhoz, általános testnevelés célra is optimális. A Nemzetközi Szövetségek (Röplabda, Kézilabda, Kosárlabda, Tenisz…) elfogadott és ajánlott burkolata. Két különleges felhasználási terület: az edzőtermek, ahol a súlyzók leesésére lehet számítani, és korcsolyapályák környezete: a dinamikus, pontszerű terhelésnek is ellenáll az erre célra kifejlesztett gumiburkolat.

A tekercses gumi sportburkolat további előnyei az öntött, felületén gumiőrleményt tartalmazó műgyanta burkolatokkal szemben:

  • vastagsága, minősége, egyenletessége gyárilag garantált, a helyszíni körülményektől független (pl. időjárási viszonyok; a keverést végző személy felkészültsége, stb.);
  • a több napon át végzett burkolási munka sem okoz gondot (nincs változás a mechanikai minőségben, színben, stb.);
  • környezetbarát, nem tartalmaz használt gumiabroncs őrleményt, nincs „kipergés”, környezetszennyezés;
  • a színezés a burkolat anyagában történik, gyárilag: a használat során elszíneződés, színkopás nincs.

A beltéri linóleum, illetve PVC burkolatokkal szemben:

  • természetesen, önmagában rugalmas;
  • nem zsugorodik, nem keményedik;
  • felületi tapadása és fényvisszaverése sportcélokra optimalizált.

A kivitelezésről:

Beltérben az aljzattal szemben támasztott elvárások ugyanazok, mint más melegburkolat esetén: sík, sima, szilárd, repedésmentes, tiszta és tartósan száraz legyen. Az önterülő kiegyenlítés szinte minden esetben szükséges. A gumi burkolatokhoz 4 mm vastagságig használható diszperziós ragasztó is (figyelembe véve a ragaszó gyártójának ajánlásait!). Ennél vastagabb burkolatokhoz javasolt a kétkomponensű poliuretán ragasztó használata.

Kültérben: a tekercses gumi sportburkolat vízálló, vízzáró. Dréncsövezésre nincs szükség – ezzel jelentős költség megtakarítás érhető el. A pálya kb. 1,5%-os döntése (egy irányba, vagy középtől kifelé) elvezeti a csapadékvizet. A pálya széléről folyókával a további elvezetést biztosítani kell. Az alap képzése hasonlatos az útépítésben szokásoshoz: kb. 40 cm mélységben kiemelt tükör, tömörítés, 2 réteg hengerelt kavics. E fölé vagy egy önhordó, vasalt betonaljzat, és arra aszfalt réteg, vagy a kavicságyra (a betonlemez kihagyásával) 2 rétegben készített aszfalt kerül. Felülete legyen sima, kátyú- és repedésmentes. Míg az utaknál ez közömbös, a párazáró gumi burkolatnál ügyelni kell arra, hogy az aszfalt „beérjen”: ne tartalmazzon illékony, folyékony és gáznemű zárványokat. Ez az aszfalt 2-3 hetes pihentetését jelenti, az időjárás/hőmérséklet függvényében. A folyamat az aszfalt napi rendszerességgel elvégzett, vizes lemosásával gyorsítható.

A kültéri burkolat ragasztója minden esetben a burkolat gyártója által rendszerben ajánlott, anyagában színezett,  kétkomponensű poliuretán ragasztó. Lényeges itt megjegyezni, hogy a 2k PU ragasztási technológiák csak tartósan +15°C felett (alap- és léghőmérséklet) és száraz környezetben alkalmazhatók.

 

Mondo gumi sportburkolatok 

A tekercses gumi sportburkolatok gyártója, az olimpiai és világversenyek beszállítója a MONDO, magyarországi forgalmazója a Top Trade Kft.

© 2011 Kende László

< >
Top Trade Kft.
http://www.burkolatok.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?