Utolsó frissítés: 2020-06-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kertem, teraszom

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A fény az élet

Épületvillamosság 2010. 10. 20.

A fény az élet, e nélkül nem tudunk élni. Az emberi élettan/fiziológia alapja a fény, és a teljes földi élet a fényre van berendezkedve. Mivel műszakilag fejlődtünk, ezt tovább is tudtuk fejleszteni, a sötétből a fénybe jutottunk, a tűz használatától az elektromos áramig. Az elektromos áram modern társadalmunk alapja, sötétség helyett fénnyel árasztjuk el az áruházakat, irodákat, munkahelyeket, sportpályákat, éjszaka a városi utcákat, szabadidős területeket. A társadalmi élet a fényre van berendezkedve.

A világítástechnológia fejlődésével a fény használata is fejlődött. Megtanultuk, hogy adjunk a fénynek jelentést, átváltoztatva helyeket fényes légtérré, gyönyörűvé varázsolva az élettereket a fénnyel. A világítás tervezésénél a legfőbb szempont a megfelelő lámpák alkalmazása. A tervezők számára egy egyszerű aranyszabály: megtalálni a megfelelő lámpát a megfelelő helyre a megfelelő időben.  Ez a szabály minden olyan helyre vonatkozik, ahol az emberek hatékony és kényelmes munkavégzését segíti a világítás. Az emberek és helyek megvilágításának követelményei sajátságosan függnek a helytől, tevékenységtől és a résztvevőktől. A vizuális feladatok függnek a karaktertől, az elhelyezkedéstől, a mérettől, a színtől, az időtartamtól, a dinamikától és az ergonómiától. A teljes tervezési fázis kulcs elemei a

  • vizuális funkció,
  • vizuális biztonság,
  • építészeti integráció,
  • energia hatékonyság,
  • kiépítési költség és
  • karbantartás.

Az egyes elemek nem bírnak egyenlő súllyal, de mindegyiket külön kell átgondolni, és egymással kombinálni. Nagyon fontos felmérni ezeket a paramétereket és megalkotni a helyes világítás tervezését az adott megvilágítandó területen. Amennyiben a feladat analízis megtörtént és összegzésre került, kiválasztásra került a design, akkor elkészíthető a kívánt világításterv, és végül elkezdődhet a kivitelezés.

Bizonyított, hogy a jó világítás alapvető az egyéneknek, e nélkül az emberi aktivitás komolyan romlik, és értékes energia és erőforrás vész el. Azt is fontos felismerni, hogy a világítás nem csak a feladatot világítja meg, hanem az emberek vizuális környezetének és kényelmének minőségén javít. A fény használata azonban állandó kihívások elé is állít bennünket. Folyamatosan fejlődnek a fényforrások, ezáltal a lámpatestek is, egyre újabb eddig nem ismert lehetőségek nyílnak meg előttünk. Napjainkban például a LED fényforrások forradalma nyújt új kihívást a világítás technikusoknak és a lámpatest tervezőknek. Az építészekkel karöltve kötelességünk a LED lámpatestek közül is a legjobb műszaki tartalommal rendelkező termékeket használni, mert így alakítható ki az optimális világítás, ez adja a design egyéniségét, sajátságos karakterét. Nem elég többé a feladat jól-láthatósága, vagy a kényelmes környezet, és még az sem elég, hogy létrehozzunk egy olyan környezetet, ahol jól érezzük magunkat.

A vizuális hatékonyság elérése, követelmények és célok találkozása. Az ismert számokkal mérhető: világítás, megvilágítás, káprázási együttható, színvisszaadás és egyenletesség. Ezért a legszigorúbb szabályok a termék kivitelezésére, használatára és a hulladékkezelésre vonatkoznak. Minimalizálni kell a termék vagy a berendezés szén-lábnyomát, és így tudjuk elérni, hogy a környezetet a legkisebb mértékben károsítsuk. A THORN lámpatestek mindezek figyelembevételével készülnek, hogy értékrendünk és környezetünk is folyamatosan fejlődhessen.

A tervező a munkája során sok információval rendelkezik és tudja, hogy alkothat adott esetben jobb fényviszonyokat magasabb hatékonysággal, és hogyan alakíthat ki kedvezőbb környezetet. Ez az a pont, ahol a mérnök és a művész úgy dolgozik össze, hogy a legmegfelelőbb világítást hozzák létre.

Cégünk a világítástechnika teljes választékát átfogó THORN márkanevű termékek forgalmazójaként műszaki és világítástechnikai tervezésben nyújt segítséget partnereinek, magas színvonalú munkák kivitelezéséhez.

T-Lighting Kft.
< >
http://www.t-lighting.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Világítás tervezés
Világítástechnika

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?