Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

VMZINC horganyfedés és homlokzatburkolás

Tető, homlokzat 2011. 03. 02.
VMZINC Quartz előpatinázott tető- és homlokzatburkolat
VMZINC Quartz előpatinázott tető- és homlokzatburkolat

VMZINC logo

Anyag összetétel

A VMZINC® az UMICORE által gyártott és értékesített hengerelt horganytermékek márkaneve. Megfelel az EN 988 európai szabványnak, rézzel és titánnal ötvözött cink (horgany):

 • titán: min. 0,06% - max. 0,2%
 • réz:   min. 0,08% - max. 1,0%
 • alumínium: max. 0,015%.

Felületek, patinásodás

 • VMZINC Natur: fényes, majd a környezettel kapcsolatba lépve patinásodik.
 • VMZINC Quartz: előpatinázott világosszürke horgany, ami már felszereléskor a természetesen patinásodott horganyhoz hasonló megjelenést tesz lehetővé. Esztétikailag igényes tetőkön, homlokzatokon javasolt.
 • VMZINC Anthra: előpatinázott sötétszürke horgany, mely jól társítható a természetes palához
 • VMZINC Pigmento: előpatinázott horgany, amelyhez ásványi pigmenteket adnak a gyártás során. Piros, zöld és kék színekben létezik, melyek nagyon jól harmonizálnak más természetes építőanyagokkal.
 • VMZINC Lakkozott: fehér, vörös, barna, zöld, szürke és kék színekben. A két oldalon lakkozott horgany felületére kemencében polimerizált 25 mikronos poliészter lakkot visznek fel. Ez további védelmet nyújt, így különösen agresszív fekvésű helyeken (szennyezett ipari légkör, tengerpart) javasoljuk.

Élettartam

A VMZINC® időtálló építőanyag. Környezettől függően élettartama a következőképpen becsülhető meg:

 • 90-100 év vidéki környezetben,
 • 40-60 év városi környezetben,
 • 40-70 év tengeri környezetben,
 • 30-40 év ipari környezetben.

Összeférhetőség

más fémekkel

A VMZINC összeépíthető alumíniummal, horganyzott acéllal, ólommal és rozsdamentes acéllal. A VMZINC nem építhető össze rézzel.

más anyagokkal

Bizonyos savak és sók nedvesség jelenlétében a horganyra agresszív kémiai hatást fejtenek ki. Ilyen anyagok pl. minden olyan fafaj, amelynél a jellemző pH érték 5-nél kevesebb (tölgyfa, gesztenye, cédrus, nyír), és a szilikátkötésű ásványi anyagok (cement, vakolat, gipsz).

Beépítési előírások

Minimális tetőhajlásszög 5 fok (8,8%). Ebben az esetben kiegészítő alátétlemezt kell beépíteni és korctömítő szalagot alkalmazni. Ez akkor lehetséges, ha a tetőn nincs hózug és széles tetőáttörés. Különleges eset a dongafedés, mely a gerincnél nulla fokos dőlésszögű. Itt a következőket kell betartani:

 • a tetőfedés a gerincnél folytonos legyen (ne legyen gerincszellőző)
 • a 0-5 fokos lejtésű szakasz hossza ne lépje túl a két métert.

Aljzat

VMZINC fedésű tetők és homlokzatburkolatok aljzataként leggyakrabban deszkaaljzatot alkalmaznak. 10-12cm-nél szélesebb deszkákat nem szabad alkalmazni. A deszkákat 5-10mm hézaggal kell beépíteni.

Kiszellőzés

A VMZINC felületén képződő patina egy vékony védőréteg, ami megvédi az anyagot a rozsdásodástól. Ezen védőréteg a nedvesség és a levegőben lévő széndioxid együttes jelenlétekor keletkezik. Ha széndioxid nincs elegendő mennyiségben jelen, akkor a felületen ún. fehér rozsda (cinkpor) képződik, és a VMZINC oxidációja tovább folytatódik, a lemez tönkremegy. Ezért nagyon fontos, hogy a lemezfedések alatti aljzatdeszkázat és a hőszigetelés között légrést hagyjunk, ezzel biztosítva a lemez belső felületéhez való folyamatos széndioxid utánpótlást.

Rögzítés

A VMZINC lemez hosszirányú hőtágulása α= 0,022mm/m°C. Ez azt jelenti, hogy a nyári-téli hőmérséklet különbség hatására a VMZINC lemez tágul, illetve összehúzódik, ami 100°C hőmérsékletkülönbség hatására 10m-es tetőfelületen 2,2cm. A tetőfedések és homlokzatburkolatok elemeiben tehát dilatációs megoldásokat kell kialakítani. Az elemek rögzítését fix és csúszó rögzítő elemek beépítésével kell megoldani.

VMZINC Pigmento - Környezetvédelem és környezetbe illeszkedés »

< >
UMICORE Building Products Hungary Kft. - VMZINC
http://www.vmzinc.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?