Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Tűzgátló ajtók acélból, fa vagy egyéb dekorációs felülettel

Nyílászárók 2012. 11. 26.
Tűz- és füstgátló ajtók - Optima Forma Kft.
Tűz- és füstgátló ajtók - Optima Forma Kft.

A szigorodó tűzvédelmi előírásoknak megfelelően épülő épületekben egyre több tűzgátló ajtószerkezeten kell áthaladnunk. A megrendelők jellemző igénye a magas műszaki és esztétikai érték mellett alacsony árfekvésű megoldás, aminek teljesítése többnyire nehéz feladat. Általában a belső ajtók kiviteléhez legjobban igazoldó tűzgátló ajtók beépítését szeretnénk. A tervezők, illetve a hatályos jogszabályok nem éghető kategóriájú (A1-A2) tűzgátló vagy füstgátló nyílászárót írhatnak elő.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat hozta be a jogszabályok közé a nyílászárók füstgátló igényét a korábbi tűzgátló kritérium mellett. A füstgátló kritérium értelmezhető önmagában, de tűzgátlási igény mellett is. Ebben az esetben a tűzgátló ajtóval szemben állított követelményeken felül az ajtónak meghatározott hőmérsékleten és nyomás mellett meg kell tudnia akadályozni a füst átterjedést a védett oldalra.

A tűzgátló ajtóval szemben támasztott követelmények:

 • tűz esetén a szerkezetnek meghatározott ideig be kell töltenie a funkcióját, tehát nyílászáróként kell viselkednie, nem nyílhat ki, rajta láng áttörésére alkalmas méretű résnek nem szabad keletkeznie (állékonyság)
 • a tűzzel ellentétes oldali ajtó felületen mérhető hőmérséklet változása egy előírt értéket nem haladhat meg
 • az ajtónak önzáródónak kell lennie (ez megoldható hidraulikus ajtócsukó alkalmazásával, de a legtöbb tűzgátló ajtó un. rugós pántolással rendelkezik)

A füstgátló ajtóknak önzárónak kell lenniük, valamint mind a négy oldalon tömítéssel kell rendelkezniük. Alul ez küszöb használatával is megoldható, de célszerűbb és praktikusabb automata küszöböt használni. Ez az ajtólapra szerelt szerkezet, ami az ajtó becsukásával ereszkedik le és zárja le az ajtólap alatt lévő rést.

A tűzgátló ajtók egy-egy gyártónál rendszerint két típusban készülnek. Az egyik típus egy egyszerűbb, korlátozottabb egyedi igényekkel rendelhető kivitel, a másik egy nagyobb mérettartományban gyártható ajtó, komolyabb tokszerkezettel, amely általában több profilból választható ki a beépítési igénynek megfelelően. Az egyszerűbb kivitelű ajtókat sorozatgyártásban is gyártják több szabvány méretben, amelynek köszönhetően ezekhez igen gazdaságos árfekvésben, raktárkészletről hozzá lehet jutni.

Az acél ajtók egy egyedi, új nyomtatási technológiával (NDD-Ninz Digital Decor®) akár fa megjelenésűvé is tehetők. Ez érvényes a tűzgátló, füstgátló kivitelekre, vagy akár az egyszerűbb, hőszigetelt betétszerkezettel ellátott ajtókra is. A szabadon választott mintázat komoly gyártói színkatalógusból választható ki, de lehetőség van a többi ajtó színe és mintája alapján egyedi színárnyalat megrendelésére is. Ezt a gyakorlatban az elküldött minta alapján elkészített, acéllemezre felhordott több színmintából választhatja ki a megrendelő.

A fa utánzatokon kívül egyéb lehetőségek is megtalálhatók a palettán:

 • anyagok: kő, márvány, textil, stb. mintázatának megjelenítése
 • fantázia: már elkészített kínálatból választható vagy egyéni ötletek alapján is megvalósítható
 • művészi: akár egy festmény vagy egy nonfiguratív minta
 • ötlet: az életből vett képek természetről, sportról, stb.
 • logó: egy cég logója megjeleníthető, tevékenységére kép, grafika utalhat
 • piktogram: az adott nyílászáróval elhatárolt helyiség rendeltetésének szemléletessé tételére 
 • extrémebb elképzelések is megvalósíthatók, akár digitális formában elküldött képek is megjeleníthetők!

Az egyedi szélességi és magassági igényeken felül teljes körű egyedi kívánságok is kielégíthetők:

 • pánikzáras, pánikrudas kivitel
 • rozsdamentes acél kilincsgarnitúra és egyéb vasalat igény
 • hidraulikus ajtócsukó
 • egyéb tűzvédelmi rendszerbe illeszkedő kiegészítők
 • üvegezési igények
 • egyedi szín porszórt kivitelben (RAL színválasztékból)

Összességében a fent leírt innovatív megoldások újdonságot jelentenek a hazai acél tűzgátló/füstgátló ajtószerkezetek piacán. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt!

< >
OPTIMA FORMA Kft.
http://www.optimaforma.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tűzgátló ajtó, kapu
Tűzvédelem
Nyílászárók

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?