Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Zöldtetők

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Egyedi biológiai szennyvíztisztítás és újrahasznosítás A.B.Clear biológiai szennyvíztisztító berendezésekkel

A gyors technikai fejlődésnek köszönhetően az élet minden területén újabb és újabb módszerek és megoldások jelennek meg, és nincs ez másként a szennyvíztisztítás esetében sem. A már mindenki által ismert központi szennyvíztisztítás és emésztőgödrös szennyvízgyűjtés mellett az elmúlt években az egyedi szennyvíztisztítás is egyre nagyobb teret nyer. Ez az eljárás megoldást jelenthet a csatornahálózattól távol eső, abba mind környezeti, mind gazdasági szempontból nehezen beköthető ingatlanok számára, továbbá ideális alternatívája és kiváltója lehet a költségesen fenntartható és környezetvédelmi szempontból is egyre kevésbé megtűrt emésztőgödrös szennyvízgyűjtésnek.

A felhasználási terület nagyon kiterjedt, a családi házaktól kezdve a tanyákon, vidéki vendéglátó-ipari létesítményeken, üzemeken keresztül a közintézményekig.

Az A.B.Clear egyedi biológiai szennyvíztisztító berendezések az aktuális igényeknek megfelelően többféle méretben kaphatók, ezen kívül kombinálhatók esővízgyűjtő-, és újrahasznosító-rendszerekkel. Működési elve a teljes-oxidációs biológiai szennyvíztisztítás, mely során a kommunális szennyvíz először mechanikai, majd biológiai úton tisztul meg. A berendezések beömlőnyílásánál található egy kosárszűrő, mely a szilárd hulladékokat kiszűri a szennyvízből, a vízkeverésnek köszönhetően viszont e szilárd hulladékok vízben oldódó része szétmállik, feloldódik, így bekerül a tisztítási folyamatba. Ezt követően a szennyvíz anaerob és anoxikus kamrák rendszerén jut keresztül, ahol fermentációs és denitrifikációs folyamatok mennek végbe, mely során a nehezen lebomló szennyeződések mennyisége csökken, a nitrátok pedig gáz halmazállapotú nitrogénné bomlanak, majd távoznak a berendezésből. Ezt követően a szennyvíz az aerob kamrába kerül, ahol a mikrobuborékos levegőztetésnek köszönhetően oxidálódnak a szerves alkotóelemek és a nitrogéntartalmú vegyületek, az eleveniszap pedig stabilizálódik. A szennyvíz innen egy utóülepítő-kamrába folyik át, ahol elkülönül a tisztított víz az iszaptól, ez utóbbit pedig egy mamutszivattyú visszakeringeti a folyamat elejére.

A tisztítási folyamat során keletkező tiszta víz és a stabilizált iszap egyaránt szagtalanok, és a berendezés környezetében sem kell számítani kellemetlen szaghatásokkal. A kezelt víz állandó vízfolyásba, élővízbe engedhető, elszivárogtatható, ez utóbbi esetben leginkább a kavicságyas-dréncsöves szikkasztóárkok terjedtek el.

A berendezések fenntartása és karbantartása nem igényel szakértelmet, vagy speciális felszerelést, a megfelelő működtetéshez pedig nem szükséges vegyszerek adagolása, mivel a tisztítási folyamat során a berendezésben lévő baktériumflóra folyamatosan megújul, így nem szükséges annak időnkénti megújítása.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében az 500 m³/év alatti kibocsátású berendezések esetében – ha a megrendelő magánszemély – elegendő a helyi önkormányzat jegyzőjének hozzájárulása, amennyiben ezt meghaladó szennyvízmennyiséggel kell számolni, és/vagy nem magánszemély engedélyezteti a szennyvíztisztítót, akkor viszont a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől kell vízjogi engedélyt kérni a telepítéshez.

A nemzetközi jogi szabályozás is sok esetben előnyben részesíti az egyedi biológiai szennyvíztisztító berendezéseket a központi szennyvíztisztítással és a szennyvíz gyűjtésével és elszállíttatásával szemben. Az Európai Unió 91/271/EGK irányelve alapján például az egyedi megoldás preferálandó a 2000 fő alatti települések esetében, ahol a centralizált szennyvíztisztítás nem kifizetődő.

Az egyedi szennyvíztisztítást a pályázati rendszer is támogatja, ugyanis kiírásra kerültek pályázati lehetőségek a 2000 fő alatti kistelepülések számára egyedi berendezések beszerzésére és telepítésére. A megvalósítás így úgy is elképzelhető, hogy teljesen egyedi rendszer épüljön ki az adott településen, így szükségtelenné téve a költséges csatornahálózat kiépítését és üzemeltetését.

< >
ÖkoTech-Home Kft.
http://www.okotechhome.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?