Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Környezettudatos faanyagvédelem

Fenyő fűrészáru gépi áztatása Lignotol QB-vel
Fenyő fűrészáru gépi áztatása Lignotol QB-vel

A fa, köszönhetően számtalan jó tulajdonságának, az emberiség életében és építészetében ősidők óta jelen van. Mai, gyorsan fejlődő világunkban, ahol állandó kihívást jelent környezetünk tudatos védelme, szerepe még inkább felértékelődik. Ezért nemcsak a természetben, de hasznosításakor is óvni, védeni kell. 

A faanyag élettartamának növelése, védelem a biológiai és egyéb károsítóktól, az építészetben elengedhetetlenül fontos. Ehhez kínál megoldást a magyar fejlesztésű Lignotol faanyagvédőszer család, mely gomba-rovar elleni megelőző és megszüntető, valamint égéskésleltető szerekből áll. A védőszer család minden tagja vizes bázisú, a legújabb Európai Uniós szabályozásnak megfelel. Termékeink ÉME engedéllyel rendelkeznek, utóellenőrzésük rendszeres és folyamatos.

Lignotol

Megelőző faanyagvédelem? – Lignotol QB és QBH

Megelőző favédelemről egészséges faanyag esetén beszélünk. Kivitelezés szempontjából egyszerűbb és hatékonyabb a beépítés előtt elvégezni a védőkezelést, de utólagosan is megoldható. 

A kültéren álló, időjárási viszontagságoknak kitett oszlopok, mezőgazdasági és kerti termékek, a szabadban felállított faszerkezetek, kerítés elemek kedvelt célpontjai különböző farontó gombáknak, rovaroknak, ezért a megelőző favédelem és a gondos ápolás, rendszeres karbantartás elengedhetetlenül fontos.

A csapadék közvetlen hatásaitól védett, de a gomba és rovarkárosítók által erősen veszélyeztetett faanyagok (fából készült épületek, tetőszerkezetek, párnafák, fa ajtó-ablak szerkezetek, kapuk, fa födémek, stb.) megelőző kezelése szintén fontos kérdés, hiszen e szerkezetek utólag gyakran nehezen megközelíthetőek, és az esetleges fertőzések megszüntetése rendkívül bonyolult és költséges művelet lehet.

A probléma megoldására kifejezetten alkalmas a Lignotol QB, mely jól látható zöld színre festi a faanyagot, illetve látszó felületekhez a Lignotol QBH, mely színtelen, utólag bármely lazúrral bevonható. Mindkét védőszer gyorsan fixálódik, csapadék hatására sem mosódik ki a fából.

Megszűntető védelem? – Lignotol QBM

Főleg régi épületekben találkozhatunk olyan beépített faanyaggal, amely farontó gomba vagy rovartámadás áldozatává vált. Ekkor a szakszerű felújítás gondos odafigyelést és speciális védőszereket, megszűntető favédelmet igényel.

Ilyen esetben alkalmazható a gyorsan fixálódó Lignotol QBM, ami a beépített faanyagok megfelelő előkészítése után kitűnő beszívódó képessége miatt alkalmas a gombák és rovarok elleni megszüntető védelemre. Nagy méretű gerendák fúrt lyukas és injektálásos kezelésére, illetve faanyagok felületi megszüntető védelmére egyaránt alkalmazható. Ezen túlmenően alkalmas könnyező házigomba fonalakkal átszőtt falazatok mentesítésére is.

Égéskésleltetés? – Lignotol Komplex

Sok esetben a fából készült szerkezeti elemeket olyan bevonattal kell ellátni, mely azok éghetőségét gátolja, lassítja.

E problémára kínál az országban egyedülálló megoldást a Lignotol Komplex. Szakszerű használatával a faanyagok „B-s1, d0” éghetőségi osztályának elérésére van mód, s erről ÉME engedély tanúskodik.

A védőszer beltérben használható, a csapadék közvetlen hatásaitól védett tetőszerkezetek, rácsos tartók, tárolószínek, faházak vázszerkezete és egyéb, a tűz által veszélyeztetett építési faanyagok megelőző védelmére alkalmas. Hő hatására víz, a lángot fojtó gáz és szigetelőhab keletkezik, amely megvédi a faanyagot a sugárzó hőtől és a tűz továbbterjedésétől. A kezelt felület szagtalan, opálosan áttetsző, vagy anyagában a kívánt színre színezhető.

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?