Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

ThyssenKrupp Építőelemek Kft. - Additív Födém

Szerkezeti rendszerek 2011. 02. 21.
Hoesch Additív födém szerkezeti kialakítása - ThyssenKrupp Építőelemek Kft.
Hoesch Additív födém szerkezeti kialakítása - ThyssenKrupp Építőelemek Kft.

A ThyssenKrupp Építőelemek Kft. által forgalmazott termékek egyik speciális fajtája a Hoesch Additív födém. Nagy fesztávok. gyors födéme, ami egyesíti a hagyományos acél és a vasbeton építmények előnyeit.

A tervezők manapság különösen kedvelik teherhordó födémlemezként a trapézprofilokat. Ez lehetővé teszi a teljes födémkonstrukció acélszerkezetek építésére jellemző gyors szerelését anélkül, hogy a betonozás alatt  az építést zavaró alátámasztó állványzatra szükség lenne. Az így létrejövő nagy fesztávokkal a teljes szerkezet igen gazdaságossá válik.

Formailag a tetőelem a Hoesch TRP 200 profillal megegyező keresztmetszetű. A tényleges 205 mm profilmagasság jelentős hajlítási határteherbírást eredményez, és lehetőség van betonozás közben 5,5 m fesztávig közbenső megtámasztás nélküli áthidalásra.

A vasbetonlemez kialakításával alulbordás födémnek megfelelő szerkezetet kapunk.  

Additiv Fodem 

A magas gerinc statikailag jelentős, hasznos szerkezeti magasságot ad, amivel kis vasalási hányad érhető el.

A Hoesch Additív födém ca. 5 kN/m2 hasznos terhelésig gyakorlatilag nyírási vasalást nem igényel. A födém és a tartó kapcsolata egy speciális, egyedi fektetéssel, „befüggesztéssel” jön létre. A Hoesch Additív födém egy tömör négyszög-keresztmetszetű rúdra fekszik, ami a teherhordás irányára merőleges tartó felső övére van hegesztve, oldalirányban konzolosan kilógatva. Ezen konzolok hívatottak a lemezek befüggesztését biztosítani és viselik a betonozás közbeni terheket. A TRP 200 profilok  tartószerkezeti síkba vannak süllyesztve, mivel a már említett konzolokon fekszenek fel. A tartó felső övén a hegesztett acéldübelek  problémamentesen elhelyezhetők, a befüggesztett lemezek  ezt nem akadályozzák. Az acélrudak ferdén  is felhegeszthetők, lehetővé téve olyan födémgeometria kialakítását, ahol a teherhordás, valamint a tartószerkezet tengelyének szöge a derékszögtől eltér. Ezek az acél dübelek együttdolgozást biztosítanak a vasbeton lemezzel.

A klasszikus vasbeton építészetben megvalósuló parkolóházak, valamint a többszintes épületek pl. vásárcsarnokok, irodaházak, középületek kivitelezése különösen előnyös felhasználási területet biztosít a Hoesch Additív födém számára. Összehasonlítva a monolit vasbeton födémmel, a gyors, jellegzetesen könnyűszerkezetes építési mód mellett, kis szerkezeti magasság adódik, jelentős súlymegtakarítást lehet elérni. A beton mennyisége ca. 60% az azonosan megfelelő vasbeton szerkezethez képest.

A parkolóházak építésénél különösen kedvező, hogy a betonozás alatti közbenső megtámasztás elhagyása rendkívül kedvezően hat a betonrepedések kialakulásának csökkentésére. Előnye továbbá, hogy szerelése daruzást nem igényel, a profilból adódó hosszanti bordák a szükséges installációk elhelyezésére kitűnően alkalmasak.

Méretezését két állapotban kell elvégezni. Az első a betonozás közbeni állapot. Ekkor a lemez (mint zsaluzat) (TRP 200) viseli a fellépő terheket közbenső megtámasztás nélkül. A második az üzemi állapot, ahol az igénybevételeknek megfelelően méretezett vasalással kialakított monolit födém veszi át döntően a teherhordó szerepet. Valójában a két teherhordó szerkezet hajlítási teherbírása egyszerűen összeadódik. (A profillemez teherbírása teljes mértékben kimerül, a maradék  igénybevétel a vasbetonlemezt terheli)

A Hoesch Additív födém tartozékai a négyszög keresztmetszetű acélkonzolok, a műanyag profillezáró sapka  amit 10°-os szögben kell a profilvégekre helyezni, megakadályozva a beton kifolyását, és a „z” tömitőprofil.

A fentieket összegezve a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. termékpalettáján a Hoesch Additív födém a mai kor magas elvárásainak megfelelő termék mely biztosítja korszerű épületek  gyors, igényes és minden szempontból gazdaságos kivitelezését.

ThyssenKrupp Építőelemek Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Födémek

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?