Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Közterületek berendezésének lehetőségei

Utcabútorok - S-TÉR Kft.
Utcabútorok - S-TÉR Kft.

Közterületeinket sokszor úgy használjuk, hogy nem is figyelünk berendezésére. Hosszabb-rövidebb távolságokat valamennyien megteszünk gyalogosan az utcákon, tereken és parkokban, miközben közlekedünk. Van, hogy tudatosabb használói leszünk közterületeinknek – sétálunk az utcákon, miközben felfedezzük egy város nevezetességeit, leülünk egy parkban beszélgetni, levisszük a kutyánkat sétálni, elkísérjük a gyermekünket, unokánkat a játszótérre. Eközben közvetlen használói leszünk a közterületeken elhelyezett utcabútoroknak, berendezéseknek.

A zöldfelületi tervezés során a tájépítész tervezők feladata a közterületek berendezése. Az utcabútorok nem csupán berendezik a teret, felöltöztetik a közterületeinket, hanem lehetnek térképző, térelválasztó elemek, akár művészi szintű térplasztikák is. Szerepük az egyszerű használati érték mellett sokkal összetettebb. Akkor mondható jól berendezettnek egy utca, egy tér, egy park, ha a bútorok belesimulnak a térbe, ha mind stílusban, mind megjelenésben, harmóniában vannak az épített és a természeti környezettel. A kiválasztásnál a fő szempontok a megrendelő igényei mellett, az esztétika, a kényelem és a tartósság.

Használóként is ez a három szempont lesz meghatározó. Először a látvánnyal kerülünk kapcsolatba. Egy különlegesebb, újszerűbb utcabútorra felkapjuk a fejünket. Ha a látvány hívogató, akkor akár ki is próbáljuk azokat. Ha leültünk egy padra, fontos, hogy az adott bútor kényelmes legyen, pihentető legyen a rajta való tartózkodás. Az anyagához jó legyen hozzáérni, felülete kellemes tapintású legyen. A bútor akkor tudja hosszú távon kiszolgálni használóit, ha jó minőségű, tartós anyagokból készül, amelyek mind az időjárásnak, mind a fokozott közterületi használatnak hosszútávon jól ellenállnak.

Utcabútorok - S-TÉR Kft. 

A tervezés során különböző helyzetekben kell megoldani a terek, az utcák bebútorozását. Felújítás esetén egy adott korú és stílusú meglévő épített környezethez kell megtalálni a megfelelő, jól beilleszkedő utcabútorokat. Az épületek kora egy történelmi városrésznél több száz, akár ezer év is lehet, így igen nehéz lenne az adott korhoz illeszkedni a bútorok kiválasztásánál. Történelmi környezetben nagy biztonsággal lehet alkalmazni a mai modern megjelenésű utcabútorokat. Az elegáns, egyszerű vonalvezetésű, visszafogott megjelenésű lámpatestek, padok, hulladékgyűjtők jól beilleszthetők a régebbi épületek közé. Nem konkurálnak az épületek homlokzataival, nem uralják a teret, nem akarnak megfelelni egy adott kor stílusának, viszont alkalmazkodnak a mai kor emberének igényeihez, a közterületi igénybevételhez, az összetett műszaki elvárásoknak, mindemellett jól használhatóak, esztétikusak.

Modern építészeti környezetben könnyebb feladatnak tűnik a megfelelő utcabútorok kiválasztása, ezzel ellentétben sokkal nehezebb egy karakteres épülethez illeszkedő és nem konkuráló közterületi bútorzat kiválasztása. Ilyen szituációban jól alkalmazhatók a nagyon modern, egyszerű, letisztult vonalvezetésű elemek és az egyedi, extrém megjelenésű, már-már műalkotásszerű bútorok. Az ellentétek, a kontrasztok megfelelő mértékű alkalmazása a térképzés jól bevált eszközei.

A leggyakrabban alkalmazott utcabútorok a lámpatestek, a padok, székek, egyéb ülőalkalmatosságok, a hulladékgyűjtők és a forgalomterelő oszlopok. Padokat, székeket elsősorban parkok, kisebb-nagyobb pihenőhelyek kialakításánál telepítünk, figyelve a látnivalók irányultságára. A támlás padok, székek elhelyezésénél irányítani tudjuk a használó előtt feltáruló látványt. Célszerű ezeket a tér szélére tervezni, úgy, hogy a hátoldal felől védve legyen a használó épülettel vagy  növényfallal. A támla nélküli padok szabadabb használatot tesznek lehetővé. Mindkét irányban biztosított a kilátás, így bátran helyezhetjük a terek belsőbb részébe, tiszteletben tartva természetesen a gyalogos közlekedési területeket.

Hulladékgyűjtőket szinte mindenhova kell telepítenünk közterületeinken, mind a pihenőrészeken, mind a közlekedő útvonalak és csomópontok mentén, buszmegállókban és adott távolságonként az utcákon. Forgalomterelő oszlopokat a parkolók, parkolósávok és a frekventáltabb utcaszakaszok mentén. Miután ezeket elég sűrűn, nagy mennyiségben kell kihelyezni, erősen befolyásolják az utcaképet. Célszerű semleges megjelenésű, nagyon egyszerű pollereket alkalmazni, amelyek jól illeszkednek többféle épületstílushoz vagy burkolattípushoz.

Utcabútorok, hulladékgyűjtők - S-TÉR Kft.

A nagyobb múlttal rendelkező gyártók által alkalmazott anyagok és műszaki megoldások hosszú tervezési folyamat eredményei, melyhez magas színvonalú gyártási technológia társul. Ennek következtében esztétikus megjelenésű, kényelmes, jó minőségű és tartós bútorok közül válogathat a tájépítész. A megjelenő anyagok közül még mindig a fa és a fém a legelterjedtebb, de találhatunk bútorokat betonból, műkőből, újra hasznosított műanyagból. Színezésben napjainkban a természetközeli, natúr színek a jellemzőek. A fát gyakran festés nélkül, eredeti megjelenésben alkalmazzák, természetesen a szükséges időjárásálló felületkezelés után. A fémek között az acél a legelterjedtebb, sokszor krómacél, vagy horganyzott kivitelben, de karakteres megjelenése miatt teret hódit a kortenacél és az alumínium is. Elmondható tehát, hogy a piacon megtalálható utcabútorok olyan sokféle megjelenésűek, hogy bármilyen környezethez találunk megfelelőt.

Mindkét esetben a tervező akkor jár el jól, ha sikerül megteremtenie a harmóniát. Ha a közterületeket használó emberek jól érzik magukat, miközben megélik utcáikat, tereiket, parkjaikat. De nem szabad elfelejteni, hogy az utcabútorok alkalmazása az épített környezetben nem lehet pusztán esztétikai kérdés, a jól kiválasztott elemek fő ismérve, hogy az emberek szívesen használják azokat.

Utcabútorok

< >
S-TÉR Kft.
http://www.s-ter.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Utcabútor, utcai, köztéri berendezés

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?