Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kertem, teraszom

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Domintell, a kézzelfogható kényelem

Domintell épületautomatizálási rendszer - Architechnik Kft.
Domintell épületautomatizálási rendszer - Architechnik Kft.

A folyamatos fejlődés útját járja hazánkban az épületautomatizálás, mely szemben a nagyobb épületfelügyeleti rendszerekkel elsősorban a megrendelő kényelmi igényeit hivatott kielégíteni. A legkülönfélébb megoldásokkal találkozhat az épületautomatizálás iránt érdeklődő, mind a rendszerek kiépítésével, mind azok műszaki tartalmával kapcsolatban. A Domintell rendszer funkciói, lehetőségei a magánépítkezések piaca számára kínálnak kedvező megoldást.

A legtöbb épületautomatizálási rendszer a kényelmi alapfunkciók megvalósítására épít, kiegészítve egyéb extrákkal. A leggyakrabban világítások időzített, ciklikus, illetve környezeti feltételektől függő vezérlését, fényerő szabályozást, fényállapotok tárolását/előhívását, redőnyök, reluxák és egyéb motoros árnyékolók automatizált vezérlését tartalmazzák.

A cél: minél praktikusabban kialakítani a rendszert annak érdekében, hogy a használó a lehető legkevesebb beavatkozással elérhesse a kívánt állapotot. Mennyivel egyszerűbb, ha nem kell a folyosón kapcsolgatnunk a világítást, hanem az ízléses szerelvénykeretbe illesztett mozgásérzékelő vagy a riasztó rendszer mozgásérzékelője megteszi helyettünk! Adott esetben napszaktól függően más-más fényerő állítható be, így éjszaka nem kell hunyorognunk, ha ki szeretnénk menni a mosdóba. A lágy 15%-os fényerő pont elegendő, és még a villanykapcsoló után sem kell tapogatóznunk. Számtalan lehetőség nyílik már egyszerűbb rendszerek kiépítése esetén is. A Domintell moduláris megoldást kínál. Erre nagy szükség is van, mert a vevői igények elég nagy szórást mutatnak. A moduláris felépítésnek köszönhetően szinte egymástól függetlenül lehet a funkciókat beépíteni a rendszerbe. Így optimális ár/érték arány mellett biztosítható, hogy a vevő pontosan azt kapja, amire szüksége van.

A Domintell rendszer 2006 őszével került magyarországi forgalomba. Az egyik legjelentősebb vezérlés a fűtés-, illetve klímavezérlés. Jellemzően ezek használják fel a fogyasztott energia legnagyobb részét, így fontos, hogy megfelelő rugalmassággal rendelkezzenek.

A Domintell rendszer rendkívül flexibilis megoldást ad a fűtés és a klimatizálás összehangolt működtetésére. A helyiséghőmérséklet mérésére a digitális termosztáton kívül egy hőmérő szonda is felhasználható, ha nem szükséges a kívánt hőmérsékletet helyileg beállítani. A falba süllyeszthető érintőképernyős egységről elérhető mindkét eszköztípus az összes beállítási lehetőséggel együtt. Fontos, hogy ezek a Domintell buszvezetékével vannak csak kapcsolatban, így nem igényelnek külső áramforrást. A mért hőmérsékletet digitális adattávirat formájában megkapja a központi egység, ami a programja alapján dönt a szükséges beavatkozásról. Ez sokkal rugalmasabb megoldás, mint egy hagyományos termosztát. Ha kombinált fűtést használunk (pl.: padló- és falfűtés), könnyedén elérhető az optimális energiafelhasználás és hőérzet, mivel a különböző típusú fűtőköröket külön-külön, illetve együtt is üzemeltetheti a rendszer. Lehetőség van az egyre inkább elterjedőben levő Fan-Coil rendszerű klímák vezérlésére is.

Amennyiben feljebb szeretnénk lépni a komfortlétrán, egy iPhone modul beillesztésével akár iPhone vagy iPad készülékünkön keresztül szabályozhatjuk a fűtést télen, ha előbb érkezünk meg otthonunkba, eltérően a szokásos napi ritmustól.

Ha elmegyünk otthonról, egyetlen gombnyomással „távolléti” módba tehetjük a rendszert. Nem szükséges az egyes termosztátokat külön-külön átállítani, ezzel időt és energiát spórolunk meg, mivel véletlenül se marad bekapcsolva a fűtés egyetlen helyiségben sem feleslegesen.

Ha az egész rendszert távvezérelni is szeretnénk, számos eszköz közül válogathatunk. Egy magasabb minőségi kategóriát képviselnek a multifunkciós, rádiós és infravörös átvitellel rendelkező érintőképernyős távvezérlők. Segítségükkel a házban bárhonnan elérhető a rendszer összes funkciója kiegészítve a mulimédiás eszközök vezérlésével. Egyetlen gombnyomás, és a Domintell rendszer előhívja a filmnézéshez beállított hangulatvilágítást, leengedi a nappali redőnyeit, valamint a távvezérlő bekapcsolja a TV-t és elindítja a DVD-lejátszást.

A komfortfunkciók sorát folytatva, egy grafikus interfészen keresztül a rendszerhez csatlakoztatott PC vizualizációs programja megjelenítheti a ház alaprajzát szintenkénti bontásban, így a rajta megjelenő ikonokkal működtethetjük a fogyasztókat és követhetjük azok állapotát. Amennyiben igény van rá, a funkció interneten keresztül is elérhető.

E rövid áttekintés csupán ízelítő a rendszer lehetőségekről, természetesen minden esetben a megrendelő igénye az elsődleges. A moduláris felépítésnek köszönhetően maximálisan személyre, illetve családra szabható a rendszer. A jövő már itt van, mindössze egy gombnyomásnyira!

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?