Utolsó frissítés: 2020-06-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Zöldtetők

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Ha ipari padló, akkor Sikafloor®

Ipari padlórendszerek kiválasztásának alapjai

Ipari padlókkal ma már szinte minden építési projekten találkozhatunk függetlenül attól, milyen funkciójú épületben vagyunk. Érdemes tehát megismerni, milyen alapvető típusok, anyagok, rendszerek találhatóak a piacon, mik a választás főbb szempontjai, és mik a velük szemben támasztható követelmények.

Az  ipari padlók túlnyomó többsége a műgyanta, vagy a cementbázisú rendszerek valamelyikébe sorolható.

Műgyanta bázisú padlók

A műgyanta burkolatok kiváló megoldást adhatnak, ha pormentes, magas kopásállóságú, könnyen tisztítható, vegyileg ellenálló, vékony rétegű, esztétikus burkolatot szeretnénk. A műgyanta rendszerek ráadásul számos opcionális rétegből épülnek fel, melyek megfelelő kombinációival szinte bármilyen igényt kielégíthetnek (például a kent fedő réteg alatti kvarchomok szórással, illetve a szemcsék méretével és a felhasznált anyag mennyiségével a csúszásmentesség tetszőlegesen beállítható). A rétegrend általában 0,6-4 mm vastagságú, és többnyire alapozó gyantából, közbenső rétegből és esetenként fedő rétegből áll, melyeket kent (hengerrel) vagy öntött (fogas simítóval) technológiával dolgoznak fel, átlagosan 10-15 órás várakozási időket tartva a munkafázisok között. Gyakran a padlóépítésnél habarcsokat is kell készíteni (javítások, holker, stb.), melyeket a gyanta és tüziszárított kvarchomok keverékéből kell készíteni.

Alapfelületi követelmények:

A padlóról a laza, lepattogzó részeket, cementtejet csiszolással, vagy fémszemcse szórással el kell távolítani, majd ipari porszívóval pormentesíteni. A beton aljzaton mért tapadó-húzó szilárdságnak meg kell haladnia a 1,5 N/mm²-t. A padlón nem lehet olaj és más szennyeződés.

Ipari létesítményekben (pl. raktárak, gyártócsarnokok) leggyakrabban epoxigyanta alapú rendszereket (pl. Sikafloor-263 SL) használnak, a nagyobb terheléseknél általában 2-3 mm vtg. öntött, a kisebb terheléseknél 0,6-1 mm vtg. kent burkolatokat. Az epoxigyanta jellemzője, hogy merev, nem UV-álló, viszont igen kopásálló.

Olyan szerkezeteken, ahol fontos a vízszigetelő képesség (parkolóházak, vizes helyiségek, teraszok, zárófödémek, stb.), rugalmas anyagokat kell alkalmazni, mely követelményeket leginkább a poliuretán (PU) gyanták képesek kielégíteni. A megfelelő repedésáthidaló képesség elérése érdekében azonban megfelelő vastagság is szükséges, mely követelménytől függően 2-4 mm is lehet. A PU anyagok ráadásul tartósan UV-állóak, tehát kültérben is használhatóak.

Léteznek az előzőektől eltérő alapanyagú padlók is, melyeket különleges igénybevételekre fejlesztettek ki: különlegesen gyors padlóépítést (akár 2-3 óra alatt) tesz lehetővé a metakrilát bázisú Sikafloor-Pronto rendszer, extrém vegyi, hő és kopásállósággal rendelkezik a PU-cement kombinációjú Sikafloor-Purcem rendszer.

Cementbázisú padlók

A klasszikus raktárcsarnokok padlóinak leggyakrabban alkalmazott kialakítási módjai a valamilyen magas kopásállóságú adalékokkal kialakított padozatok. A megfelelő receptúrájú, így minőségű beton/vasbeton lemez megfelelő bedolgozása után kerülhet sor a megfelelően megválasztott beszórópor, koptatókéreg egyenletes felhordására (4-6 kg/m²), illetve besimítására tárcsás simítógéppel. A beszóróporok bedolgozását – ökölszabály szerint – akkor szabad elkezdeni, amikor a frissbeton felületéről a víz már eltávozott, és a betonfelület már közel járható állapotban van. A beszóró por megfelelő megválasztásánál is ugyanúgy tisztában kell lennünk a megrendelő vagy a épület technológia követelményeivel, mint műgyanta bevonatok vagy burkolatok esetében. Ezen feltételek alapján választhatóak ki a megfelelő anyagok a hagyományos, leggyakrabban alkalmazott kvarc adalékolt (pl. Sika Panbex F1) vagy szintetikus adalékolt (pl. Sika Panbex F2) koptatókéreg anyagoktól kezdve egészen a különösen magas mechanikai terhelések esetén alkalmazásra kerülő fém adalékanyagot tartalmazó (Sika Panbex F3, F3 Extreme) anyagrendszerekig.

Ipari habarcspadlók

Az ipari padlóburkolatok esetében amennyiben az igény egy még homogénebb, vastagabb, egyenletes kopásálló réteg és képesség, abban az esetben kerülhetnek alkalmazásra a beszóró porokhoz hasonló időpontban alkalmazott, nedves-a-nedvesre technológiával felhordott habarcsrendszerek (Sika Panbex F+). A besimítás technológiájuk nagyon hasonló a beszórt társaikhoz, de ez esetben egy előkevert habarcsot kell a felületre felhordani a portermék helyett.

A habarcspadlók egy másik „családja” (Sika Cembex T) önterülő, és még gépi simítást sem igényel. A tárcsás simítás rezgései, valamint a beszóróporoknál alkalmazott vibrátoros kezelések ebben az esetben nem távolítják el az apró légbuborékokat így a maximum 10 mm-es réteget tüskés hengerrel légteleníteni szükséges! Amennyiben régi beton felületre történik a bedolgozás, a rétegek együttdolgozása érdekében a felületelőkészítést (csiszolás, portalanítás, előnedvesítés) mindenképpen megfelelő alapozásnak kell kiegészítenie.

Utókezelés, felületkeményítés, póruszárás

Az elkészített ipari padló utókezelését minden esetben meg kell oldani. A geotextíliás/fóliás nedvesen tartás mellett a betont ma már korszerű utókezelőszerek (pl. Sikafloor Proseal vagy Panbexil család) védik a kipárolgástól. A korszerű utókezelő szerek összetett hatással és funkcióval bírnak, mert egyrészt biztosítják a padozat utókezelését jó zárási hatékonysággal, póruszáró funkcióval rendelkeznek, és tovább javítják a padozatok kopásállóságát. Léteznek különböző kristályképző póruszáró anyagok is, melyek vegyi reakcióba lépnek a beton egyes alkotóival. Ez a folyamat hónapokon, sőt éveken át tart, és nagyon tartós eredményt ad.

A megfelelő rendszer, illetve termékek kiválasztásában a Sika mérnökei állnak rendelkezésére!

< >
Sika Hungária Kft.
http://www.sika.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ipari padló, burkolat, bevonat

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?