Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Minden zöldtetőhöz a megfelelő tető-ültetőközeget válasszuk!

Tető, homlokzat 2011. 02. 24.
Optigreen extenzív zöldtető, extenzív ültetőközeggel, típus E
Optigreen extenzív zöldtető, extenzív ültetőközeggel, típus E

Mióta a zöldtető gazdaságilag fontos ágként szerepel, az ültetőközeg középpontba került. A tető-ültetőközeg nemcsak az anyag- és bérköltség szempontjából jelentős tétel, hanem ez a tető fő terhe, és rajta múlik a zöldesítés sikere is.

Termőföld vagy mesterséges tető-ültetőközeg?

Van, aki a mesterséges, szélsőséges helyszínekre kifejlesztett, évtizedek óta bevált tető-ültetőközeg helyett a termőföld használata mellett dönt. Pedig a gyakorlati tapasztalat azt bizonyítja, hogy a helyben kitermelt föld csak nagyon kivételes esetben használható a tetőre.

A következő tényezők szólnak a termőföld használata ellen:

 • Súly: a termőföld súlya kb. 2.000 kg/m³, majdnem a duplája, mint a speciális tető-ültetőközegé
 • Nem kívánt idegen növényzet: a termőfölddel együtt újrafejlődni képes gyökér- és rizómadarabok, magok kerülnek a tetőre, amelyek később csak fokozott ápolással, pluszköltséggel távolíthatók el
 • Vízáteresztő képesség: különösen az agyagosabb föld nem felel meg a zöldtetők-irányelvének, az eredmény pangóvíz és a vegetáció egyenetlen vízellátása lesz
 • Karbonátok: vízben oldódó karbonátok lerakódása a vízelvezető berendezéseken, ami eltömődést okoz és megakadályozza a vízelfolyást
 • Logisztika: a helyi termőföldek nem fújhatók, emiatt a hagyományos effektív módszer, a “tetőre-fúvás”, nem lehetséges.

A tető-ültetőközeg követelményei:

A jó ültetőközegnek ára van, mert minőségi, bevizsgált és idegen anyagtól mentes. A következő tulajdonságoknak tesz eleget:

 • Alacsony súly vízzel telített állapotban
 • Jól fújható
 • Tartósan jó minőségű, a zöldtető-irányelvének megfelelően
 • Magas vízkapacitással rendelkezik
 • Alacsony a só- és karbonáttartalma
 • Megfelelő a drénképessége 
 • Elegendő levegőpórus-volumennel rendelkezik
 • Harmonikus a szűrővonal/szemcseméret elosztása

Alkalmazási területek:

A zöldesítés „szíve” a növény-hordozóréteg. Nagyon fontos, hogy a tető-ültetőközeg feleljen meg a kiválasztott növények igényeinek – enélkül a tartós, maradandó zöldesítési siker nem biztosított.

Optigreen gyep ultetokozeg 

Optigreen gyep-ültetőközeg típus R 

A leggyakoribb tető-ültetőközeg fajták:

 • Intenzív ültetőközeg

Vegetáció-hordozóréteg intenzív zöldtetőkhöz, széleskörű vegetáció alkalmazási lehetőségekkel, pl. évelők és fafélék. A rétegvastagság függ a tervezéstől és a növényzet kiválasztásától, de normál esetben ne legyen több 30-40 cm-nél. Ennél vastagabb ültetőközeg-rétegeknél - annak érdekében, hogy elkerüljük a szerves anyag anaerob lebontását - az intenzív ültetőközeg alá egy altalaj-réteg (ld. lejjebb: altalaj) kerül.

 • Gyep ültetőközeg

Használata intenzív zöldtetőkhöz ajánlott, ápolt és járható gyepfelületekhez. Magasfokú lépésállósággal rendelkezik.

 • Extenzív többrétegű ültetőközeg

Vegetáció-hordozóréteg extenzív zöldtetőkhöz többrétegű felépítéssel (azaz drenázzsal) és magasabb fokú növényzet sokféleséggel. Ferde tetőkhöz (kb. 5° tetőlejtéstől) is használható. Nagyobb arányban tartalmaz szerves anyagot és magasabb a vízkapacitása, mint az extenzív-egyrétegű ültetőközegé.

 • Extenzív egyrétegű ültetőközeg

Extenzív zöldtetőkhöz csökkentett növényzet féleséggel (a növénytelepítésnél gyakori a hidrovetéses eljárás alkalmazása). Főként ásványi összetevőkkel, jól kombinált drén- és vegetáció-hordozóréteg, jó szemcse-illesztéssel.

 • Altalaj

Nagyobb vastagságú intenzív zöldtetőknél az altalaj feltöltőrétegként kerül az intenzív ültetőközeg alá. Ezzel nagyobb lesz a gyökértér és az állószilárdság, megnő a víztárolási képesség, anélkül, hogy pangóvíz képződne. Az altalajnak alacsony a szerves anyag tartalma.

Dr. Gunter Mann, Dittrich Anka

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?