Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Tűzgátló ajtók acélból, fa vagy egyéb dekorációs felülettel

Nyílászárók 2012. 11. 26.
Tűz- és füstgátló ajtók - Optima Forma Kft.
Tűz- és füstgátló ajtók - Optima Forma Kft.

A szigorodó tűzvédelmi előírásoknak megfelelően épülő épületekben egyre több tűzgátló ajtószerkezeten kell áthaladnunk. A megrendelők jellemző igénye a magas műszaki és esztétikai érték mellett alacsony árfekvésű megoldás, aminek teljesítése többnyire nehéz feladat. Általában a belső ajtók kiviteléhez legjobban igazoldó tűzgátló ajtók beépítését szeretnénk. A tervezők, illetve a hatályos jogszabályok nem éghető kategóriájú (A1-A2) tűzgátló vagy füstgátló nyílászárót írhatnak elő.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat hozta be a jogszabályok közé a nyílászárók füstgátló igényét a korábbi tűzgátló kritérium mellett. A füstgátló kritérium értelmezhető önmagában, de tűzgátlási igény mellett is. Ebben az esetben a tűzgátló ajtóval szemben állított követelményeken felül az ajtónak meghatározott hőmérsékleten és nyomás mellett meg kell tudnia akadályozni a füst átterjedést a védett oldalra.

A tűzgátló ajtóval szemben támasztott követelmények:

  • tűz esetén a szerkezetnek meghatározott ideig be kell töltenie a funkcióját, tehát nyílászáróként kell viselkednie, nem nyílhat ki, rajta láng áttörésére alkalmas méretű résnek nem szabad keletkeznie (állékonyság)
  • a tűzzel ellentétes oldali ajtó felületen mérhető hőmérséklet változása egy előírt értéket nem haladhat meg
  • az ajtónak önzáródónak kell lennie (ez megoldható hidraulikus ajtócsukó alkalmazásával, de a legtöbb tűzgátló ajtó un. rugós pántolással rendelkezik)

A füstgátló ajtóknak önzárónak kell lenniük, valamint mind a négy oldalon tömítéssel kell rendelkezniük. Alul ez küszöb használatával is megoldható, de célszerűbb és praktikusabb automata küszöböt használni. Ez az ajtólapra szerelt szerkezet, ami az ajtó becsukásával ereszkedik le és zárja le az ajtólap alatt lévő rést.

A tűzgátló ajtók egy-egy gyártónál rendszerint két típusban készülnek. Az egyik típus egy egyszerűbb, korlátozottabb egyedi igényekkel rendelhető kivitel, a másik egy nagyobb mérettartományban gyártható ajtó, komolyabb tokszerkezettel, amely általában több profilból választható ki a beépítési igénynek megfelelően. Az egyszerűbb kivitelű ajtókat sorozatgyártásban is gyártják több szabvány méretben, amelynek köszönhetően ezekhez igen gazdaságos árfekvésben, raktárkészletről hozzá lehet jutni.

Az acél ajtók egy egyedi, új nyomtatási technológiával (NDD-Ninz Digital Decor®) akár fa megjelenésűvé is tehetők. Ez érvényes a tűzgátló, füstgátló kivitelekre, vagy akár az egyszerűbb, hőszigetelt betétszerkezettel ellátott ajtókra is. A szabadon választott mintázat komoly gyártói színkatalógusból választható ki, de lehetőség van a többi ajtó színe és mintája alapján egyedi színárnyalat megrendelésére is. Ezt a gyakorlatban az elküldött minta alapján elkészített, acéllemezre felhordott több színmintából választhatja ki a megrendelő.

A fa utánzatokon kívül egyéb lehetőségek is megtalálhatók a palettán:

  • anyagok: kő, márvány, textil, stb. mintázatának megjelenítése
  • fantázia: már elkészített kínálatból választható vagy egyéni ötletek alapján is megvalósítható
  • művészi: akár egy festmény vagy egy nonfiguratív minta
  • ötlet: az életből vett képek természetről, sportról, stb.
  • logó: egy cég logója megjeleníthető, tevékenységére kép, grafika utalhat
  • piktogram: az adott nyílászáróval elhatárolt helyiség rendeltetésének szemléletessé tételére 
  • extrémebb elképzelések is megvalósíthatók, akár digitális formában elküldött képek is megjeleníthetők!

Az egyedi szélességi és magassági igényeken felül teljes körű egyedi kívánságok is kielégíthetők:

  • pánikzáras, pánikrudas kivitel
  • rozsdamentes acél kilincsgarnitúra és egyéb vasalat igény
  • hidraulikus ajtócsukó
  • egyéb tűzvédelmi rendszerbe illeszkedő kiegészítők
  • üvegezési igények
  • egyedi szín porszórt kivitelben (RAL színválasztékból)

Összességében a fent leírt innovatív megoldások újdonságot jelentenek a hazai acél tűzgátló/füstgátló ajtószerkezetek piacán. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt!

< >
OPTIMA FORMA Kft.
http://www.optimaforma.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tűzgátló ajtó, kapu
Tűzvédelem
Nyílászárók

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?