Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Termográfia - Hőkamerák a gyakorlatban

Technológiák 2014. 04. 10.
Testo 885 hőkamera
Testo 885 hőkamera

A hőkamerák, az elmúlt 20 év során hatalmas fejlődésen estek át. A méréstechnikai alapelv nem változott, viszont a technológia folyamatosan fejlődött, a hőkamerák ”összementek” és ma már kompakt kézi műszer formájában is elérhetők. A testo 885 hőkamera megjelenése CamCorder alapra épül, viszont a kijelző mellett már a markolat is 90°-ban elforgatható, ezzel biztosítva a rugalmasságot a nehezen megközelíthető helyeken is. A már megszokott joystick-os vezérlés érintőképernyős kezeléssel egészült ki, ezzel igazodva a mai kor elvárásaihoz és hozzájárulva a felhasználóbarát kezeléshez. A hőképek elkészítésében a kiváló minőségű robusztus alumínium tokozású objektív nyújt segítséget. Az újdonságok közé tartozik még, hogy a kézi fókuszálás mellett az autofókusz funkció is elérhető, ezáltal a hőképek elkészítése egyszerűbbé, gyorsabbá válik.

A detektor felbontása 320x240 pixel, ami az új SuperResolution funkciónak köszönhetően megduplázható (640x480 pixel). A továbbfejlesztett elektronikának és a kiváló minőségű objektívnek köszönhetően a termikus érzékenységet sikerült <30 mK alá szorítani. Magas hőmérséklettel járó folyamatok vizsgálata egy speciális szűrőlencsével akár már +1200°C-ig is biztosított. Természetesen a PowerLed-ekkel kiegészített, beépített digitális fényképezőgéppel készült valós képeket automatikusan a hőkép mellé illeszti, így megkönnyítve az utólagos dokumentálást.

Nagy kiterjedésű felületek, például több emeletes épületek komplex vizsgálatánál problémaként merül fel a felület megközelíthetősége, így a hőképeket részletenként kell elkészíteni. Az új funkcióként megjelenő panorámakép varázsló segítségével a nagy felületről elkészített hőképeket a szoftver automatikusan összefűzi és így egy nagy kiterjedésű felület változatlan részletességgel jelenik meg a panorámaképen. Ipari területeken, kifejezetten a megelőző karbantartási munkálatok megkönnyítésére egyedi megoldásként jelenik meg a SiteRecognition, vagyis a mérőhely azonosítás funkció. Az IRSoft számítógépes szoftveren keresztül az időről időre vizsgált mérőhelyek egy adatbázisba rendezhetők és egyedi „vonalkód” jelölésekkel láthatók el. Így a mérést végző a hőkamera automatikus mérőhely felismerő funkciójával azonnal a megadott mérési rutin szerint mentheti a hőképeket, ezzel megkönnyítve az utólagos rendszerezést és feldolgozást.

Innovatív fejlesztések

A detektor méretétől függ, hogy a hőkép mennyi pixelt tartalmaz, és minél magasabb a pixelszám, annál részletgazdagabb és könnyebben kiértékelhető kép készíthető. A pixelek közötti „távolság”, vagyis a hőkamera geometrikus felbontása természetesen függ a használt objektívtől és a mért felület távolságától is. A detektor pixelszámának növelése – a több képpont révén – a geometrikus felbontás javulását eredményezi, így távolabbi objektumok is nagyobb részletességgel vizsgálhatók. Hőkamerák esetén a gyakorlatban legelterjedtebb a 160x120 és a 320x240 pixel felbontás. A detektor fizikai méretének növelésével növelhető a felbontás, viszont a Testo legújabb fejlesztésével a SuperResolution technológiával a felbontás megduplázható. A SuperResolution technológia az emberi kéz természetes mozgását használja ki és a kép elkészítésekor egymásután több képet is készít. Ezen hőképeket felhasználva egy speciális algoritmus alapján elkészíti a végleges képet, ezáltal a képminőség egy osztállyal javítható, azaz négyszer több pixel és 40%-al nagyobb geometriai felbontás érhető el. Így például 160x120 pixelből 320x240 pixel vagy 320x240 pixelből 640x480 pixel lesz. A SuperResolution technológia egy szoftveres frissítéssel aktiválható, így nemcsak az új, hanem a már megvásárolt hőkamerákra is rátölthető.

Az épületek beltéri vizsgálata során sok esetben a penészesedés okainak feltérképezése a cél. A penészképződés kialakulása sok tényezőtől függhet, szivárgás esetén a falba került nedvességtől, a felület pH értékétől, a levegő oxigén vagy kémiai anyag tartalmától. Legnagyobb mértékben viszont a levegő hőmérsékletétől, a páratartalmától és a felület hőmérsékletétől. A gyakorlatban legtöbbször a hőhidak, szerkezeti hibák vagy a nem megfelelő szellőztetés a penészképződés fő okozója. A Testo hőkamerák legújabb fejlesztésével a problémás felületek még a penész megjelenése előtt feltérképezhetők. A hőkamerák a környezeti paraméterek alapján közvetlenül a relatív felületi nedvességet számítják, így azonnal láthatóvá válnak a veszélyeztetett területek. További előny, hogy a környezeti hőmérséklet és páratartalom manuális megváltoztatásával szimulálhatóak a kritikus, de még lehetséges szituációk és vizsgálható a felületi nedvesség. Egyes típusoknál pedig lehetséges egy rádiófrekvenciás érzékelővel az online hőmérséklet és páratartalom mérés, így a nedvességeloszlás kép a tényleges paraméterek alapján vizsgálható.

Épületek termográfiás vizsgálata

A hőkamerával végzett mérés és az elkészített jegyzőkönyv rendkívül sok hasznos információval szolgál egy szakember számára.

Alkalmazási területek:

  • A hőképeket kiértékelve meghatározható az épület teljes felületének hőeloszlása, ami alapja lehet az energetikai számításoknak, a fajlagos hőveszteségi tényező (W/m³K) és a fűtési energia szükséglet meghatározásának;
  • Az épület(rész) hőhídjainak, hőszigetelési hiányosságainak feltérképezése;
  • A gépészeti hibafeltárás és szivárgáskeresés fűtési rendszerekben, valamint a beázási károk vizsgálata külön szakma a termográfia területén.

Az épületek energetikai tanúsításánál tehát egyértelműen a számszerűsített adatok a legfontosabbak, így a hőkamerával végzett méréseknél is figyelni kell a precizitásra és az infra méréstechnika megfelelő alkalmazására. A diagnosztikai vizsgálatoknál viszont nem a számszerűsített hőmérsékleti adatok a mérvadók, hanem magának a problémának (hőhíd, szigetelés) a feltárása, dokumentálása.

< >
Testo Kft.
http://www.testo.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?