Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Helopal beltéri és kültéri öntöttmárvány ablakkönyöklő és beépítése

Tető, homlokzat 2011. 02. 28.
Helopal Classic ablakkönyöklő
Helopal Classic ablakkönyöklő

A Helopal beltéri és kültéri ablakpárkány külső megjelenésében és fizikai tulajdonságaiban egyaránt a legjobb minőséget képviseli. A gyártó úgy kísérletezte ki a termék anyagát, hogy az felvehesse a versenyt a legpazarabb természetes kövekkel, a gránittal és a márvánnyal is, kinézetre és tartósságra egyaránt. Finom márványlisztet használt fel a keverék legfontosabb összetevőjeként. Arra azonban vigyázott a technológia során, hogy ezen az anyagon ne legyenek olyan lyukak, vagy apró, szemmel szinte nem is érzékelhető repedések, mint amilyeneket a természetes köveken mindig megtalálhatunk.

A Helopal felülete, szemben a természetes kövekkel, nem porózus. Így a nedvesség nem juthat be a párkány anyagába, és nem tehet kárt benne. Ennek a pórusmentesre kialakított felületnek legfőbb előnye a teljes fagymentesség, de további jutalma a gondozásmentesség és a könnyű tisztántarthatóság is. A Helopal ablakkönyöklő tehát egy speciálisan feldolgozott természetes kő, amelyet aztán tetszés szerinti mintázattal, színnel lehet ellátni, és végső formája is pontosan szabályozható. Ennek köszönhetően jöhetett létre az a praktikus forma is, amelyet természetes kövekből nem lehet előállítani, s ez a profilos ablakkönyöklő.

A Helopal ablakpárkányokat a gyár a megrendelő által megadott méretekre konfekcionálva szállítja az építkezésre, így a helyszínen már nem kell alakítani rajta. Ha mégis szükségessé válik a helyszíni megmunkálás, az kézi szerszámok segítségével könnyen elvégezhető. A Helopal anyaga fúrható, csiszolható, kővágó koronggal felszerelt flex segítségével pedig szabadon méretre vágható.

A terméket a szállítás, tárolás és beszerelés időszakára a gyár öntapadó védőfóliával látja el. Beépítés előtt nem kell a fóliát eltávolítani, mert az a beépítés során is védi a párkányt a sérülésektől. Elegendő a homlokzati munkálatok befejezése után eltávolítani a védőfóliát, közvetlenül a szilikonos kihúzás előtt. Arra azonban vigyázni kell, hogy két-három hónapnál tovább semmiképpen se maradjon fent a fólia, mert az erős napsütés hatására a tapadást biztosító ragasztóanyag túlzottan odaragadhat a párkány felületére, és megnehezítheti annak eltávolítását.

Helopal ablakpárkány beépítési tanácsok

A beépítés készre vakolt kávára történik, amelyet portalanítottunk, nedvességmentesítettünk. Közvetlenül a hőszigetelő anyagra való felragasztást nem javasoljuk. A szigetelőanyagra is kerüljön vakolt káva.  A biztonságos rögzítés érdekében a párkányt helyezzük be a párkányfogadóba, még fa ablakok esetében is.

A rögzítés, beépítés történhet

a./ Rögzítőfülek segítségével

 • híg habarcságyba, vagy
 • a megkötött habarcsba vágott lyukakba, ragasztással.

A rögzítőfüleket és csavarokat a gyártó szállítja, a párkányok alsó felületén a felcsavarozáshoz szükséges lyukak is a gyártás során kialakításra kerülnek.

b./ Ragasztással

 • PUR ragasztóval vagy
 • építőiparban használatos szilikon-tartalmú ragasztóval.

Kültérben, a párkány pontos beszintezése, valamint a megfelelő vízelvezetés érdekében a legalább 5%-os lejtés biztosítása feltétlenül szükséges. A párkány helyzetét vékony parafa-szeletkékkel lehet módosítani, emelhetjük vele a párkányt ott, ahol szükséges. A parafa-szeletkék a szintezésen túl nagymértékben javítják a ragasztóanyag kötését is, mert távtartóként megakadályozzák, hogy a párkány súlya alatt a ragasztó “megszökjön” a káva felületéről.

Az ablakpárkány kinyúlása a homlokzati fal síkja elé

 • classic típus esetén legalább 3,5 cm,
 • exclusív esetén legalább 4 cm legyen.

Kültérben javasolt a PVC oldalsó élzáró profil használata, amely a párkány dilatációját is megoldja. Az élzáró mellett sziloplaszt kihúzás nem szükséges.

Az oldalsó élzáró profil nekiengedhető az oldalsó kávának, illetve az élzáró felületére ráengedhetjük a vakolatot.

A párkány az oldalsó kávába is benyúlhat, élzáró nélküli szerelés esetén a javasolt minimális benyúlási mélység 3-3 cm. Élzáró használata esetén a benyúlás csak az élzáró vastagságáig érjen.

Ha a homlokzati falra téglaburkolat kerül fel, a párkányt nekiengedhetjük az oldalsó kávának. Élzáró használata esetén az élzáró és a tégla közé nem szükséges dilatációs hézagot képezni, a dilatációt az élzáró biztosítja. Élzáró nélküli szerelés esetén méterenként 5mm-es dilatációs hézagot kell képezni a párkány és a tégla között. A hézagot szilikonnak kell tömíteni.

Ragasztás után már csak az utolsó simítás van hátra: szilikonnal kihúzzuk a párkány oldalsó széleit, ahol a kávával, illetve a nyílászáró profillal találkozik. Színtelen, vagy fehér szilikon való a fehér ablakpárkányhoz, a többihez pedig színtelen, vagy a párkánnyal azonos színű.  Ügyelni kell arra, hogy a kihúzást követően a szilikont, ameddig meg nem szárad, ne érje por, vagy más szennyeződés, mert az beleragadhat a tömítőanyagba.

Helopal Exclusiv

A PVC oldalsó élzáró profil a párkány dilatációját is megoldja

A Helopal ablakpárkány anyagának hőszigetelési tulajdonsága rendkívül jó. A megfelelő tömítést a ragasztóanyag és az utómunkálatoknál használt sziloplaszt biztosítja.

A Helopal teljesen gondozásmentes, beszerelését követően, a védőfólia eltávolítása után semmiféle kezelést, karbantartást nem igényel. Tisztítása rendkívül egyszerű, nedves ronggyal könnyedén tisztára törölhető.

Anyagtulajdonságok

 • Nyomószilárdság:  104 N/mm2
 • Hajlítószilárdság: 22,5 N/mm2
 • Hőmérséklettűrés: -40 °C-tól +80 °C-ig
 • Hővezetési tényező: 0,373 W/mK
 • Vízfelvevő képesség: 0,2 súlyszázalék alatt
 • Sűrűség: 2018 kg/m3

Méretek

Hosszúság: 360 cm-ig, szélesség: 60 cm-ig

Vastagság:

 • Classic 2 cm
 • Exclusív 1,7 cm
 • Puritamo 1,7 cm

Profilmélység:

 • Exclusív 3,2 cm
 • Puritamo 2,5 cm
< >
MARMORIT Öntöttmárványgyártó Kft.
http://www.helopal.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?