Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Domintell, a kézzelfogható kényelem

Domintell épületautomatizálási rendszer - Architechnik Kft.
Domintell épületautomatizálási rendszer - Architechnik Kft.

A folyamatos fejlődés útját járja hazánkban az épületautomatizálás, mely szemben a nagyobb épületfelügyeleti rendszerekkel elsősorban a megrendelő kényelmi igényeit hivatott kielégíteni. A legkülönfélébb megoldásokkal találkozhat az épületautomatizálás iránt érdeklődő, mind a rendszerek kiépítésével, mind azok műszaki tartalmával kapcsolatban. A Domintell rendszer funkciói, lehetőségei a magánépítkezések piaca számára kínálnak kedvező megoldást.

A legtöbb épületautomatizálási rendszer a kényelmi alapfunkciók megvalósítására épít, kiegészítve egyéb extrákkal. A leggyakrabban világítások időzített, ciklikus, illetve környezeti feltételektől függő vezérlését, fényerő szabályozást, fényállapotok tárolását/előhívását, redőnyök, reluxák és egyéb motoros árnyékolók automatizált vezérlését tartalmazzák.

A cél: minél praktikusabban kialakítani a rendszert annak érdekében, hogy a használó a lehető legkevesebb beavatkozással elérhesse a kívánt állapotot. Mennyivel egyszerűbb, ha nem kell a folyosón kapcsolgatnunk a világítást, hanem az ízléses szerelvénykeretbe illesztett mozgásérzékelő vagy a riasztó rendszer mozgásérzékelője megteszi helyettünk! Adott esetben napszaktól függően más-más fényerő állítható be, így éjszaka nem kell hunyorognunk, ha ki szeretnénk menni a mosdóba. A lágy 15%-os fényerő pont elegendő, és még a villanykapcsoló után sem kell tapogatóznunk. Számtalan lehetőség nyílik már egyszerűbb rendszerek kiépítése esetén is. A Domintell moduláris megoldást kínál. Erre nagy szükség is van, mert a vevői igények elég nagy szórást mutatnak. A moduláris felépítésnek köszönhetően szinte egymástól függetlenül lehet a funkciókat beépíteni a rendszerbe. Így optimális ár/érték arány mellett biztosítható, hogy a vevő pontosan azt kapja, amire szüksége van.

A Domintell rendszer 2006 őszével került magyarországi forgalomba. Az egyik legjelentősebb vezérlés a fűtés-, illetve klímavezérlés. Jellemzően ezek használják fel a fogyasztott energia legnagyobb részét, így fontos, hogy megfelelő rugalmassággal rendelkezzenek.

A Domintell rendszer rendkívül flexibilis megoldást ad a fűtés és a klimatizálás összehangolt működtetésére. A helyiséghőmérséklet mérésére a digitális termosztáton kívül egy hőmérő szonda is felhasználható, ha nem szükséges a kívánt hőmérsékletet helyileg beállítani. A falba süllyeszthető érintőképernyős egységről elérhető mindkét eszköztípus az összes beállítási lehetőséggel együtt. Fontos, hogy ezek a Domintell buszvezetékével vannak csak kapcsolatban, így nem igényelnek külső áramforrást. A mért hőmérsékletet digitális adattávirat formájában megkapja a központi egység, ami a programja alapján dönt a szükséges beavatkozásról. Ez sokkal rugalmasabb megoldás, mint egy hagyományos termosztát. Ha kombinált fűtést használunk (pl.: padló- és falfűtés), könnyedén elérhető az optimális energiafelhasználás és hőérzet, mivel a különböző típusú fűtőköröket külön-külön, illetve együtt is üzemeltetheti a rendszer. Lehetőség van az egyre inkább elterjedőben levő Fan-Coil rendszerű klímák vezérlésére is.

Amennyiben feljebb szeretnénk lépni a komfortlétrán, egy iPhone modul beillesztésével akár iPhone vagy iPad készülékünkön keresztül szabályozhatjuk a fűtést télen, ha előbb érkezünk meg otthonunkba, eltérően a szokásos napi ritmustól.

Ha elmegyünk otthonról, egyetlen gombnyomással „távolléti” módba tehetjük a rendszert. Nem szükséges az egyes termosztátokat külön-külön átállítani, ezzel időt és energiát spórolunk meg, mivel véletlenül se marad bekapcsolva a fűtés egyetlen helyiségben sem feleslegesen.

Ha az egész rendszert távvezérelni is szeretnénk, számos eszköz közül válogathatunk. Egy magasabb minőségi kategóriát képviselnek a multifunkciós, rádiós és infravörös átvitellel rendelkező érintőképernyős távvezérlők. Segítségükkel a házban bárhonnan elérhető a rendszer összes funkciója kiegészítve a mulimédiás eszközök vezérlésével. Egyetlen gombnyomás, és a Domintell rendszer előhívja a filmnézéshez beállított hangulatvilágítást, leengedi a nappali redőnyeit, valamint a távvezérlő bekapcsolja a TV-t és elindítja a DVD-lejátszást.

A komfortfunkciók sorát folytatva, egy grafikus interfészen keresztül a rendszerhez csatlakoztatott PC vizualizációs programja megjelenítheti a ház alaprajzát szintenkénti bontásban, így a rajta megjelenő ikonokkal működtethetjük a fogyasztókat és követhetjük azok állapotát. Amennyiben igény van rá, a funkció interneten keresztül is elérhető.

E rövid áttekintés csupán ízelítő a rendszer lehetőségekről, természetesen minden esetben a megrendelő igénye az elsődleges. A moduláris felépítésnek köszönhetően maximálisan személyre, illetve családra szabható a rendszer. A jövő már itt van, mindössze egy gombnyomásnyira!

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?