Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Hatékony izületvédelem sportolás közben

A grabo SMART System burkolati rendszer felépítése
A grabo SMART System burkolati rendszer felépítése

A szárazföldön végzett sporttevékenységek egyik legfontosabb „eszköze” maga a játéktér, függetlenül attól, hogy versenysportról vagy kedvtelésből űzött mozgásformáról van-e szó. Nem véletlen tehát, hogy manapság a sportcipők mellett a sportburkolatok területén találkozunk a legtöbb újdonsággal.

A beltéri sportpadlók fejlődésének legutóbbi szakaszában egyértelműen a sportolók egészségének védelme került előtérbe. Mégpedig a hosszú távú védelem, vagyis az a törekvés, hogy több éves, évtizedes sportolás se idézzen elő káros elváltozásokat a sportoló vázrendszerében.

Mindezt a burkolatok fejlődésének korábbi eredményeit – az azonos esélyt nyújtó, egyenletes játéktér, a színvonalas sportteljesítményt elősegítő, de a sérülések előfordulását, vagy jelentőségét redukáló felépítés, stb. – megtartva, azokat lehetőség szerint továbbfejlesztve kell elérni.

Egyetlen egy burkolat önmagában nem tud teljes mértékben eleget tenni e komplex követelményeknek. Ezért jelennek meg újabb és újabb burkolati rendszerek a piacon, melyek célszerűen megválasztott rétegekből épülnek fel, és elsősorban a hosszú távú egészségvédelem területén nyújtanak többet a korábbiaknál.

Hogyan tudunk eligazodni az egyre szélesebb kínálatban? Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb burkolati rendszert?

Néhány szempont, amely segítségünkre lehet e kérdések megválaszolásában:

A beltéri sport burkolatok európai szabványa (EN14904) még viszonylag új, de – rendeltetésének megfelelően – egyre inkább szorítja ki a nemzeti szabványokat a köztudatból. Az ebben leírt kritériumokat (csúszósúrlódás, függőleges deformáció, erőleépülés, labda visszapattanás, fényesség, kopásállóság, gördülő teherellenállás, stb.) feltétlenül vegyük tekintetbe, amikor egy új játéktér kialakítását tervezzük.

Nagyon fontos azonban, hogy kik és milyen célra veszik majd igénybe a sporttermet. Ebből fakadóan vannak-e olyan szempontok, amelyeket a szabvány követelményei közül hangsúlyosabban kell értékelnünk, esetleg vannak-e olyan kritériumok, melyek a szabványban nem jelennek meg, de számunkra fontosak lehetnek.

Ez utóbbira példa a teknőképződés, amely a német sport szabványnak (DIN 18032) fontos része volt, de az új európai szabványban (még) nincs benne. Pedig a sportoló talajra érkezésekor keletkező deformációs teknő - több okból is - érdekes kiválasztási szempont lehet számunkra.

Az első ilyen a vibráció. Leegyszerűsítve, minél nagyobb a deformációs teknő, annál nagyobb mértékű a burkolat csillapodó rezgése az erőhatás után. Ez a vibráció káros lehet a sportoló talajhoz közeli testrészei (pl. sípcsont) számára.

A deformációs teknőt abból a szempontból is érdekes megvizsgálni, hogy ez az a felület, amelyet a sportoló mozgásba hoz, pl. azáltal, hogy felugrásból a talajra érkezik. Amennyiben a sport burkolati rendszer felületegységnyi tömege nagy, és nagy a deformációs felület is, a sportolónak viszonylag nagy tömeget kell megmozgatnia annak érdekében, hogy a rendszer energiaelnyelő funkciói működésbe lépjenek. Ezt a tömeget (együtt ható tömeg) adott esetben egy felnőtt mozgásba tudja hozni, de egy gyermek számára ezek a védőfunkciók nem állnak rendelkezésre. Ugyanez a helyzet koordinálatlan mozgáskor vagy eleséskor, amikor az erőhatás felületre merőleges komponense kisebb annál, hogy az ilyen rendszer védőfunkciói működésbe lépjenek. Mindezt sportolás közben, kemény felületre történő esésnek érzékeljük, amely kevésbé problémás a kidolgozott izomzatú és az esésben is gyakorlottabb, versenyszerűen sportolók számára, de gondot jelenthet a kevésbé gyakorlott, gyengébb vázrendszerű, alkalomszerűen sporttevékenységet űzőknél. Összefoglalva, nehéz és nagy deformációs teknőjű rendszerek nem nyújtanak védelmet eleséskor valamint kis testsúlyú sportolók esetén.

Egy másik fontos kiválasztási szempont a sportburkolati rendszer védőfunkcióinak gyorsasága lehet. A közvélekedés szerint, a sportburkolatok védelmi hatékonyságát kizárólag az erőleépülés hivatott jellemezni. Ez a százalékban kifejezett érték azt mutatja meg, hogy az adott padlóburkolat a közölt energia hányad részét tudja elnyelni, átalakítani. Minél nagyobb ez a szám, annál kevésbé „üt vissza” a burkolat. Természetesen, az erőleépülés önmagában kevés ahhoz, hogy egy rendszert jellemezzünk, pl. sohasem lehet elválasztani ezt az értéket a függőleges deformációtól, ha értékelni kívánunk egy burkolatot. Legalább ilyen hasznos, az energiaelnyelés időbeli lefolyását megvizsgálni, amely ugyan nem része a jelenlegi európai szabályozásnak, de több éve tárgya a sporttudományi kutatásoknak. A sportmozgások biomechanikája szerint a talajra érkező sportoló az első 30-40 századmásodpercben teljesen védtelen az őt ért hatásokkal szemben. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az emberi test védőmechanizmusa működésbe lépjen, azaz ez idő alatt a burkolat védőfunkcióira vagyunk utalva. Tehát, a jó burkolat ismérve, hogy energiaelnyelésének maximumát 40 századmásodpercnél hamarabb éri el. Kicsit leegyszerűsítve, két, számértékben azonos erőleépülésű rendszer közül az egyszerűbb felépítésű, gyorsabb energiaelnyelésű nyújt hatékonyabb védelmet. Kimondhatjuk azt is, az erőleépülés számértéke önmagában kevés információt hordoz a védelmi funkcióról, hiszen egy 40 századmásodpercen túli reakcióidejű rendszer valójában nem biztosít hatékony izület- és porcvédelmet, akármilyen magas is a számszerű erőleépülés értéke.

A fenti szempontokat figyelembe véve fejlesztette ki a Graboplast zRt. a grabo SMART System sportpadló rendszert. Célunk egy mindenki számára elérhető, hatékony sport burkolati megoldás kidolgozása volt. Az EN 14904 előírásain túlmenően, az alábbi 5 pontot fogalmaztunk meg követelményként saját magunk számára:

  1. A megfelelő időben működésbe lépő, valódi izület- és porcvédelem - Ennek érdekében a grabo SMART System energiaelnyelése 20 és 30 századmásodperc között éri el a maximumát.
  2. Azonos sport- és védelmi teljesítmény a játéktér minden pontján - Ezt a rendszer egyszerű felépítése garantálja: egy energiaelnyelésért és egy optimális deformációért felelős rétegből, valamint a felső sportpadló burkolatból álló rendszerünk azonos rétegrendű a pálya minden pontján.  
  3. Valódi védelem kisebb tömegű sportolók és gyerekek számára is - A grabo SMART System deformációs teknője 50 cm-nél kisebb átmérőjű, négyzetméter tömege bármely sport felsőburkolat alkalmazása esetén is 10 kg alatti. Ezáltal már kis tömegű sportolók impulzusa is képes működésbe hozni védelmi funkcióit.
  4. Egyedi igényekre is kínáljon megoldást - A rendszer felső burkolataként bármely Graboplast sportpadló választható. Ezáltal más-más ajánlatot tudunk adni a különböző igényekre. Így pl. a főleg labdás sportokra, vagy leginkább iskolai testnevelésre, továbbá nem sport jellegű eseményekre, esetleg időközönként kerekes székes sportra, vagy speciális célra, pl. fallabdára használt sporttermek esetén.
  5. Legyen gyorsan és könnyen fektethető - Egy 1000 m2-es csarnok installálása, amely a szokásos melegburkolási technikák alkalmazásával végezhető, 1 hetet vesz igénybe.

A grabo SMART System több országban, és számos magyarországi referenciahelyen is visszaigazolta már azt a gondos tervezést és kiválasztást, melynek révén mellette döntöttek. A visszajelzések egyértelműen pozitívak, és egyre szélesebb körben tapasztaljuk, hogy a tervezők és döntéshozók a vonatkozó szabványokon túl gondot fordítanak a beruházás tárgyát képező burkolati rendszer valódi tulajdonságainak megismerésére.

Ezért ajánljuk minden érintett szakmabeli figyelmébe a fent felsorolt szempontokat, amelyek talán segítenek az alternatívák közötti döntésben is, de biztosan hozzájárulnak az elégedett megrendelői és felhasználói kör kialakításához.

Herczig Péter

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Sportpadló, sportburkolat

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?